• Turkhane Logo

Moldova BDT’den tamamen çıkıyor

Moldova ve Rusya arasında gerilim birliklerden kopma seviyesine geldi.

11:29 16 Mayıs 2023 Salı
Moldova BDT’den tamamen çıkıyor
Moldova ve Rusya arasında gerilim birliklerden kopma seviyesine geldi.

TURKHANE.COM - MOSKOVA
Moldova yönetimi, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Parlamentolar Arası Meclisinden çekileceğini duyurdu.

Moldova parlamentosu başkanı Igor Grosu tarafından yapılan açıklamada, BDT üyeliği Moldovanın mevcut sorunlarını çözmede bir katkısının olmadığı belirtiliyor. Grosu, Moldovanın bugün BDT ile ortak sınırları olmadığını ve bu örgüte üyeliğin ülkenin acil sorunları çözmesine yardımcı olmadığını, Transdinyester ihtilafının çözümüne yardımcı olmadığı ve ekonomiyi pozitif etkilediğini kaydetti.
Bunun ilk adım olduğunu, hükümet ve parlamento düzeyinde başka adımlar da atacaklarını belirten Grosu, ilgili girişimin mecliste onaylanarak en kısa sürede hayata geçirileceğini söyledi.
Parlamentolar Arası Meclis, Bağımsız Devletler Topluluğunun 1992den beri faaliyet gösteren ülkeler arası bir organıdır ve katılımcı ülkelerin parlamento delegasyonlarından oluşur. Delegasyonların temsilcileri ise ulusal parlamentolar tarafından atanır veya seçilir.
2022de Moldova, Rusyanın Ukraynadaki askeri operasyonunun başlamasından kısa bir süre sonra, BDTden çekilme niyetlerini açıkladı.Kişinev, zaten 2021’de Devlet Başkanları Konseyi, Hükümet Başkanları Konseyi ve Dışişleri Bakanları Konseyi gibi BDTnin kilit organlarındaki çalışmalarını askıya almıştı. Nisan ayı sonunda Moldova hükümeti BDT ile birçok anlaşmayı feshedeceğini söyledi.

Son güncelleme: 11:29 16.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı