• Turkhane Logo

Milli Eğitim Bakanlığı ayrımcılığın kitabını yazdı

Milli Eğitim Bakanlığının rehber öğretmenlere dağıttığı kitap için seçilen resimler, tepki çekti.

19:04 23 Ocak 2020 Perşembe
Milli Eğitim Bakanlığı ayrımcılığın kitabını yazdı
Milli Eğitim Bakanlığının rehber öğretmenlere dağıttığı kitap için seçilen resimler, tepki çekti.

Kitapta, başı açık kadınlar çocuklara cinsel istismar ve şiddet uygulayan olarak resmedilirken, başı kapalı kadınlar ise şefkat gösteren olarak resmedildi.

Okullara dağıtılan ders kitaplarındaki yanlış uygulamalar ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hizmet içi eğitim kapsamında rehber öğretmenlere dağıtılan kitapta ayrımcılık yer aldı. “Psiko-sosyal Önleyici Destek Programı” kapsamında hazırlanan kitapta başı açık kadınların çocuklara şiddet ve istismar uygularken, türbanlı kadınların ise şefkat gösterirken resmedilmesi dikkati çekti.

GEÇEN NİSAN AYINDA YENİLENDİ


BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı doğal afet, terör, göç, intihar, ölüm ve istismar gibi travmatik olaylar karşısında yürütülen önleme hizmetlerinin programlarını Nisan 2019’da yeniledi. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde yapılan çalışmalar kapsamında, “Psiko-sosyal koruma, önleme ve krize müdahale ekipleri” kurulması kararlaştırıldı.

KİTAP REHBER ÖĞRETMENLERE VERİLDİ

Bakanlık, Psiko-sosyal Destek Programı eğiticisi tarafından hizmet içi eğitim kapsamında açılan, “Psiko-sosyal Destek Programı Uygulayıcı Eğitimleri” hazırladı. Eğitimi başarı ile tamamlayan rehberlik öğretmenlere, “Psiko-sosyal Destek Programı Uygulayıcı” unvanı verildi. Öğrencilere yaşadıkları travmalar konusunda destek olacak rehber öğretmenler için bir de kılavuz kitap hazırlandı.

AYRIMCILIK RESİMLERDE YER ALDI

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan kitapta, travma türlerine ilişkin önleyici etkinlikler yer aldı. Kitabın, “Cinsel İstismar” başlığı altında olumlu ve olumsuz davranışlara örnek olacak resimler çizildi. Küçük yaştaki çocuğu muayene eden başörtülü bir doktora ilişkin resimde, muayene olan çocuk ve ailesinin mutlu şekilde yansıtıldığı görüldü.

BAŞÖRTÜLÜ ANNE ŞEFKATLİ

Kitapta bulunan, “Doğrular ve Yanlışlar” etkinliği altında da çocuğunu öpen, şefkatle sarılan anne görseli paylaşıldı. Görseldeki anne başörtülü şekilde yansıtıldı. Bir başka resimde ise çocuğu öpmeye çalışan başı açık yetişkin bir kadın ve bu girişim karşısında hoşnut olmayan çocuk anlatıldı. Bu resmin hemen altına ise çocuğunun başını okşayan kapalı bir annenin resmi yer aldı. Hikayelerin birinde ise sokakta oynayan çocuğun yanına gelen başı açık komşusunun onu öpmek istediği ifade edildi.

MEB, BENZER POLİTİKAYI ISRARLA SÜRDÜRÜYOR

Sosyal Hizmetler Uzmanı Dr. Bülent İlik, bu resimlerin iyi niyetli hazırlanmamış olduğuna dikkat çekerek, “Çocukta hemen böyle bir algı oluşmaz ama bu tip şeyler üst üste geldiği zaman çocuğun zihnine öyle yerleşir. Bu yaşananlar sistemli şekilde adım adım uygulanan bir sürecin parçası. MEB, çok uzun bir süredir benzer politikayı ısrar ve inatla sürdürüyor” dedi.

Son güncelleme: 19:04 23.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı