• Turkhane Logo

Mehmet Cengiz ile ilgili Panama Papers gizli anlaşmayı ifşa etti

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen iş adamı Mehmet Cengiz'e ilişkin Panama Papers gizli anlaşmayı ifşa etti.

10:38 21 Haziran 2018 Perşembe
Mehmet Cengiz ile ilgili Panama Papers gizli anlaşmayı ifşa etti
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen iş adamı Mehmet Cengiz'e ilişkin Panama Papers gizli anlaşmayı ifşa etti.

Türkiye’de kamu ihaleleri AKP iktidarı ile birlikte daha da tartışmalı hale geldi.

17-25 Aralık sürecinde ortaya saçılan tapelerde bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla pay edilen arsalar ve projeler, biat eden şirketlere pay ediliyordu.

Bu süreç 15 Temmuz sonrası davetli ihale usülü ile daha katlanırken başrolde Makyol, Cengiz, Kalyon ve Kolin yer alıyor. İktidarla sıkı fıkı olan bu şirketler Türkiye’yi parsellerken Mehmet Cengiz’in Akkuyu’dan hisse almak için Britanya Virjin Adaları merkezli bir şirketle 15 milyon dolarlık gizli bir anlaşma yaptığı belirlendi.


Panama Papers ile vergi cennetleri ortaya çıkarken Mossack Fonseca hukuk bürosundan yeni belgeler sızdırıldı.

Cumhuriyet’ten Pelin Ünker’in haberine göre, 1.2 milyon belgeyi kapsayan yeni sızıntı, Arjantin Devlet Başkanı Macrinin ailesinden, Kazakistan lideri Nazarbayevin kızına ve Lionel Messiye, küresel elitlerin gizli servetlerine ait detayları ortaya koyuyor. Türkiyeden listeye iş adamı Mehmet Cengiz girmiş durumda.

Yeni belgeler, Mossack Fonsecanın şeffaf olmauan, düşük vergi oranlarına sahip ülkelerde kayıtlı on binlerce şirket sahibini belirleyemediğini ortaya koyuyor. 

Kayıtlara göre, firma, bünyesindeki en yoğun off-shore merkezi olan British Virgin Islandsdaki 28 bin 500 aktif şirketin yüzde 70den fazlasının ve Panamadaki 10 bin 500 aktif kabuk şirketinin yüzde 75inin sahiplerini belirleyemedi.

Süddeutsche Zeitung tarafından elde edilen belgeler, Uluslararası Araştırmacı Gazetecilik Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı.

Panama Papers’a göre Akkuyu Nükleer Santralı’nın yüzde 49 hissesini satın almak isteyen Mehmet Cengiz, hukuk firması Mossack Fonseca üzerinden bir danışmanlık şirketiyle anlaşma imzaladı. 31 Mayıs 2016’da imzalanan ön protokol anlaşmasında Britanya Virjin Adaları (BVI) merkezli Foxton Holding Services Inc. adlı danışmanlık şirketine 15 milyon dolar ödeme yapılacağı taahhüt edildi. İşin ilginç yanı bu danışmanlık şirketinin sahibi 21 Nisan 2016’ya dek Akkuyu Nükleer AŞ’nin Üst Yöneticisi (CEO) olan Fuad Akhundov görünüyor. Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Akhundov, CEO’luk görevine 21 Nisan 2016’da son verilse de 12 Şubat 2018’e kadar yönetim kurulunda yer almayı sürdürdü. Öyle ki Akhundov bir yandan Akkuyu’daki yönetim kurulu üyeliği görevini sürdürürken diğer yandan bu şirketten hisse almak isteyen Cengiz’e danışmanlık hizmeti verdi.

Foxton Holding Services ise MF şirketlerinden MossFon Trust (tröst) üzerinden İsviçre-Cenevre merkezli Genint SA adlı şirkete bağlı görünüyor. Tröstler sayesinde, iç içe geçmiş şirketlerle, hak sahibi ya da esas hissedar, kimliği gizli tutularak farklı ülkelerde yatırım yapma imkânı buluyor. 65 milyon dolar ciro 2017’ye gelindiğinde Foxton Holding Services adına Banque Havilland Suisse adlı İsviçre bankasında hesap açılıyor. Şirketin 25 Ekim 2017 tarihli yönetim kurulu kararında banka hesabı açmak için imza yetkilisi Norbert Max Blauenstein olarak belirleniyor. MF iç yazışmalarında Genint SA şirketi, müşterisi Foxton ile ilgili belgeleri yollarken şirket hisselerinin sahibi olarak Fuad Akhundov’un banka hesap bilgilerini de referans gösteriyor. Akhundov ile ilgili referans mektubunda Foxton şirketinin Türkiye, Azerbaycan ve Rusya merkezli şirketlere danışmanlık hizmeti verdiği, şirket cirosunun ise 65 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Foxton’un fon kaynakları arasında Cengiz Holding ile yapılan ‘birleşme satınalma (M&A) kontratı’ da yer alıyor. Akhunduv’un ise 1995’ten beri aralarında banka ve enerji şirketlerinin de yer aldığı Azeri, Rus ve Türk şirketlerde CEO görevinde bulunduğu aktarılıyor. 13 Haziran 2017 tarihli söz konusu belge bizzat Akhundov tarafından imzalanıyor. Öte yandan Genint SA ya da Foxton Holding Services Inc şirketleriyle Cengiz Holding’in halka açık kaynaklarda herhangi bir bağlantısı bulunmuyor.

Geçen yıl nisan ayında Rus kamu nükleer enerji kurumu Rosatom, Akkuyu projesinin yüzde 49’unu satmak için harekete geçti. Şirket haziranda 2017’de projenin yüzde 49’unun Cengiz- Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumuna satılacağını açıkladı. Hissedarlık anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanması bekleniyordu. Ancak yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlandı. CKK konsorsiyumu, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) ortaklığından ticari konularda anlaşmaya varamadığı için çekilme kararı aldı. Ancak Cengiz İnşaat’ın hisse alımı için görüşmelere devam ettiği belirtildi. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, nisan ayında AA’ya yaptığı açıklamada, Akkuyu’da hisse satışı için potansiyel yatırımcılarla görüşmelerin devam ettiğini, önceliklerinin ise Türk şirketlerin olduğunu aktarmıştı. Yüzde 49’luk hisse yaklaşık 10 milyar dolara denk geliyor. Hisse alımı için Rosatom ile görüşen şirketler arasında Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) de adı geçiyor.

Cengiz İnşaat bugüne dek devletten 14 milyar 211 milyon liralık ihale aldı. Bu rakamın 9 milyar 515 milyon lirası sadece 2017’ye ait. Cengiz İnşaat bu rakamla devletten en çok ihale alan ikinci şirket konumunda.

Son güncelleme: 10:38 21.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı