• Turkhane Logo

Merkel, Özil ve Gündoğan’ın Erdoğan ile buluşmasını eleştirdi

Alman Milli Futbol takımında forma giyen Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın, Londra'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile biraraya gelmesine bir tepki de Almanya Şansölyesi Angela Merkel'den geldi.

11:28 16 Mayıs 2018 Çarşamba
Merkel, Özil ve Gündoğan’ın Erdoğan ile buluşmasını eleştirdi
Alman Milli Futbol takımında forma giyen Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın, Londra'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile biraraya gelmesine bir tepki de Almanya Şansölyesi Angela Merkel'den geldi.




Merkel, sözcüsü Steffen Seibert aracılığıyla yaptığı açıklamada, Rol model milli takım oyuncularının Erdoğan ile buluşması soru işaretleri yaratan ve yanlış anlamaya davet çıkaracak bir durum ifadelerini kullandı. 


Berlindeki olağan basın toplantısında konuşan sözcü Seibert, konunun Alman Futbol Federasyonu (DBF) içinde de gündeme geleceğinden emin olduğunu belirtti ve Özil ile Gündoğanın konuya ilişkin açıklama yapmalarını da memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. 

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) de, Özil ve Gündoğanın Londrada Erdoğanı ziyaret ederek ona forma vermelerini seçim kampanyası manipülasyonu olarak niteledi.

DFB Başkanı Reinhard Grindel Twitterdan yaptığı açıklamada Alman Futbol Federasyonu Sayın Erdoğanın tam anlamıyla dikkate almadığı değerleri savunmaktadır. Bu nedenle milli futbolcuların seçim kampanyasına alet olmaları iyi olmamıştır ifadelerini kullandı.
  (1/2) Der #DFB respektiert und achtet selbstverständlich die besondere Situation unserer Spieler mit Migrationshintergrund. Aber der Fußball und der DFB stehen für Werte, die von Herrn Erdogan nicht hinreichend beachtet werden. — Reinhard Grindel (@DFB_Praesident) May 14, 2018

Grindel, Böyle davranarak futbolcularımız Alman Futbol Federasyonunun entegrasyon çalışmalarına kesinlikle yardımcı olmamışlardır diye de ekledi.

Erdoğan, Özil ve Gündoğanın, Londradaki buluşmalarının AKPnin sosyal medya hesaplarında yayınlanması, Almanyada tepki yaratmış ve buluşma, Erdoğana seçim desteği olarak yorumlanmıştı. 

Sözcü Seibert, Merkel de bunu gizli bir seçim desteği olarak mı değerlendiriyor sorusuna ise yanıt vermedi. 

Buluşma, AKP hesaplarından böyle duyuruldu.
  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği İngilterenin başkenti Londrada Premier Ligde oynayan Türk futbolcu Cenk Tosun, Türk asıllı futbolcu Mesut Özil ve Türk asıllı futbolcu İlkay Gündoğanı kabul etti. pic.twitter.com/X3ZY8wwCsa — AK Parti (@Akparti) May 14, 2018
Deutsche Wellenin (DW) haberine göre Gündoğan Bu fotoğrafla siyasi bir mesaj vermek ya da seçim kampanyası yapmak istememiştim sözleriyle eleştirilere yanıt verdi.

Gündoğan sözlerine şöyle devam etti:

Almanyanın milli futbolcuları olarak DFBnin değerlerine bağlıyız ve sorumluluklarımızın farkındayız.

DW editörü Oliver Pieper, buluşma ile ilgili kaleme aldığı analizde, Deniz Yücelin iddianame hazırlanmadan bir yıl cezaevinde tutulmasını hatırlattı ve Erdoğanın yanında poz veren Alman Milli Takımı oyuncuları Özil ve Gündoğanın fotoğraflarını Deniz Yücel gördüğünde aklından neler geçti acaba sorusunu sordu.

Pieper, analizinde şu satırlara yer verdi:

Büyük bir ihtimalle, terör propagandası suçlamasıyla Erdoğanın Türkiyesinde cezaevinde geçirdiği bir yılı hatırlamıştır. İnsan hakları aktivisti Peter Steudtner de Gündoğanın Erdoğana Sayın Cumhurbaşkanıma saygılarımla ifadeleriyle imzaladığı Manchester City formasını gördüğünde Türkiyede silahlı terör örgütünü desteklemek suçlamasıyla cezaevinde geçirdiği günleri aklına getirmiştir.

Son güncelleme: 11:28 16.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı