• Turkhane Logo

Metin Feyzioğlu birlikte hareket eden baro başkanlarına tepkili

Avukatların, baroların yapısını değiştirmeyi öngören yasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü Meclis Adalet Komisyonuna hep birlikte katılmalarına izin verilmedi.

12:57 03 Temmuz 2020 Cuma
Metin Feyzioğlu birlikte hareket eden baro başkanlarına tepkili
Avukatların, baroların yapısını değiştirmeyi öngören yasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü Meclis Adalet Komisyonuna hep birlikte katılmalarına izin verilmedi.



Metin Feyzioğlu ise baro başkanlarını komisyon toplantısına çağrıldıkları halde katılmamakla suçladı.

 AKP ve MHP’nin birlikte hazırladığı çoklu baro teklifi Meclis Adalet Komisyonunda dün görüşülmeye başladı. Dün saat 16.00’da başlayan görüşmeler sabaha karşı 04.00’e kadar sürdü. Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin aktardığına göre 28 maddelik teklifin 12 saat süren ilk gün görüşmelerine baroların komisyon toplantısına alınmaması ve teklifin görüşülme usulü tartışması damga vurdu. 200’e yakın milletvekilinin söz talebinde bulunduğu görüşmelerde maddelere geçilemedi. Söz konusu yasa değişikliği teklifinin görüş ve önerileri alınmadan hazırlandığını belirten baro başkanları tutumlarını açıklamak için geldikleri Mecliste komisyon toplantısına alınmadı.


Yapılan uzun müzakerelerde AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, baro başkanlarının aralarından belirleyeceği 3 temsilcinin komisyona katılabileceği teklifinde bulundu; ancak baro başkanları ‘hep birlikte’ girmek istediklerini belirterek teklifi reddetti.

Daha sonra baro başkanlarıyla görüşen milletvekilleri, bugün (3 temmuz) için 5 baro başkanının komisyona alınması, 15 dakika konuşma yapması, diğer baro başkanlarının Meclisin dışında bulunan restoranda beklemesini içeren bir teklif sundu. Baro başkanları bu teklifi de reddetti ve sabaha kadar beklemeye karar verdi. Bu esnada Meclis önünde bekleyen baro başkanlarının çevresine polis şerit çekerken, CHP milletvekilleri tarafından getirilen banklar, alana alınmak istenmedi. CHP’li vekiller bunu üzerine, bankları ellerinde taşıyarak avukatların yanına götürdü. Dün saat 16.00’da başlayan toplantı sabaha karşı 04.00’e kadar devam etti.

Baro başkanlarının Meclis kapısında bekleyişleri bugün de sürüyor. Komisyon toplantısı başlayana kadar bekleyeceklerini belirten baro başkanları, komisyona katılma taleplerini tekrar iletecek. Ankara Valiliği tarafından pandemi nedeniyle yasaklanan ‘Büyük Savunma Mitingi’nin akıbeti ise netleşmedi. Türkiye’nin farklı illerinde avukatlar Ankara’ya gelmek için yola çıkarken, gün içerisinde bir buluşmanın söz konusu olabileceği ifade ediliyor.

ARACILIK ÖNERİSİNDE BULUNDU

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyizoğlu, Meclis kapısında sabahlayan baro başkanlarını komisyon toplantısına çağrıldıkları halde katılmamakla suçladı. “Diyalog imkanının reddedilmesini doğru bulmuyorum” diyen Feyzioğlu, aracılık yapmak istediğini açıkladı. “Baro başkanlarına sesleniyorum, dün TBMM’de komisyona çağrıldınız gelmediniz, yine aracılık edelim lütfen gidin konuşun. Diyalog imkanının reddedilmesini doğru bulmuyorum. Diyalog kurmadan dava kazanabiliyor muyuz ki kendi mesleki davamızı kazanalım” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 12:57 03.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı