• Turkhane Logo

Milyonlarca insan, tek soru: ‘17 Mayıs Pazartesi günü ne yapacağız?’

29 Nisan’da başlayan tam kapanma 17 Mayıs sabah 05:00’da sona erecek. Aynı gün toplanacak Bakanlar Kurulu ‘yeni normalleşme’ adımlarını açıklayacak. Ancak milyonlarca insan Bakanlar Kurulu’nun toplandığı o gün ne yapacağını bilemiyor.

13:12 15 Mayıs 2021 Cumartesi
Milyonlarca insan, tek soru: ‘17 Mayıs Pazartesi günü ne yapacağız?’
29 Nisan’da başlayan tam kapanma 17 Mayıs sabah 05:00’da sona erecek. Aynı gün toplanacak Bakanlar Kurulu ‘yeni normalleşme’ adımlarını açıklayacak. Ancak milyonlarca insan Bakanlar Kurulu’nun toplandığı o gün ne yapacağını bilemiyor.



Kreşlerin açılıp açılmayacağı, memurların esnek çalışmayla mı yoksa normal mesaiyle mi işe gideceği, otellerin açılıp açılmayacağı bilinmiyor.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle Türkiye’nin ‘tam kapanmaya’ süreci 17 Mayıs 2021 tarihinde sabah 05.00 itibariyle sona erecek. Aynı gün toplanacak Bakanlar Kurulu yeni normalleşme adımlarını açıklayacak. Ancak 17 Mayıs günü ne olacağını kimse bilmiyor.

  17 Mayıs Pazartesi günü normalleşiyorsak ve kabine toplantısı da 17 Mayıs akşamıysa, 17 Mayıs günü gündüz nereler açık, nereler kapalı? — aslınınaslı (@asilliden) May 14, 2021
Milyonlarca vatandaş sosyal medya hesaplarından 17 Mayıs günü esnek çalışmayla mı yoksa normal mesaiyle mi işe gideceğini, otellerin, kreşlerin ya da lokantaların açılıp açılmayacağını bilemiyor. 17 Mayıs’ta ne olacağının önceden belirlenmemiş olması eleştiri konusu oluyor.
  Sokağa çıkma yasağı 17 Mayıs Pazartesi Saat 05.00de bitecek.
Herkes iş yerini açmaya hazırlanıyor.
Kabine toplantısı 19.00da.
Peki soru şu.
17 Mayısta kısıtlamalar bitiyor.
Esnaf halk ne yapacak? @RTErdogan @suleymansoylu @drfahrettinkoca — İrfan Yormaz (@anibalgazete) May 14, 2021
ESNAFIN 17 MAYIS BEKLENTİSİ: KAFALARDAKİ SORU İŞARETLERİ GİDERİLMELİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların iş yerlerini 17 Mayıs’ta yeni yasaklamalar olmadan açmasını beklediklerini ifade etti. Yaptığı yazılı açıklamada, 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayan tam kapanma döneminin 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’e kadar süreceğini anımsatan Palandöken, esnaf ve sanatkarın yeni bir kapanmaya tahammülü olmadığına vurgu yaparak şunları kaydetti: “Kayıtlı ekonomi içerisinde yer alan esnaf ve sanatkarlarımızın iş yerleri 17 Mayıs Pazartesi günü yeni yasaklama olmadan açılmayı beklemektedir. Bunun için zaman kaybedilmeden, pazartesi günü beklenmeden işletmelerin açılışları ile ilgili kafalardaki soru işaretleri giderilmeli ve çalışma şekil ve şartları belirlenmelidir. Tüm sektörlerde endişeli bekleyişe bir son verilmelidir. Belirsiz bekleyiş esnafımızı tedirgin etmektedir.”
  Pazartesi ne olacak bilen var m?17 mayıs dendi ama bir açıklama yok.İşiniz ne,bütün gün yan gelip yatıyorsunuz. Bir zahmet toplanın pazartesi ne olacak.Hangi iş yeri açılacak.Hangi iş yeri kapalı.Saat kaçta ülke açıklacak? Zahmet olmazsa kalkın o altın varaklı koltuklardan... — Vecdi Yüce (@VecdiYuce) May 14, 2021
BAKNALIK 17 MAYIS’I İŞARET ETTİ, 18 MAYIS’TA OKULA GİDİLEBİLECEK Mİ BELLİ DEĞİL

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise 17 Mayıs Pazartesi resmi ve özel tüm eğitim öğretim kurumlarında uzaktan eğitim yapılacağı vurgulandı. Ancak bakanlığın açıklamasında ana okulları ile kreşlere ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi. Kreş ve okulların durumu netleşmediği için de çocuklarını bu okullara gönderen memurların nasıl çalışacağı da akıllarda kalan bir diğer soru işareti oldu. MEB Açıklamasında, “17 Mayıs 2021 Pazartesi günü resmi ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında uzaktan eğitim yapılacaktır. Resmi ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında yüz yüze eğitimin devamıyla ilgili karar, 17 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak durum değerlendirmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadelerine yer verildi. 17 Mayıs’ta okulların açılması kararı alınırsa 18 mayıs’ta milyonlarca öğrencinin nasıl ders başı yapacağı ise ayrı bir muamma.
  Kontrollü normalleşme nasıl olacak? — Meliha Okur (@melihaokur2) May 14, 2021 İlker bey #merakediyorum 17 mayıs pazartesi özel araçla izin almadan şehirler arası yolculuk yapılabilecek mi. — Ersin Ennice (@insaatc38) May 15, 2021
SOSYAL MEDYADA MUALLAKLIĞA TEPKİ

Tüm kararların tam kapanmanın bittiği 17 Mayıs’taki Bakanlar Kurulu toplantısına ertelenmesi sosyal medyada büyük tepki çekti. Muğlaklık nedeniyle insanlar ne yapacağını bilemezken eleştiriler de yükseliyor. Mertan Aziz Çiftçi isimli kullanıcı, “Pazartesi günü esnaf dükkanını açabilecek mi? AVM’ye gidebilecek miyiz? Cafe’de oturabilecek miyiz?… Muallak! “Adı Tam Kapanma” olan döneme girmeden önceki şartlara mı dönüyoruz 17 Mayıs sabahı yani…. Muallak!” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Son güncelleme: 13:12 15.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı