• Turkhane Logo

MİT işadamını kaçırmak için GHB kullanacakmış

MİT’in İsviçre’den kaçırmak istediği işadamı için GHB isimli ilacı kullanacak olması İsviçre İstihbaratı’nı şaşırtmış. İsviçre’ye göre MİT’in elinde daha farklı ilaçlar var.

15:58 03 Ocak 2019 Perşembe
MİT işadamını kaçırmak için GHB kullanacakmış
MİT’in İsviçre’den kaçırmak istediği işadamı için GHB isimli ilacı kullanacak olması İsviçre İstihbaratı’nı şaşırtmış. İsviçre’ye göre MİT’in elinde daha farklı ilaçlar var.




Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden sonra dünyanın çeşitli ülkelerinden öğretmenler, eğitimciler ve işadamlarını yerel işbirlikleri sonucu Türkiye’ye kaçırdı. Bu şekilde 90’a yakın kişinin kaçırıldığı biliniyor. Bu ülkelerin tamamı demokrasinin gelişmediği ülkelerdi.


Ancak İsviçre’de yapılmak istenen olayda durum bambaşkaydı. Türkiye Büyükelçiliği çalışanları, MİT görevlileri ve İsviçre’de yaşayan borca batmış bir Türkiye Vatandaşı’ndan oluşan grup, yıllardır İsviçre’de yaşayan Hizmet Hareketi’yle ilişkili bir işadamını bayıltarak kaçırmak için çalışma başlatmıştı.

Nordic Monitor, daha önce medyaya yansıyan bu olayın bilinmeyen ayrıntılarını yayınladı. MİT’in elindeki kimyasallar konusu oldukça çarpıcı.

İSVİÇRE İSTİHBARATI ENGELLEDİ

İsviçre’deki Bern Büyükelçiliği’nde görevli 2 Türk diplomat, bir MİT işbirlikçisinin yardımı ile Hizmet Hareketi’ne yakın bir işadamını ilaçla uyuşturulduktan sonra kaçıracaklardı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) planı 2016 yılı yaz aylarında yaptı. Hedef olarak da 30 yıldır İsviçre’de yaşayan ve Gülen Hareketi’ne yakın bir işadamı seçildi.

İsviçre İstihbarat Servisi’nin (SRC) kendilerini takip ettiğinden habersiz olan 2 Türk diplomat bir mezarlıkta  İsviçre’de yaşayan MİT işbirlikçisi bir Türk ile biraraya geldi.

Görüşme öncesi MİT elemanları bölgenin güvenli olup olmadığını kontrol etti ve bölgede keşif yaptı. Ancak görüşme ve görüşme öncesi MİT elemanlarının faaliyetleri İsviçre İstihbarat Servisi (SRC) tarafından fotoğraflandı ve kayda alındı.

Diplomatlar, MİT işbirlikçisi kişi ile Zürih yakınlarındaki bir araba satış yerinde de buluştu.

MİT tarafından Türk işadamına yaklaşmak için kullanılan Türk asıllı kişinin yüksek miktarda borcu olan bir kişi olduğu belirtildi. Bu kişiye MİT’in borçlarını ödemek için 300 bin avro para ve Türkiye’de yüksek bir emeklilik maaşı teklif ettiği kaydedildi.

MİT işbirlikçisi kişinin, kaçırılmak istenen Türk işadamı ile daha önceden birlikte çalıştıkları öğrenildi.

TÜRK İSTİHBARATININ KULLANMAK İSTEDİĞİ İLAÇ İSVİÇRE İSTİHBARATINI ŞAŞIRTTI 

Diplomatlar, MİT’in kullandığı kişiden Türk işadamının yiyeceğine bir ilaç katarak bayıltmasını istediler. Ancak MİT işbirlikçisi şahıs son anda korkarak plandan vazgeçti.

MİT’e çalışan kişi İsviçre’deki savcılar tarafından defalarca sorgulandığı ve yetkililer ile işbirliği yapma kararı aldığı ifade ediliyor.

Diplomatların MİT işbirlikçisine işadamını bayıltmak için verdikleri küçük şişe de İsviçre istihbaratı tarafından fotoğraflandı.
Fotoğraflara göre işadamını bayıltmak için kullanılmak istenen ilaç “GHB” olarak adlandırılan bir bayıltıcı sıvı. Diplomatlar MİT işbirlikçisinden ilacı fazla kullanarak işadamının tamamen bilincini kaybetmemesini istemiş. Böylelikle kaçırıldığında kendi talimatlarına uyacak şekilde hareket edebilmesi düşünülmüş.

İsviçre İstihbaratı’nın, Türk İstihbaratının “GHB” adlı ilacı kullanmasını oldukça dikkat çekici bulduğu vurgulanıyor. İsviçre İstihbaratı, MİT’in elinde bu işi yapmak için çok daha gelişmiş ilaçlar olduğunu değerlendiriyor.

İŞADAMI, İSVİÇRE POLİSİ TARAFINDAN KORUMA ALTINA ALINDI  

İsviçre Başsavcılığı 2017 yılı Mart ayında olayla ilgili bir soruşturma açtı.

İşadamı, olay sonrası İsviçre Polisi tarafından korumaya alındı. Polis, işadamını izlemek için kendisine bir GPS takip cihazı ve acil yardım çağrı düğmesi verdiler.

İşadamının yanlışlıkla bir kez acil yardım düğmesine bastığı ve dakikalar içerisinde özel timler kendisine ulaştığı belirtiliyor.

GHB NEDİR?

GHB (Gamma Hidroksi Bütirat) isimli uyuşturucu, renksiz, tatsız ve kokusuz olması nedeniyle sudan ayırt edilemiyor. Bu sebeple içeceklerin içine katılıp tüketildiğinde fark edilemiyor. Etkisi 3-10 dakika arasında kendini gösteriyor ve 3 saate kadar sürüyor.

ÇAVUŞOĞLU İDDİALARI SORAN GAZETECİYİ TERSLEDİ 

Kaçırma girşimini ilk kez İsviçre’deki “Tages-Anzeiger” gazetesi 2018 yılı Mart ayında kamuoyuna duyurdu.

Türk Dışişleri Bakanlığı, 16 Mart’ta haberi internet sitesinden yaptığı açıklama ile yalanladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aynı gün Kazakistan’ın başkenti Astana’da İsviçre’nin Türk diplomatların dokunulmazlığını kaldırmak için girişimde bulunduğu iddiaları ile ilgili soruları cevaplamadı. Soruyu soran gazeteciyi de Gülen Hareketi mensubu olmakla suçladı.

19 Haziran 2018’de İsviçre Başsavcılığı olayda ismi geçen 2 Türk diplomat hakkında yakalama kararı çıkardı. Ancak her 2 diplomatın da ülkeyi daha önce terk ettiği ortaya çıktı.

 

Son güncelleme: 15:58 03.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı