• Turkhane Logo

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Civelek’i dinledi, buz kesildi

Kendisini ziyaretten dönen iki kızını, annesini ve kayınpederini trafik kazasında kaybeden, eşi de beli kırılarak ağır yaralanan Enes Evren Civelek’in yaşadıkları Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerini şoke etti.

14:47 25 Şubat 2020 Salı
Meclis İnsan Hakları Komisyonu Civelek’i dinledi, buz kesildi
Kendisini ziyaretten dönen iki kızını, annesini ve kayınpederini trafik kazasında kaybeden, eşi de beli kırılarak ağır yaralanan Enes Evren Civelek’in yaşadıkları Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerini şoke etti.

HDP Milletvekili Gergerlioğlu o anları anlatırken, “Nefessiz dinledik” dedi. Ağır depresyona giren Civelek, bir kez bileklerini keserek, bir kez de verilen ilaçları yutarak intihara kalkıştı.

 İki küçük kızını, annesi ve kayınpederini cezaevi ziyareti dönüşü meydana gelen kazada kaybeden Enes Evren Civelek, yaşadıklarını atlamayarak ağır bir depresyona girdi. Hakkında aynı suçtan, aynı iddialarla iki kez mahkûmiyet kararı verilen, üçüncüsü için de soruşturması devam eden Civelek’in durumunu onu ziyarete giden Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu yerinde gördü. Civelek’in günde aldığı 20 ilacın üçü ağır psikiyatri ilaçları kategorisinde. Yaşadıklarından sonra ağır depresyona giren Civelek, cezaevinde iki kez intihara kalkışmış. Elleri titreyerek ve ilaçlar yardımıyla ayakta durarak komisyona yaşadıklarını anlatan Civelek’i dinleyen milletvekilleri, anlatılanlar karşısında adeta şoke oldu. O görüşmede bulunan HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, şahit oldukları manzarayı ve Civelek’in durumunu Kronos’a anlattı.




Enes Evren Civelek’in 2018 yılının aralık ayındaki kazadan önce eşi ve kaybettikleriyle son fotoğrafı.“BİZİ GÖRÜNCE YÜZÜ GÜLDÜ”

Komisyon olarak Kırıkkale ve Keskin Cezaevlerinde yüzlerce kişiyle görüştüklerini anlatan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Civelek’in en çok Civelek’in durumundan etkilendiklerini söyledi. “Yüzlerce kişiyle görüştük, yüzlerce drama şahit olduk ama hem beni hem beraber olduğumuz vekil ve bürokratları en çok etkileyen Enes’in durumu oldu. Siyaset ayırt etmeksizin tüm vekillerin içi sızladı, hiçbirimizin gıkı çıkmadı” diyen Gergerlioğlu, Civelek’in yaşadığı travmayı atlatamayarak ağır bir depresyona girdiğini kaydetti. Gergerlioğlu, ziyaretin nasıl geliştiğini de anlattı: “Ziyaret benim ısrarımla oldu. Onun durumunu 1 yıldır takip ediyordum. Özellikle altını çizerek, ısrarla gitmek istedim. O koğuşa gitmeyi başardık, istediğiniz halde gidemeyebiliyorsunuz. Benim için de çok önemliydi. Bizi görünce yüzü güldü. Kendisine de haber verilmiş, mutlu oldu. Bundan sonra da şahsen çok yakından ilgileneceğim durumuyla.”

İKİ KEZ İNTİHARA KALKIŞTI

Civelek’in yaşadıklarını atlatamadığını kaydeden Gergerlioğlu, “Cenaze için izin almış, cenazeleri toprağa verdi dönmüş ama travmayı atlatamadı. Tek kişilik bir hücredeydi. Depresyona girdi. Kaza depresyonu arttırdı. Ağır ilaçlar kullanmış, intihar eğilimi başlamış. İki kez intihara kalkışmış. Birinde bileklerini kesmiş, diğerinde verilen ilaçları yutmuş. Cezaevinde yalnız kalmasın diye yanına birini vermişler. Doğrusu ben durumunu iyi görmedim. Bizimle konuşurken elleri titriyordu. Bir hekim olarak gözlemim depresyonun çok ağır olduğu, cezaevinde olmaması gerektiği yönünde. Üçüncü kez intihara kalkışmasından endişe ediyorum. Çok iyi görünmüyordu. 20 tane ilaç kullanıyormuş günlük. Bunların üçü psikiyatri ilacı, yüksek dozda, ağır ilaçlar. Bunları kullanarak ayakta duruyor. Benim tahminim o 20 ilacı kullanmazsa daha kötü olur. O ilaçlarla ancak ayakta durabiliyordu ki bizimle görüşebildi” diye konuştu.

“HER AÇIK GÖRÜŞTE ÇOCUKLARIYLA SON GÖRÜŞÜNÜ HATIRLIYOR, KRİZE GİRİYOR”

Civelek’in “Her açık görüşte evlatlarımla yaptığım son görüşü hatırlıyorum ve krize giriyorum” dediğini aktaran HDP Milletvekili Gergerlioğlu, komisyon üyelerinin yalnız görüştüğünü kaydetti. Gergerlioğlu, anlatılanlardan çok etkilenen komisyonun cezaevi müdürünü de çağırarak durumunu sorduğunu anlattı. Bunun bir ilk olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Çok dramatikti görüşmemiz. Ben biliyordum ama diğer vekiller ilk kez duymuştu. Şoke oldular. Hiçbirimizin gıkı çıkmadı, öylece dinledik. Vekiller de çok üzüldü, insani bir durum sonuçta. O anlattıkça o da, öbür çocuğum da, annem de, eşim ağır yaralı deyince insanlar inanmıyorlar, şoke oluyorlar.”

DİSİPLİN CEZASI NEDENİYLE NAKLEDİLMİYOR!

Enes Evren Civelek’e neden Düzce’ye nakil istemediğini sorduklarını belirten Gergerlioğlu, aldıkları cevabı şöyle aktardı: “Evren bey, ‘Gitmek için kaç kez dilekçe verdim ama dinlenmedi. Kaza sonrasında da dilekçe verdim, büyük felaket yaşadım yine kaale alınmadı’ cevabını verdi. Yani siz olaydan önce izin vermemişsiniz, bu kadar büyük bir felaket geçirmiş, durumu çok özel, bari şimdi yapın. Ben ve tüm arkadaşlarım en vakim vaka olarak bunu gördük. Düzce’ye gidememiş, ağır psikiyatri hastası, infaz erteleme alamamış. Sebebini sorduk nakil olamamanın. Sebebi Civelek’in aldığı bir disiplin cezasıymış. Evet, adamın yaşadığı önce şeyin yanında deryada damla bile sayılamayacak bir nedenle, turnikeden geçerken ayakkabısını çıkardı-çıkarmadı tartışmasıyla başlayan bir disiplin cezası nedeniyle nakledilmemiş! Ve hâlâ nakledilmiyor. Cezaevi müdürüne sorduk, ‘doğru’ dedi ‘disiplin cezası var, uygulama böyle, cezası mayısta biter ancak o zaman gidebilir’ cevabı verdi. Sanki atla deve! Bu kadar önemli bir vaka varken bu kadar önemsiz bir sebeple adamın perişan olması insana inanılmaz dokunuyor. Biz de çaresiz bari mayısta olsun, en azından eşine yakın olsun diye teselli olduk. İşler nasıl işliyor, kamuoyuna örnek olsun. ”

AYNI SUÇTAN İKİ KEZ CEZA ALDI, ÜÇÜNCÜ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR!

Enes Evren Civelek’in aynı iddialardan, aynı suçlamayla iki kez ceza aldığını kaydeden Ömer Faruk Gergerlioğlu, komisyonda bulunan avukat milletvekillerinin duyduklarına inanamadıklarını belirtti. Gergerlioğlu şöyle devam etti: “Bir kişi aynı iddialarla aynı suçtan iki kez yargılanıp ceza alır mı? Alır, örneği burada işte. Üstelik üçüncü için de soruşturma devam ediyor. Belki üçüncü kez aynı suçtan ceza alacak. Bu kişiye sanki özel bir muamele uygulanmış. Hukukçu vekiller de vardı, Enes bey hukuki durumunu anlattı. ‘11 yıl ceza aldım. Aynı suçlamalarla bir daha örgüt üyeliğinden ceza aldım’ dedi. Hukukçu vekil arkadaşlar nasıl olur, aynı iddialarla iki ayrı ceza nasıl oluyor, diye sordular. ‘Hatta üçüncü soruşturma da var’ dedi. Adamın niye Düzce’ye gidemediğinin işaretleri burada. Hücrede tutuluyor, yine de gönderilmiyor.”

“ÜÇÜNCÜ İNTİHAR GİRİŞİMİ BAŞARILI OLSA SORUMLUSU KİM OLACAK?”

Enes Evren Civelek’in Düzce’ye nakledilmesi, ağır psikiyatrik durumunun da gözetilerek hakkında infaz erteleme verilmesi gerektiğini kaydeden Gergerlioğlu, son olarak şunları kaydetti: “İnfaz erteleme için başvurmuş, infaz erteleme alması lazım. Bu haliyle cezaevinde kalması tehlikeli. Üçüncü bir intihar girişiminde bulunup başarılı olursa bunun sorumlusu kim olacak diye sormak lazım. En son Elazığ Cezaevi’ne gittiğimizde, herkes ah vah etmişti, sonra unutulmuştu, adamın durumunu gördük ama rapora eklenmedi. Bakalım bu kez nasıl olacak? Aradan iki üç ay geçsin, cezaevi raporu hazırlansın, rapora bile girip girmeyeceği şüpheli. Yakından takip edeceğim. Hasta mahpusların yeri cezaevi değil, bir an evvel tahliye edilmeliler.”



 

Son güncelleme: 14:47 25.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı