• Turkhane Logo

Mesut Kaçmaz: Kaçırıldığım uçakta ailemin canı ve namusuyla tehdit edildim

Pakistan'da Hizmet Hareketi'ne yakın bir kolejde çalışırken kaçırılan ve Türkiye'ye gönderilerek tutuklanan Kaçmaz çifti yaşadıklarınuı Turkey Tribune mahkemesine anlattı

14:44 21 Eylül 2021 Salı
Mesut Kaçmaz: Kaçırıldığım uçakta ailemin canı ve namusuyla tehdit edildim
Pakistan'da Hizmet Hareketi'ne yakın bir kolejde çalışırken kaçırılan ve Türkiye'ye gönderilerek tutuklanan Kaçmaz çifti yaşadıklarınuı Turkey Tribune mahkemesine anlattı


Mesut ve Meral Kaçmaz, Pakistandaki evlerine bir gece yarısı AKP hükümetinin isteğiyle Pakistan polisi tarafından baskınla gözaltına alındığını ve uzun bir süre gözaltına kaldıklarını anlattılar.




Türkiyeye MİTe ait özel jetle iki kız çocuğuyla gönderilen Kaçmaz çiftinden Meral Kaçmaz, Türkiyede 6 ay hücrede tutuldum. Diğer koğuşlarda da çocukları için ağlayan kadınlar vardı. Bu süre zarfında ömrümün sonuna kadar burada kalacağımızı düşündüm. Önüme getirilen evrakları ise imzalamadım. Bir gün masum olduğumun bir mahkeme tarafından tescil edileceğini düşündüm ancak 6.3 yıl cezaya çarptırılarak serbest kaldım. diye konuştu.

Mesut Kaçmaz, uzun yıllar yaşadıkları Pakistanda dosyalarının temiz olduğunu Türk yetkililerin de kabul ettiğini belirtirken tek suçlarının AKPye destek olmamak olduğunu ifade etti.

Soru ve Cevaplar

Prof. Em. Dr. Giorgio Malinverni: Sizi kim kaçırdı?

Cevap:  Bizi 15-20 kişi kaçırdı. Bunlar Pakistan polisiydi ama bunların arasında bir Türk MİT görevlisi de vardı. Ancak dönüş yolunda Türk görevliler bizi getirdi.

Prof. Dr. Ledi Bianku: İnişinizde neler yaşadınız? Uçak yetkilileri sizi resmi yetkililere mi devretti?

Cevap:  Pakistandaki uçağa zorla götürüldük. 5 saat uçakta işkence gördüm. Burada kızıma ve eşime tecavüz etmekle beni tehdit ettiler. Atatük havalimanına indik ve burada da ağır ifadelerne devam ettiler. Hepimizin gözlerini bağlamışlardı. İndikten sonra bize normal bir yolcuymuşuz gibi davrandılar. Polis bizim pasapırtumuzu isteyince kaçırıldığımızı anlattım, sonrasında bize belge düzenlediler. Burada eşim ve çocuklarımla ayrıldım.

Angelita Baeyens: Neden hedeflendiniz dersiniz? Neden bunları yaşadınız?

Cevap:  Emin değilim ama galiba keyfi şekilde seçildim. Pakistan yetkilileriyle iyi illşkilerim vardı oysa ki. Suçlama olarak Pak-Türk Okullarında çalışmış olmam gösterildi.Suçlamalar arasında Bank Asyaya para yatırmam suç olarak yazıldı.

Dr. John Pace: Demin izlediğimiz video kim tarafından yapıldı. O videodaki görüntüler gerçek miydi?

Cevap:  Bu video bu duruşma için yapıldı. Bazı eklemeler yapıldı bu duruşma için. Oda, parmaklılar vs eskiden çekilmiş fotoğraflar, bu fotoğraflarımızı bulup ekledik videoya.

Prof. Em. Dr. Giorgio Malinverni: Suç Pakistanda gerçekleşmiş. Bu konuyu orda da mahkemeye taşıdınız mı?

Cevap: 
AKP rejiminin Pakistan devleti üzerine çok büyük etkisi var. Darbe girişimi sonrası Pakistan, bizim okulların idaresini değiştirdi. Devlet yetkilileri de bize bazı tehditlerde bulundu ve okulları devretmezsek herkesin Türkiyeye gönderileceği ifade edildi. Bu dönemde ilk defa bize istihbarat memurları geldiler ve ofisimizde bazı evrakları görmek istediler. Bazı belgeleri inceledikten sonra özür dilediler ve baskına gerekçe olarak gelen evrakların Türk elçiliğinden geldiğinden bahsettiler. Kaçırılmamdan 10 gün önce AKP yetkilileri ile Pakistan istihbarat yetkilileri görüşme yapmışlar. Bu dönemde biz de BMye başvurmuştuk ve bu ülkede bir yıl daha kalabileceğimiz söylenmişti. (72 saat içinde ülkeyi terk edin emri verilmişti bize) Kaçırılmamın ardından Pakistanda mahkemeye başvurduk. Mahkeme bir karar verdi ama biz o saatte Türkiyeye götürülmüştük çoktan. Bu arada Pakistanlı yetkiliker biz sizi 6 aydır zaten takip ediyorz bir suç bulamadık dediler ama kaçırma dışında bir seçeneklerinin olmadığını ifade ettiler farklı yoldan.

Programa öğleden sonra devam edilecek

CANLI YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


 

Son güncelleme: 14:44 21.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı