• Turkhane Logo

Mehmet Baransu tam 2000 gündür özgürlüğünden mahrum: Dreyfus’un başına gelmeyenleri yaşadı

Kapatılan Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, Balyoz Darbe Planı belgelerini yayımladığı iddiasıyla açılan davada 2 Mart 2015 tarihinden itibaren tutuklu yargılanıyor.

15:01 21 Ağustos 2020 Cuma
Mehmet Baransu tam 2000 gündür özgürlüğünden mahrum: Dreyfus’un başına gelmeyenleri yaşadı
Kapatılan Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, Balyoz Darbe Planı belgelerini yayımladığı iddiasıyla açılan davada 2 Mart 2015 tarihinden itibaren tutuklu yargılanıyor.



Kardeşi Ahmet Baransu, “Kimseden merhamet beklemiyor ve kimsenin önünde eğilmiyoruz! Sadece hukuk ve adalet arayışı içerisindeyiz” diyor.

Mehmet Baransu, Egemen Harekat Planı başlıklı savaş planlarını Taraf Gazetesinde yayınladığı iddiasıyla 2 Mart 2015 tarihinden itibaren Silivri Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Baransu’ya “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma,” “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme” ve “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlaması yöneltiliyor.


Türkiye’de cezaevindeki en uzun süredir tutuklu bulunan gazeteciler arasında yer alan Baransu’nun kardeşi Ahmet Baransu, sosyal medya hesabından tutukluluğa tepki gösterdi. Abisi Mehmet Baransu’nun 2 bin gündür özgürlüğünden mahrum olduğunu belirten Ahmet Baransu, “Abimin yasa dışı tek bir işi/suçu yok! Yasalarda suç olarak tanımlanan herhangi bir suça iştiraki yok! “Kanun da benim, yasa da benim” diyenlerin esiridir” ifadelerini kullandı.

Baransu, paylaşımlarında şunları belirtti:

100’DEN FAZLA DAVADA BİN YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ

“1 Mart 2015 tarihinde hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp, özgürlüğünün elinden alınmasının üzerinden İKİ BİN GÜN geçti. Evet TAM TAMINA 2.000 GÜN.

Bu anlamlı fakat diğer taraftan bizler için son derece üzücü olan bu hadise karşısında, ağabeyimin bir kere daha sesi olmak ve tarihe not düşmek için hislerimi paylaşmak istiyorum:

Ağabeyimin yaşadıklarının ne Türkiye’de ne de dünyada emsali var. Tutuklandıktan sonra hakkında 100’den fazla dava açılan ve toplamda 1000 yıl üzeri ceza istenilen tarihteki TEK gazetecidir.

DREYFUS’UN BAŞINA GELMEYENLERİ DAHİ YAŞADI

Hayatının hiçbir aşamasında gizli saklı işi olmamış bir ailenin, her bireyini etkileyen “Baransu Davası”nın Fransa’da yaşanan“Dreyfus Davası”ndan hiçbir farkı yoktur. Hatta Dreyfus’un başına gelmeyenleri dahi yaşamış; eski eşine, kardeşlerine kadar bu olayın içerisine sokulmaya çalışılmıştır. Öte yandan, Dreyfus’u savunan bir Emile Zola varken, abim Mehmet Baransu en yakın gördükleri tarafından dahi hiçliğe mahkum edilmiştir. Birileri “hain” dese de o GERÇEKte bir KAHRAMAN!

Cesaretinin bedelini esaretle ödeyen ve mesleğin şerefini kurtaran YALNIZ(ca) bir Gazeteci! Belgesiz tek bir tane bile haberi yok!

Birileri onun yaptığı / verdiği haberlerin kaymağını yerken ve şimdilerde adını dahi ağızlarına almazken, Mehmet Baransu tam İKİ BİN GÜNDÜR özgürlüğünden mahrum, sevdiklerinden uzak!

Bir tarafta ballı milletvekili maaşları alanlar & köşe yazarlığından köşeyi dönüp kendisini gazeteci / yazar zannedenler; diğer tarafta bu ülke için her şeyini feda etmiş, çok ağır bedeller ödemiş ve ödemeye devam eden bir yazar!

Bir tarafta yazdıkları kitaplar sayesinde milyonlar kazananlar; diğer tarafta yazdığı kitaplar ve yaptığı haberlerle dünyada ses getiren, ödül alan ama elektrik, su faturasını ödeyemeyen “unutulmuş, yalnızlığa terk edilmiş” bir yazar!

TARİHTE BİR KARŞILIĞI OLACAK

Oysa Mehmet Baransu’ya da çok uçuk dünyalık tekliflerle gelmişlerdi de o; kalemini, onurunu satmamış ve bir an olsun düşünmeden yapılan teklifleri elinin tersiyle itmişti!

Eskiden beri süregelen ve hemen hiç kimsenin (gazeteci, milletvekili, avukat, insan hak. sav…), 2 BİN GÜNDÜR hukuksuz bir şekilde Silivri’de esir tutulan, abim gazeteci Mehmet Baransu’nun adını bir kez dahi olsa anmayışı karşısında derin bir üzüntü, onlar adına utanç duydum. Yanlış anlaşılmasın üzüntüm kendi adımıza değil; demokrat, insan hakları savunucusu diye anılan kişilerin bu tutumlarına karşıdır. Zira bunun tarihte bir karşılığı olacak, haklıya hakkı teslim edilirken, yapılanlara korku, kaygı ile susan, göz yumanların, ya da tekerlerine çomak soktu diye kin duyanların yaptıkları haksızlıklar da anlatılacaktır.

KANUN DA BENİM YASA DA BENİM DİYENLERİN ESİRİ!

Hani isimlerimizi Twitter ‘da, köşelerinizde yazmaya, sohbetlerinizde anmaya korkup, çekiniyorsunuz ya bilin istedim: abimin yasa dışı tek bir işi / suçu yok! Yasalarda suç olarak tanımlanan herhangi bir suça iştiraki yok! “Kanun da benim, yasa da benim” diyenlerin esiridir.

Ağabeyimin ve tüm ailemizin telefonları sadece yasal olarak değil yasa dışı da dinlenmiş, HTS kayıtları, banka hesapları, mal varlıkları incelenmiştir. Fakat herhangi bir yüz kızartıcı olay, kanunen suç sayılacak hiçbir eylem ve görüşme tespit edilememiştir. Karalama ve iftira kampanyalarında kullanılacak malzeme arayanlar her defasında elleri boş dönmüştür.

Kimseden merhamet beklemiyor ve kimsenin önünde eğilmiyoruz!

SADECE HUKUK ve ADALET ARAYIŞI İÇERİSİNDEYİZ!”

  1.YALNIZ(ca) bir GAZETECİ @mehmetbaransu!

1 Mart 2015 tarihinde hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp, özgürlüğünün elinden alınmasının üzerinden İKİ BİN GÜN geçti. Evet TAM TAMINA 2.000 GÜN.@AYMBASKANLIGI@TCYargitay@adalet_bakanlik@abdulhamitgul pic.twitter.com/w6WFn9D68j — mehmetbaransu (@mehmetbaransu) August 20, 2020
 

Son güncelleme: 15:01 21.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı