• Turkhane Logo

Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu. Banka, sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini vurgulayarak dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceğini belirtti.

15:50 25 Nisan 2024 Perşembe
Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu. Banka, sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini vurgulayarak dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceğini belirtti.





Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.



TCMB web sitesinde yayınlanan faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtildi.



“Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır” ifadelerini kullanan kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun yakından takip edildiğini belirtti.



Açıklamada “Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir” denildi.



Merkez Bankası yerel secimler öncesinde 21 Mart tarihli toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltmişti.



Sıkı duruş vurgusu



Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği vurgulandı. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı not edildi.



TÜİK, Mart ayında yıllık enflasyonun bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,50 artış gösterdiğini açıklamıştı.



Merkez Bankası enflasyonun önümüzdeki dönemdeki seyrine ilişkin ise “Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir” dedi.



Zorunlu karşılıklar ile ilgili duyuru



Öte yandan Merkez Bankası faiz kararı sonrası yaptığı ikinci bir açıklamada bankaların Türk Lirası mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları (KKM) için tesis edilen zorunlu karşılıklarına faiz uygulamasında KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının politika faiz oranının yüzde 60’ı olarak belirlenmesine karar verildiği belirtildi.



Merkez Bankası TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının da politika faiz oranının yüzde 80’i olarak belirlenmesine karar verildiğini açıkladı.

Son güncelleme: 15:50 25.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı