• Turkhane Logo

Memurlar çalışma saatlerini kendileri ayarlayacak!

Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) gündeme gelen, memurlara esnek çalışma saatleri sunacak planın detayları netleşiyor.

11:18 26 Eylül 2018 Çarşamba
Memurlar çalışma saatlerini kendileri ayarlayacak!
Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) gündeme gelen, memurlara esnek çalışma saatleri sunacak planın detayları netleşiyor.




Sabah Gazetesinden Hazal Ateşin haberine göre, memurlar çalışma saatlerini kendileri ayarlayabilecek. 


Buna göre, memurların doldurmak zorunda kaldıkları hatalık 40 saatlik mesaiyi hangi saatler arasında tamamlayacağı kendilerine bırakılacak.

Ancak belirli saatler bu tercihin dışında tutulacak. Özellikle, iş yükünün en fazla olduğu ve yoğunlaştığı 10.00-12.00 ile 13.00-15.00 saatleri, esnek mesai uygulamasının dışında tutulacak. 

Kamu çalışanlarına bir diğer kolaylık ise, esnek çalışma saatleri sayesinde bir gün daha izinli olmalarının önünün açılması.

Türkiyede YEP ile gündeme gelen bu uygulama, ABD, Avrupa ve OECD ülkelerinde uygulanıyor. Yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren, hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelinin amacı, memurların aile-iş-yaşam dengesini tutturmalarını sağlamak. Böylece, kursa, sosyal yardım ve eğitim gibi konulara daha fazla vakit kalacak.

Üzerinde çalışılan modele göre memurlar haftalık doldurmak zorunda olduğu 40 saatlik mesaide başlama ve bitirme süresini işin özelliğine göre belirleyebilecek. İşlerin en yoğun olduğu saatlerde bütün memurlar işinin başında olacak. Kamuda bu saatler özellikle 10.00 - 12.00 ve 13.00 - 15.00 olarak ifade ediliyor. Bu saatler dışında çalışma saatlerini sosyal aktiviteler, eğitim programları, çocukların durumuna göre belirleme hakları olacak.

Dahası isteyen memur, sabah 8.00de işe gelip, 21.00e kadar mesai yapabilecek ve 12 saat çalışmış sayılacak. Kalan 28 saatlik süreyi ise diğer günlerde dolduracak ve böylece bir gün boşaltılmış olacak. Bunun içinse, haftada dört gün 10 saat çalışmak yeterli olacak. 

Memura evden çalışabilme hakkı da tanınacak. Ofiste mesai gerektirmeyen işler için memur evden çalışabilecek. Belirlenen hizmet grupları mesailerini işlerini aksatmamak, zamanında tamamlamak kaydı ile evinde tamamlayabilecek. Esnek çalışma modelleri ile personel aktif, üretken olurken sosyal yaşamlarına da zaman ayırabilecek. Eğitim programlarına katılıp, aileleriyle daha fazla vakit geçirebilecekler.

 

Son güncelleme: 11:18 26.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı