• Turkhane Logo

Melih Gökçek’i dinocanları bile kurtaramayacak

Melih Gökçek’in 23 yıllık ABB Başkanlığı, skandal ve yolsuzluk iddialarıyla dolu. Ankaralılara arsenikli su içiren, metro inşaatı yerine parayı dinozor heykelli parklara yatıran Gökçek’e Erdoğan 2017 yılına kadar dayanabildi.

11:42 12 Ekim 2021 Salı
Melih Gökçek’i dinocanları bile kurtaramayacak
Melih Gökçek’in 23 yıllık ABB Başkanlığı, skandal ve yolsuzluk iddialarıyla dolu. Ankaralılara arsenikli su içiren, metro inşaatı yerine parayı dinozor heykelli parklara yatıran Gökçek’e Erdoğan 2017 yılına kadar dayanabildi.

Ankara’nın seçim aritmetiğini çözerek 5 seçim kazanmayı başaran Melih Gökçek, görevden el çektirilse de hakkındaki yolsuz iddiaları yüzünden en çok konuşulan siyasiler arasındaki yerini koruyor.

Siyasetçi bir babanın oğlu olan Melih Gökçek, 1984 Yerel Seçimlerinde Anavatan Partisinden Ankara Keçiören Belediye Başkanlığına seçildi. Bir dönem bürokratlık da yapan Gökçek, 1989 yılında kaybettiği seçimlerin ardından Refah Partisine transfer oldu.

1991 Genel Seçimlerinde Meclis’e giren Gökçek, milletvekilliği devam ederken 1994 Yerel Seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu. Çekişmeli bir seçim ve oy sayımının ardından Gökçek’in seçimi kazandığı açıklandı.


SANATIN İÇİNE TÜKÜRDÜ

Seçildikten sonra Altınpark’taki “Periler Ülkesinde” adlı heykelinin kaldırılması talimatını veren Gökçek’in heykel için “Böyle sanatın içine tükürürüm” sözü sanata bakış açısının eleştirilmesine neden oldu.

Üst üste 5 kez seçilen Gökçek, Ankara’da en uzun süre görev yapan belediye başkanı oldu.

SOSYAL YARDIMLARLA SEÇİM KAZANDI

Melih Gökçek’in “kendi partisini kuracağı” sık sık siyasi kulislere yansıdı. Hatta, 2002 yılında, Demokrat Parti’ye de katıldı. Ancak 2003’te Türkiye’de iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) rüzgarını dikkate alarak bu partiye geçti.

Hiçbir zaman AKP kurmayları arasında yer almayan Gökçek, başkanlığı boyunca verdiği ihalelerle tartışma konusu olsa da, oy deposu olarak gördüğü başkentin yoksul semtlerinde dağıttığı “sosyal yardımlarla” her seferinde seçim kazandı.

KILIÇDAROĞLU DÜELLOSU

2009 yerel seçimleri öncesinde o dönem CHP’de Meclis Grup Başkanvekili olan Kılıçdaroğlu ile Gökçek, belediye kaynaklı yolsuzluk iddiaları nedeniyle televizyon programında karşı karşıya geldi.

Gökçek, hakkındaki yolsuzluk iddiaları da Uğur Dündar’ın moderatörlüğündeki bu program sayesinde geniş kitlelerce duyuldu.

Kılıçdaroğlu’nun belediye ile ilgili usulsüzlük iddiaları konusunda bu programda sergilediği performans, genel başkanlığa uzanan siyasi kariyerinin önemli bir basamağı oldu.

Genel Başkan olduktan sonra ise Gökçek, sosyal medya hesabı üzerinden her fırsatta Kılıçdaroğlu’na en amansız muhalefet eden isimlerden oldu

METAL YORGUNLUĞU VE İSTİFA

Gökçek, başkanlığının 5. yılında partisinin genel başkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘metal yorgunluğu’ eleştirilerinin ardından istifa edeceğini açıkladı. Gökçek, 2017 yılında istifa kararını ve sebebini aktif kullandığı sosyal medya hesabından paylaştı.

TOPLUMU İKİYE BÖLMEKLE SUÇLANDI

Hakkında açılan çeşitli davalar açılan Gökçek, yayın yoluyla hakaret, kişilik haklarına saldırı, şahsiyeti ağır şekilde zedeleme ve manevi saldırı suçlarından birçok kez mahkum oldu.

Muhafazakarlara konut inşa edeceğini açıklayan Gökçek, Mimarlar Odası tarafından aleni bir şekilde nefret suçu işleme ve toplumu ikiye bölmeye çalışmakla suçlandı.

FIŞKİYEYİ KİM KIRDI

Gökçek, Gezi eylemleri sırasında ABB önünde süren eylemlerde belediye araç ve gereçlerinin zarar gördüğünü iddia etti. Gökçek’in sosyal medya hesabından “Belediye önündeki fıskiyeyi kim kırdı?” paylaşımı gençlere yıllarca unutulmayacak espri malzemesi oldu.

/

ARSENİKLİ SU SKANDALI

2014 yılında Ankara’daki kuraklık nedeniyle barajlar boşaldı. Gökçek’in başkanlığındaki ABB, Kızılırmak suyunu barajlara taşıdı.

Sağlık örgütleri, başta arsenik olmak üzere sağlığa zararlı ağır metaller içerdiği için “içilemez” raporu verdi. Skandalı şova çeviren Gökçek Kızılırmak suyunu kameralar önünde içerek, temiz olduğunu kanıtlamaya çalıştı.

/

ÇÖPE GİDEN 750 MİLYON DOLAR

Gökçek döneminde Türkiye’nin en borçlu belediyesi olan ABB, maddi imkansızlıktan dolayı tamamlayamadığı 2 metro inşaatını hükumete tamamlattı.

Aynı dönemde Atatürk Orman Çiftliğine Ankapark’ı açan Gökçek, dev dinazor ve robot heykelleriyle süslediği parka belediye kasasından 750 milyon dolar harcadı. Gökçek Ankapark eleştirilerine, “Orası benim siyasi tercihim, kişisel zevkim” diyerek cevap verdi.

/

31 Mart yerel seçimleri öncesi açılan ve bir süre vatandaşlara ücretsiz hizmet veren tematik park, geçen dönem özel bir firmaya kiralanmıştı. Yükümlülüklerini yerine getiremeyen, borcunu ödeyemediği için elektrikleri kesilen ve sürekli hacizle karşı karşıya kalan Ankapark, bir süre sonra kapatıldı.

MANSUR YAVAŞ 40 DOSYAYI SAVCILIĞA VERDİ

31 Mart seçimleri sonrası Ankara Büyükşehir Belediyesi koltuğunu devralan Mansur Yavaş, Melih Gökçek’e ait 40 yolsuzluk dosyasını savcılığa verdiklerini belirtti. Yolsuzluğun çapına dikkat çeken Yavaş “Bizim elimizde 3 katrilyonluk yolsuzluk dosyası var ve savcılığa verdik. Bu para Ankara’nın parası olduğuna göre, yok edilen para da tüyü bitmeyen yetimin hakkıysa, ben AKP grubunu dosyaya müdahil olma talebiyle, hesabını sormak için başvurmalarını bekliyorum. Para benim değil, Ankara halkının parası. Mansur Yavaş döneminde böyle bir şey olmayacak, kendi dönemimizin zengini yok. Bu döneme ait elinde belgesi olup da savcılığa vermeyen namerttir. Namuslu, haysiyetli, şerefli insanlar bunları götürür savcılığa verir. Böyle yapmayıp dedikodu yapıyorsa ya rüşvet bekliyordur ya da kendisi içindedir” dedi.



GÖKÇEK’İN DE KENDİ MÜTEAHHİT ÇETESİ VAR

Melih Gökçek döneminde ihalelerin belli firmalara verildiğini anlatan Yavaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde ihale alan firmaları anlatacağım. Ankara’dan 28 milyarlık ihale 20 firma arasında kalmış. Mansur Yavaş döneminde böyle bir şey olamaz. Teleferik ihalesinde hem usulsüz iş artışları yapılmış hem de yüklenici ihaleyi daha önce ele geçirmiş.”

Son güncelleme: 11:42 12.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı