• Turkhane Logo

MMO: Ulaşım politikaları acilen değişmeli

Antep ve Mardin’de 20 Ağustos’ta meydana gelen ve 36 kişinin ölümüne neden olan trafik kazalarının ardından ulaşım güvenliği yeniden gündeme geldi.

09:44 01 Eylül 2022 Perşembe
MMO: Ulaşım politikaları acilen değişmeli
Antep ve Mardin’de 20 Ağustos’ta meydana gelen ve 36 kişinin ölümüne neden olan trafik kazalarının ardından ulaşım güvenliği yeniden gündeme geldi.


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, bir açıklama yayımlayarak başta Antep-Mardin kazası olmak üzere gerçekleşen pek çok kazanın yanlış ulaşım politikaları nedeniyle olduğunu kaydetti.

Yük taşımacılığında demir ve denizyollarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Yener, “Yolcu ve yük taşımacılığında, deniz ve demiryolu yolcu taşımacılığına ağırlık veren, ayrıca Toplu Taşımacılığa öncelik veren bir Ulaşım Master Planına ihtiyaç var dedi.


Önlem alınmadığı takdirde kazaların son bulmayacağına dikkat çeken Yener, şu açıklamalarda bulundu: “Ağustos ayında meydana gelen trafik kazalarında katliamı çağrıştıran ölü ve yaralı sayısının olması, bize trafik güvenliği politikalarının doğru yürümediğini veya uygulamada aksayan yönlerin olduğunu göstermekte. Yük taşımacılığında demir ve denizyollarına gereken ağırlık verilmeyerek karayollarının tercihi, kent merkezlerinden geçen şehirlerarası yollar, bakanın açıklamasında eğim var dediği ters eğimli yol gibi teknik altyapının bozukluğu, kazalar sonrasında yine önlemlerin alınmaması, çalışma şartlarının ağırlığı ve kontrolsüzlüğü bu kazaların son olmayacağının işaretleridir.”

NELER YAPILMALI?

Yener, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

•Hatalı olan hız sınırı artırımı kararının geri çekilmeli. Hız denetimleri ile beraber şerit disiplini ve takip mesafesi denetimleri de yapılmalı.

•Karayolları Trafik Kanunu’nun günün şartlarına uygun ve trafik güvenliğini gözetecek şekilde yeniden düzenlenmeli.

•Otoyollar ile Şehirlerarası Devlet Karayollarının şehir içi geçişleri düzenlenerek yerleşim yeri dışına alınmalı.

•Kavşak ıslahı, pasif koruma sistemleri ile ilgili uygulamalar ve zemin yüzey ıslah çalışmaları artırılmalı.

•Araç servisleri, denetim, kayıt ve sorumluluk altına alınmalı, merdiven altı uygulamalar önlenmeli.

•Toplu taşım (otobüs, servis araçları) sürücülerinin çalışma koşulları düzenlenmeli ve sıkı bir şekilde denetlenmeli.

Son güncelleme: 09:44 01.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı