• Turkhane Logo

Merkel: Türkiye ile makul bir ilişki kurmak zorundayız

Merkel Atina’ya son resmi ziyaretinde Türkiye ile tüm sorunlara rağmen makul bir ilişki kurmak zorunda olduklarını belirtti. Mitsotakis de yapıcı ilişki istediklerini ancak kırmızı çizgilerin aşılamayacağını kaydetti.

17:38 29 Ekim 2021 Cuma
Merkel: Türkiye ile makul bir ilişki kurmak zorundayız
Merkel Atina’ya son resmi ziyaretinde Türkiye ile tüm sorunlara rağmen makul bir ilişki kurmak zorunda olduklarını belirtti. Mitsotakis de yapıcı ilişki istediklerini ancak kırmızı çizgilerin aşılamayacağını kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere Yunanistanın başkenti Atinaya gitti. Başbakanlık görevini vekaleten sürdüren Merkel Yunanistana gerçekleştirdiği son resmi ziyarette Yunan mevkidaşı Kiryakos Mitsotakisle bir araya geldi. İkili ilişkiler, Avrupa politikaları ve ekonomik işbirliğini ele aldıkları görüşmenin ardından iki lider, kameraların karşısına geçerek ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DWnin haberine göre halefine son dönemde giderek gerilen Türkiyeyle ilişkiler açısından vereceği tavsiye sorulan Merkel, göreve geldiği 2005ten bu yana Ankara-Brüksel ilişkilerinin o zamanlar öngörülemeyecek bazı gelişmelerden etkilendiğini hatırlattı. Merkel, insan haklarının da içinde bulunduğu görüş ayrılıklarına” rağmen, Ankarayla rasyonel bir ilişki kurulması gerektiğini belirterek, Hem NATO müttefikimiz hem de komşumuz olarak Türkiyeyle makul ilişkiler kurmanın bizim yararımıza olduğunu açıkça ortaya koymamız gerektiğine inanıyorum diye konuştu.
PROBLEMLERİN ÇÖZÜLMESİ İKİ TARAFI DA GÜÇLENDİRİR
Başbakan Merkel, Kıbrısın da içinde bulunduğu ihtilaf noktalarına ilişkin Avrupanın ortak bir tutum benimsemesinin önemine de dikkat çekerek, bu ortak pozisyonun bütün tarafları daha çok güçlendireceğini belirtti. Başbakan Merkel, bunun yanı sıra diyaloğun da elzem olduğunu, ilgili düzenlemelere riayet edilmesi ve problemlerin çözülmesi halinde bunun Türkiyeyi de Avrupayı da hem küresel hem ekonomik açıdan daha güçlü kılacağının açıkça ortaya konması gerektiğini ifade etti.
MİTSOTAKİSTEN İKİ SEÇENEK: İŞBİRLİĞİ YA DA YAPTIRIM
Mitsotakis ise Ankaraya, iki seçenek sunduklarını kaydetti. Yunanistan Başbakanı, uluslararası hukukun tanınması şartıyla işbirliğine yönelik ilk seçeneğin tüm tarafların arzusu olduğunu belirtirken, ikinci seçeneğin ise Türkiyenin bu şekilde hareket etmeye devam etmesi halinde Avrupanın yaptırımlarına maruz kalması olduğunu söyledi. Türkiyenin Kıbrıs meselesindeki tutumuna ilişkin hem kendisinin hem de Merkelin kafasında soru işaretleri olduğunu da belirten Mitsotakis, prensip olarak reddettikleri iki devletli çözüm temelinde bir eylemde bulunmayacaklarını vurguladı.
Yunanistan-Türkiye arasındaki problemlerin otomatik olarak Avrupa-Türkiye problemi olduğunu da söyleyen Mitsotakis, bunun Atinanın Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasından ziyade, söz konusu problemlerin Avrupanın tamamına da yansımasıyla alakalı olduğunun altını çizdi. Göç meselesini buna örnek olarak veren Yunanistan Başbakanı, ülkesinin coğrafi konumu nedeniyle bundan doğrudan etkilenmesi kadar, Avrupanın ve dolayısıyla Almanyanın da etkilendiğini ifade etti.

Son güncelleme: 17:38 29.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı