• Turkhane Logo

Meclis’ten yükselen ses: “Yargı reformu 700 bebeği ve annelerini cezaevinden çıkarmalı”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, önümüzdeki hafta TBMM gündemine gelmesi beklenen yargı paketinin tutuklu 700’den fazla bebek ve annelerini cezaevlerinden çıkarması gerektiğini söyledi.

12:53 28 Haziran 2019 Cuma
Meclis’ten yükselen ses: “Yargı reformu 700 bebeği ve annelerini cezaevinden çıkarmalı”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, önümüzdeki hafta TBMM gündemine gelmesi beklenen yargı paketinin tutuklu 700’den fazla bebek ve annelerini cezaevlerinden çıkarması gerektiğini söyledi.



Çakırözer Meclis Genel Kurulundan yaptığı konuşmada, “Şu anda 700’den fazla çocuk annesiyle birlikte cezaevinde. Filiz Karaoğlan, henüz 1 yaşında bile olmayan prematüre ikizleriyle şu anda Patnos L Tipi Cezaevinde kalıyor. Bu reform o çocukları da, annelerini de cezaevinden çıkarmalı” ifadelerini kullandı.

1334 HASTA TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ VAR


Cezaevlerinde 458’i ağır olmak üzere bin 334 hasta tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirten Çakırözer, şöyle devam etti:

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, sadece son bir yılda Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 36 binden fazla isme soruşturma açıldığını vurguladı.



“Bunlardan biri Mehmet Emin Özkan, 80 yaşında, yirmi üç yılda altı cezaevi değiştirmiş. Önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş, sonra ‘Pardon’ denmiş, şimdi yeniden yargılanıyor. Mehmet Emin Özkan birçok sağlık sorunuyla baş başa, yirmi üç yıldır adaleti bekliyor.”

NAZLI ILICAK’LA İLGİLİ 6 AYDIR KARAR ÇIKMIYOR

Çakırözer şunları dile getirdi: “Nazlı Ilıcak 75 yaşında, ‘tweet’leri, televizyondaki sözleri nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın bozulmasını istedi. Altı aydır ilgili daireden karar çıkmıyor. 70 bine yakın üniversite öğrencisi cezaevlerinde ‘tweet’ attıkları, bildiri dağıttıkları, gösterilere katıldıkları için. Sadece özgürlüklerinden değil, eğitim haklarından da mahrumlar.”

25-30 KİŞİ NÖBETLEŞE UYUYOR AYNI TUVALETİ KULLANIYOR

Üniversite kürsüsünde öğrencileriyle olması gereken Profesör Doktor Füsun Üstel’in, sadece düşünceleri nedeniyle Eskişehir Kapalı Cezaevinde olduğunu aktaran Çakırözer, “Cezaevleri öylesine dolu ki insanlar yer olmadığı için nöbetleşe uyuyor; bir tuvaleti, banyoyu 25-30 kişi kullanıyor. Gazeteciler cezaevinde, siyasetçiler, akademisyenler, öğrenciler, hukukçular, doktorlar cezaevinde” diye konuştu.

EREN ERDEM CEZAEVİNDE BİR KULAĞINI KAYBETTİ

CHP Eski milletvekili Eren Erdem’in ağır sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini anlatan Çakırözer, “Cezaevine girerken duyan bir kulağı şimdi işitmez olmuş. Acil tıbbi müdahale gerektiren bir başka sağlık sorunu var ama hastaneye elinde kelepçeyle götürüleceği, vatandaşların arasında kelepçeyle tutulacağı ve ameliyatın ardından hastanenin bodrum katındaki mahkûm koğuşundaki yatağa yine kelepçeleneceği için bu acil müdahaleyi reddediyor” dedi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER SİYASİ NEDENLERLE CEZAEVİNDE

Cumhuriyet gazetesinin eski yazarı, Hakan Kara’nın Kandıra Cezaevinde baypaslı bedeniyle direndiğini vurgulayan Çakırözer şunları söyledi: “Yanında ülkemizin en yetenekli karikatüristi Musa Kart ve 70 yaşındaki yazar Güray Öz’le aynı koğuştalar. Reform paketinde sözü verilen istinaf düzenlemesiyle özgürlüklerine kavuşacakları günü bekliyorlar. Kandıra’da bir başka koğuşta eski milletvekili arkadaşımız Sırrı Süreyya Önder yatıyor. Tamamen görüşleri, siyasi faaliyetleri nedeniyle cezaevinde. Bu reform ona da özgürlük getirmeli.”

ADALET KOMİSYONU TOPLANDI UMUTLANDIK

Çakırözer şunları kaydetti: “Aylardır yargı reformundan bahsediliyor. Adalet Komisyonumuz toplandı. Umut ettik, bekledik ki yargı reformu gelsin görüşülsün ama bir de baktık ki getirilen kanunun konusu spor, evet spor değerli arkadaşlarım. Resmî gerekçe ‘Sporda şiddeti önlemek’ ama işin aslı taraftarı fişlemek. Tribünde ‘Her şey çok güzel olacak’ diyen, ‘Mazbatayı verin’ diyen 10 binleri sindirip korkutmak. Maalesef, Meclisimizde hâlâ vatandaşlarımıza daha fazla baskı, daha fazla ceza öngören yasalar çıkarmaya çalışıyoruz. Oysa cezaevlerinde yüzlerce aydınımızın, on binlerce yurttaşımızın gözü bu Mecliste.”

Son güncelleme: 12:53 28.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı