• Turkhane Logo

Mevsimsel gribe de test uygulanacak

Türkiye’deki korona salgınının seyri ile ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sonbaharda görülen mevsimsel griplere de test uygulayacaklarını söyledi.

11:19 14 Haziran 2020 Pazar
Mevsimsel gribe de test uygulanacak
Türkiye’deki korona salgınının seyri ile ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sonbaharda görülen mevsimsel griplere de test uygulayacaklarını söyledi.



Korona salgınında 1 Haziran sonrası ‘Yeni Normal’ sürece giren Türkiye’de vaka sayılarında yeniden artış olmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 1 Haziran sonrasındaki süreci “Dalgalı denizde limana yanaşmaya çalışan deniz gibiyiz. Dikkat etmezsek yüksel dalga bizi kıyıdan uzaklaştırır” sözleriyle anlattı. 

“MÜHİM OLAN ÖLÜM SAYILARININ AZALMASI” 


Sağlık Bakanı Koca “Yeni normali bulma döneminde vaka sayılarında inişli çıkışlı seyir olabilir. Mühim olan ölüm sayılarının azalması ile yoğun bakım ve solunum cihazına bağlı hasta sayısının da sağlık sistemi bakımından yönetilebilir sınırlarda kalması” dedi.  

Bakan Koca vaka sayılarında genel artış eğiliminden çok, taziye, asker uğurlaması gibi yakın temaslar nedeni ile ani ve çoğunlukla lokal artışlar olduğunu söyledi. 

Sağlık Bakanı Koca sonbaharda görülen mevsimsel gribin Covid-19’dan ayrışması için belli başlı yakınması olan her kişiye test yapılacağını duyurdu. 

“LOKAL ARTIŞLAR OLUYOR” 

“Hali hazırda vaka sayısındaki artış kadar artışın nedenleri de bizim için öncelikli gösterge” diyen Koca, “Bugün itibariyle vakalarda genel artış eğiliminden ziyade taziye, asker uğurlaması gibi yakın temaslar nedeni ile ani ve çoğunlukla lokal artışlar olduğunu görüyoruz. Başlı başına bu örnekler bile “maske-mesafe” ve hijyen kriterlerine uyumun ne kadar gerekli olduğunu teyit ediyor.” dedi.  

TÜRKİYE’NİN BAĞIŞIKLIĞI 

TÜİK’le birlikte, bilimsel yöntemlerle belirlenen örnekler üzerinden ülke genelinde antikor testlerine başladıklarını anlatan Koca, “Böylece toplumun genel bağışıklık oranını göreceğiz. Altını çizmek isterim ki sürü bağışıklığı için halkın yüzde 65’inin hastalığı atlatmış olması lazım. Ki bu gerçekçi değil. Nitekim her şeyi serbest bırakan İsveç’te bile bağışıklık oranı yüzde 7 civarında, bizde ise bu oranın yüzde 2-2,5 civarında olmasını öngörüyoruz. Bu veriler analiz edildiğinde de her bir vatandaşımız için temel tedbirlerin sürdürülebilir olmasının kaçınılmazlığını göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.  

Son güncelleme: 11:19 14.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı