• Turkhane Logo

Mithat Sancar: Despotluğa itiraz ediyoruz, demokrasiyi inşa için buluşacağız

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Demokratik Mücadele Programı’nın ikinci ayağı olan “Demokrasi Buluşmaları”nın startını Meclis Basın Kapısı önünde verildi.

15:17 07 Temmuz 2020 Salı
Mithat Sancar: Despotluğa itiraz ediyoruz, demokrasiyi inşa için buluşacağız
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Demokratik Mücadele Programı’nın ikinci ayağı olan “Demokrasi Buluşmaları”nın startını Meclis Basın Kapısı önünde verildi.



Konuya ilişkin HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar ve milletvekilleri katıldı. Çoklu baro teklifine dikkati çekilen açıklamada milletvekilleri, üzerinde “Savunmayı savunuyoruz” önlükleri giydi, Kürtçe ve Türkçe “Hep birlikte” yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Ankara’dan Türkiye’nin dört bir yanından buluşmalar için yola çıkacağız bu buluşmalar emekçilerle, inanç gruplarıyla, ekolojistlerle, gençlerle kadınlarla olacak. Bu yürüyüşle ortaya koyduğumuz itirazı buluşmalarla bir inşa gücüne dönüştürme amaçlıyoruz. Yürüyüşümüz esas olarak bir itirazı dillendirmek içindi. İtirazın yüksek sesle bütün demokratik kesimlerle buluşturmak içindi. Adaletsizliğe itiraz ediyorduk, şimdi bu buluşmalarla adalet inşa edecek gücü bulacağız. Despotluğa itiraz diyoruz. Demokrasiyi inşa için buluşacağız” dedi.


Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoksulluğa, sömürüye itiraz ediyoruz, eşitliği kurmak için buluşacağız. Baskıya itiraz ediyoruz, yasaklara itiraz ediyoruz, özgürlüğü itiraz etmek için buluşmalar gerçekleştireceğiz. Tekçiliğe itiraz ediyoruz, çoğulculuğu inşa edeceğiz. İnançlar konusunda her türlü dayatmaya ve inançlar arasında ayrımcılığa itiraz ediyoruz, halkların özgürlüğünü ve inançların eşitliğini inşa etmek için buluşmalar yapacağız. Artvin’den Kaz Dağlarına ve Kanal İstanbul’a kadar doğanın talanına itiraz ediyoruz ekolojik bir toplum kurmak için buluşmalara gidiyoruz.”

İktidarın intikamcı olduğunu vurgulayan Sancar, iktidarın kontrol edemediği kesimler ve toplumsal çevrelerden intikam için hareket ettiğini söyledi. Sancar, şöyle konuştu:

“7 Haziran 2015’ten beri partimize, partimizle birlikte hareket eden her çevreye intikam saldırıları gerçekleştirmek istiyor. Bu intikam saldırılarının en önemli örneği 4 Kasım 2016 tarihindeki rehin alma operasyonuydu. Demirtaş, Yüksekdağ, Baluken’i rehin alarak 7 Haziran’ın intikamını almak için rehin aldılar. 31 Mart ve 23 Haziran’da bu iktidarı durdurduk. O nedenle bir intikam olarak irade gaspı operasyonlarına başladılar. Kayyımlar atadılar, milletvekillerinin vekilliklerini düşürdüler, bu iktidarın intikamcı zihniyetine itiraz ediyoruz, bu itiraz için buluşmalar gerçekleştireceğiz. Adaleti, hakkı, hukuku, hakkaniyeti toplumun çeşitli kesimleriyle birlikte inşa edeceğiz.”

Çoklu baro teklifinin “biat ve intikam operasyonu” olduğunu belirten Sancar, “Bu yasa teklifine karşı başından beri sürdürdüğümüz muhalefeti de genel kurulda sürdüreceğiz. Komisyonda sabahlara kadar süren oturumlarda vekillerimiz toplumu savunmayı, adaleti savunmak adına büyük bir emekle çalıştılar. Barolar itirazlarını yollara dökülerek ortaya koydular, baro başkanlarının anayasal meşru hakkı olan yürüme, toplanma hakkı defalarca bu iktidar tarafından engellendi. Ama barolar yürüdüler, itirazlarını ortaya koymaktan vazgeçmediler. Biz bardoların bu itirazını, yürüyüşünü selamlıyoruz, destekliyoruz ve şunun altını çiziyoruz: Umut bulaşıcıdır, cesaret bulaşıcıdır. Tek bir kişi adaleti haykırdığında mutlaka yankı bulur o haykırış” diye konuştu. 

Hep birlikte yürürsek hep birlikte itiraz edersek inşa konusunda güçlerimizi birleştirirsek bu gidişatı durduracağız diyen Sancar, şöyle devam etti:

Kimsenin karamsar olmasına gerek yok. Mücadele inancını koruyanların mutlaka başardığını gördük. Biz de diyoruz ki adalet, demokrasi, özgürlükler mutlaka kazanacaktır. Bunun en önemli şartı güçlerimizi birleştirmektir. İşte biz de bu güçlerimizi birleştirmek için Ankara’dan harekete geçiyoruz.

Çağrımız, demokrasi güçlerinin bir inşa gücü olmasıdır. Sadece itiraz etmek yetmez, inşa gücü olmalıyız. Adalete inanan her kesime demokrasi isteyen her bölüme baskıya karşı nefes almak isteyen her bireye çağrımızdır. Gelin hep birlikte özgürlüğün, demokrasinin adaletin ve en önemlisi de bunlarla birlikte barışın inşa gücü olalım. Bu buluşmamızda ekolojistlerle, inanç gruplarıyla, kadınlarla, gençlerle bir araya geleceğiz. Hep birlikte yolumuza devam edeceğiz. Bu gücü inşa edeceğiz.  Bu yolun ucu barışa çıkmaktadır. Şimdi biz ‘savaşa karşı çıkıyoruz, barışı inşa edeceğiz’ sözünü en gür şekilde haykırmaya çağırıyoruz herkesi. Bunun için demokrasi güçlerinin buluşması, yeni bir enerji yeni bir irade yeni, bir umut cesaret yaratacaktır. Bundan şüphe duymuyoruz. Bu ülkedeki demokrasi güçleri hep birlikte hareket ettiklerinde mutlaka kazanacaklardır.”

Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sancar, diğer siyasi partilerin HDP’ye yönelik tutumlarına dair bir soruya, “Bizim çağrımız sadece belli kesimlere, sadece siyasi partilere yönelik değildir. Bizim çağrımız Türkiye’deki her kesimedir. Bunun sorumluluğunu içinde duyan, harekete geçen herkes bu mücadelede üzerine düşeni yapmış olacaktır. Sorumluluğu duymayanlardan hesabı halk ve tarih soracaktır. Kimseye özel bir çağrımız yok. Çağrımız bütün topluma ve toplumdaki bütün demokrasi güçlerinedir” yanıtını verdi.

Son güncelleme: 15:17 07.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı