• Turkhane Logo

MİT’in Almanya’daki faaliyetleri mercek altında

MİT’nin Almanya’daki gizli faaliyetleri son yıllarda ülkede yoğun tartışmalara neden oluyor. Son haftalarda meclisteki partilerin Federal Hükümete yönelttiği MİT bağlantılı soru önergelerinin arttığı dikkat çekiyor.

09:20 23 Eylül 2020 Çarşamba
MİT’in Almanya’daki faaliyetleri mercek altında
MİT’nin Almanya’daki gizli faaliyetleri son yıllarda ülkede yoğun tartışmalara neden oluyor. Son haftalarda meclisteki partilerin Federal Hükümete yönelttiği MİT bağlantılı soru önergelerinin arttığı dikkat çekiyor.

Almanyada son haftalarda Federal Alman Meclisindeki (Bundestag) siyasi partilerin Federal Hükümete yönelttiği MİT bağlantılı soru önergelerinin sayısı arttı.
Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ve Sol Partinin ardından son olarak Hür Demokrat Partinin (FDP) yönelttiği Almanyada casusluk başlıklı önergede de Türkiye öne çıkıyor. FDPli milletvekili Benjamin Strasserin yönelttiği soru önergesine hükümetin verdiği yanıtta, Almanyada casusluk, yabancı devletlerin etki altına alma faaliyeti ve gizli istihbarat çalışmalarının tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtiliyor.
Hükümetin yanıtında, Dünyanın farklı bölgelerindeki jeopolitik öneme sahip çatışmalar, Almanya ve Avrupaya da taşınmakta ve bunun sonucu olarak da pek çok devletin gizli haber alma servisleri faaliyetlerini artırmakta ve ülkelerinin çıkarlarını koruma gerekçesiyle farklı yöntemlere ve araçlara başvurmaktalar tespiti yapılıyor.
FDP Federal Meclis Grubu adına soru önergesini yönelten Benjamin Strasser, son beş yılda ne tür casusluk veya istihbarat faaliyetinin arttığını da soruyor. Alman hükümeti verdiği yanıtta, son beş yılda yabancı istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerinin genel olarak arttığını, özellikle de güvenliği tehlikeye sokacak, buraya etkide bulunma çabaları ile Almanyadaki yabancı muhaliflere yönelik istihbarat faaliyetlerinde artış kaydedildiğini belirtiyor.
Alman hükümeti, Almanya‘da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) raporlarında da görüleceği üzere, en çok Rusya, Çin, İran ve Türkiyenin istihbarat faaliyetlerinde artış olduğunu aktarıyor.
Almanya MİTin hedef ülkelerinden biri
Soru önergesini yönelten milletvekili Benjamin Strasser, Almanyanın Türk istihbaratı için hedef olduğuna şaşırmamak gerektiği görüşünde. DW Türkçeye konuşan Ravensburg bölgesi milletvekili Strasser, Almanyada Türkiye kökenli çok sayıda kişinin yaşadığını ve bu kişilerin tümünün Erdoğan yanlısı olmadığını belirtiyor. 15 Temmuzdan sonra çok sayıda kişinin Almanyaya gelerek siyasi sığınma başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Strasser, sadece geçen yıl Türkiyeden gelenlerin yaptığı iltica başvuru sayısının 11 bin 423 olduğunu, artan muhalif sayısıyla birlikte MİTin faaliyetlerinin de arttığı görüşünü savunuyor.
Almanyanın MİTin hedef ülkeleri arasında yer aldığını kaydeden Strasser, MİTin sadece istihbarat toplamakla da kalmadığını belirtiyor. Strasser, Almanyadaki muhaliflerin sindirilmesine ve Alman güvenlik birimlerine sızma girişimlerine dair raporların bulunduğunu da belirtiyor.
Almanyadaki Türk muhalifler için tehlikenin boyutu ortaya konmalı
İki NATO üyesi arasında bu tür gizli istihbarat faaliyetlerinin yapılamayacağını vurgulayan Strasser, Alman hükümetini, bur tür faaliyetlerin kesinlikle kabul edilemeyeceğini açık ve net biçimde Türk tarafına bildirmesi gerektiğini söylüyor.
Her şeyden önce ise Alman hükümeti, Türk muhalifler için buradaki tehlikenin boyutunu ortaya koyarak şeffaflık sağlamalı diyenHür Demokrat Vekil, iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı BfVnin Almanyadaki yabancı ülke muhaliflerinin karşı karşıya bulunduğu tehlikeleri analiz eden acil bir durum raporu çıkarması gerektiğini ifade ediyor.
Sözü edilen güncel soru önergesinde, BfV ile Federal Emniyet Teşkilatı’nın (BKA) Operatif Bilgi Değişimi Çalışma Grubunun da bu yıl rekor derecede artışla 16 kez bir araya geldiği bilgisi yer alıyor. Söz konusu çalışma grubunun 2018 ve 2019 yıllarında birer kere, 2017de yedi kere, 2016da beş, 2015 yılında da iki kere bir araya geldiği bildiriliyor.
MİT Türk hükümetinin siyasi hedeflerine hizmet ediyor
Eylül ayı başında sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin verdiği bir soru önergesinde de, MİTin hem Almanya hem de Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki faaliyetleri konu edilmişti.
Federal hükümet, göç ve İslam karşıtı partinin önergesine verdiği yanıtta, açık ve net tespitlerde bulunuyor. AfDli milletvekili Stefan Keuterin, partisinin meclis grubu ile birlikte yönelttiği önergede, Federal hükümet Türk istihbaratının Almanyadaki faaliyetleri hakkında neler biliyor, hangi istihbarat birimleri aktif ve casusluk faaliyetleriyle hangi hedefler güdülüyor? sorularını yöneltti.
Alman hükümetinin bu sorulara verdiği cevapta, Almanyanın Türkiye istihbaratı için hedef ülke olmayı sürdürdüğü vurgulandı. MİT, Türkiyenin güvenlik yapılanması için merkezi bir birim. Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki hükümet ve onun partisi AKPnin hükümet politikalarının hayata geçirilmesine, iç güvenliğin ayakta kalmasına ve mühim siyasi kararlar için istihbarat sağlanmasına hizmet ediyor ibarelerine yer verildi.

Ankara Almanyada etkisini artırmaya çalışıyor
AfDnin soru önergesinde, Türkiyenin Almanyada etkisini artırma çabalarına da gönderme yapılarak, ülkücü hareket ile Türk hükümeti arasındaki bağlantı gündeme getirildi.
Alman hükümeti, aşırı sağcı Türk ülkücülerin Almanyada 11 bin civarında üyesi bulunduğunu ve bu kişilerin ideolojik sebeplerle Türkiyeye ve Türk siyasetine yakın bağları olduğunu söyleyerek, bu kişilerin Türkiyeye sadakatlerine dikkat çekti.
Ülkücülerle Türk hükümetinin icraatları arasındaki farkların 15 Temmuz darbe girişimiyle ortadan kalktığını da belirten Alman hükümeti, o zamandan bu yana Türk hükümet temsilcilerinin Almanyadaki ülkücülere teveccüh gösterdiğini vurguladı. Bunun paralelinde, Türk hükümetinin izlediği çizginin de ülkücü ve milliyetçi çevrelerde destek gördüğü belirtildi.
MİTin AB üyesi ülkeler ile Balkanlar ve Kosovadaki faaliyetlerine ilişkin sorulara ise Alman hükümeti, devletin selameti ve Alman istihbarat birimlerinin diğer ülke istihbaratlarıyla ilişkilerini tehlikeye sokabileceği ve işbirlikleri açısından güven zedeleyebileceği gerekçesiyle açık cevap verilmeyeceğini bildirdi. Verilecek kısmi gizli cevapların ise sadece görev amaçlı sorumlularca gizli ibaresiyle görülebileceği aktarıldı.
On senede Türk istihbaratı bağlantılı 26 soruşturma
Sol Partinin federal hükümete yönelttiği ve yine ay başında sonuçları açıklanan bir başka soru önergesinde ise Almanyada son on yılda Federal Başsavcılığın Türk istihbarat birimleri bağlantılı gizli casusluk faaliyeti şüphesiyle 35 kişiye 26 soruşturma açtığı belirtildi.
Bu soruşturmalardan ikisinde iddianame hazırlandığı, açılan davalardan birinde bir kişinin iki yıl tecilli hapis cezasına çarptırıldığı bilgisi verildi. Üç kişiye karşı açılan diğer bir davada ise, dava başladıktan sonra takipsizlik kararı verildiği hatırlatıldı.
18 kişiye yönelik soruşturmanın ise takipsizlikle sonuçlandığı, yedi kişiye yönelik soruşturmanın ikamet yeri tespitleri yapılamaması sebebiyle sonlandırıldığı, beş kişinin olayında ise suçlamanın niteliğinin düşük bulunması sebebiyle dava açılmasına gerek olmadığı sonucuna varıldığı ifade edildi. Geri kalan soruşturmaların ise devam ettiği kaydedildi.

Son güncelleme: 09:20 23.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı