• Turkhane Logo

Muammer Güler 12 yıl sonra Dink cinayeti davasında: İkinci bir 'önlerine yatma' vakası mı?

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler 12 yıl sonra Hrant Dink davasıyla ilgili tanık olarak mahkemede çıktı.

14:18 12 Haziran 2019 Çarşamba
Muammer Güler 12 yıl sonra Dink cinayeti davasında: İkinci bir 'önlerine yatma' vakası mı?
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler 12 yıl sonra Hrant Dink davasıyla ilgili tanık olarak mahkemede çıktı.



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinkin öldürülmesine ilişkin, Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlileri ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 4ü tutuklu, 14ü firari 85 sanığın yargılanması sürerken dikkat çeken bir isim ilk kez hâkim karşısına çıktı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 91. duruşmasında, 12 yıllık dava sürecinde birçok kez tanık olarak dinlenilmesi talep edilen ve mahkeme heyetinin bir önceki celse tanıklığına başvurulmasına karar verdiği, Dink cinayeti döneminde İstanbul Valisi olarak görev yapan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, ilk kez tanık olarak dinlenildi.


Independent Türkçenin aktardığına göre Gülere, Dink cinayetinden yaklaşık üç yıl önce, 24 Şubat 2004te İstanbul Valiliğinde Hrant Dink ile yapılan görüşme ve görüşmede neler konuşulduğu soruldu. 

Gülerin şu cevabı verdiği kaydediliyor:

“Daha önce de söylediğimiz gibi olayın farklı boyutları olduğunu söyledik. 2004 yılında çıkan bir yazı üzerine kamuoyunda bir huzursuzluğun oluştuğu görüldü. Valiliğe gelen bildirimler sonrası gerekli önlemler alındı. Teknik takip vs yapıldı. Trabzon il emniyetten İstanbul’a gönderilen yazı var, Hrant Dink’e karşı eylem yapılacağı bilgisini içeren. Dink ölümünden 1 hafta önce Agos’ta başlattığı yazı dizisinde vali yardımcısının odasında yapılan bir görüşmeden bahsediliyor, buradan bir algı yaratılıyor. O görüşmede Ermeni cemaatiyle alakalı görüşmeler yapıldı. Hakkımda açılan soruşturma da kapanmış bir sorun olmadığı görülmüştür.”

Duruşmadan notlar aktaran Gazeteci Canan Coşkun da, Muammer Gülerin davada yargılanan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Emniyet İstihbarat Şube eski Müdürü Ahmet İlhan Güler’i korumak için geldiği görüşünü dile getirirken, Özellikle vurgulayarak görevlerini yerine getirdiklerini söyledi. Önlerine yatıyor şu an yorumunu yaptı. 

Duruşmada 12 tanığın dinleneceği belirtiliyor.

Güler’in yanı sıra Trabzon Emniyet Müdürlüğünden beş, Trabzon İl Jandarma Komutanlığından iki personel ile birlikte, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, MİT İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay ile MİT görevlileri Özel Yılmaz ve Handan Selçukun tanık olarak dinlenmesinin beklendiği ifade ediliyor. 

Hrant Dink cinayeti davasının ilk duruşması 2 Temmuz 2007de yapılmıştı.

Son güncelleme: 14:18 12.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı