• Turkhane Logo

MASAK'tan IŞİD raporu: Türkiye üzerinden para transferi yapıldı

MASAK'ın, IŞİD'e finans sağladıkları iddiasıyla malvarlığı dondurulan IŞİD'lilerle ilgili raporunda, örgütün Lübnan'dan satın aldığı patlayıcı fitillerinin parasının Gaziantep üzerinden ödendiği anlatıldı.

18:51 14 Şubat 2022 Pazartesi
MASAK'tan IŞİD raporu: Türkiye üzerinden para transferi yapıldı
MASAK'ın, IŞİD'e finans sağladıkları iddiasıyla malvarlığı dondurulan IŞİD'lilerle ilgili raporunda, örgütün Lübnan'dan satın aldığı patlayıcı fitillerinin parasının Gaziantep üzerinden ödendiği anlatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığının Araştırma Raporu, terör örgütü IŞİDin Türkiye üzerinden para transferleri yaptığını ortaya koydu. Rapora göre, Lübnan uyruklu Türkiye vatandaşı Fayez Alflıtı, 2015 yılında IŞİDe Lübnan üzerinden patlayıcı fitili sattı. Örgüt, patlayıcıların parasını Rakkadan Gaziantepte para transferi yapan bir şirket aracılığıyla Lübnana gönderdi.

DWnin haberine göre İçişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında terörün finansmanının önlenmesi kapsamında 365 kişinin malvarlığının dondurulmasına karar vermişti. Karar uyarınca IŞİDe finans sağladıkları iddiasıyla 86 kişinin de malvarlığı dondurulmuştu. Bu karara dayanak olan, 296 sayfalık MASAK Araştırma Raporu, Ankara Tren Garı katliamı dosyasına girdi.
Raporda, en dikkat çeken nokta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu belirtilen Lübnan uyruklu Fayez Alflıtıya ilişkin oldu. Rapora göre, Fayez Alflıtı, geçmiş dönemde Türkiyeden yasa dışı yollarla Suriye/Tel Abyad bölgesine geçti. Suriyedeki Rakka ve Deyr Ez Zorda bulunan Fayez Alflıtı, IŞİD ile ticari ilişkiler kurabilmek için temaslarda bulundu.
Gaziantep üzerinden para transferiAlflıtı, 2015te Lübnanda üretilen patlayıcı fitillerini IŞİDe gönderdi. Bu ticaret karşılığında örgüt kendisine Rakkadan Gaziantepe para transferi yapan şirketler aracılığıyla 400 bin dolar gönderdi. Bu para da Türkiye üzerinden Lübnana gönderildi ve bu parayı Alflıtı Lübnanda teslim aldı. Raporda, Alflıtının zaman zaman Türkiyeye gelmeye devam ettiği, genel olarak Adanada konakladığı anlatıldı.
Raporda, Türkiyede yaşayan birçok yabancı uyruklu kişinin örgüt mensuplarına para transferlerini de Türkiye üzerinden yaptığına yönelik tespitlere yer verildi. Buna göre, IŞİDin çatışma bölgelerine finans sağladıkları belirtilen Chahreddie Omranının Türkiyede bulunan Abuliezi Abuduhamitiye 5 Ekim 2016 tarihinde İngiltereden bin 924 Euro gönderdiği belirtildi. 
Trabzonda ikamet eden Yusuf El Ali Elhasanın irtibatları arasında terör örgütü ile iltisaklı faaliyet gösteren yabancı uyruklu birçok şahsın bulunduğu belirtilen raporda, bu kişinin Trabzonda yaşayan Suriye uyruklu şahısların illegal para transferini yaptığı anlatıldı. Raporda, Elhasanın kendisine teslim edilen paraları; Ankarada ve Şanlıurfada yabancı uyruklu iki kişiye gönderdiği ifade edildi. Bu paranın Şanlıurfada IŞİD üyeliği iddiasıyla aranan Suriye vatandaşı Ali Elaliye yolladığı belirtilen raporda, söz konusu şahısların da aldıkları paraları Suriyede faaliyet gösteren El Hafız isimli şirkete aktardıkları kaydedildi.
IŞİDin Suriyedeki nakit parası TürkiyedeMilli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının yazısına işaret edilen MASAK raporunda, Suriye vatandaşları Ammar Salo ve Muhammed Salonun çatışma bölgeleri ile bağlantılı para transferlerinde rol oynadıkları anlatıldı. Aralık 2019 itibarıyla Kahramanmaraşta bulunan iki ismin IŞİDin Suriye/Baghuzdaki hakimiyetini kaybettiği sıralarda örgüte ait yüksek meblağda nakit paranın bölgeden çıkarılmasında rol oynadıkları anlatılan raporda, söz konusu paranın bir kısmının Ammar Salo ve Muhammed Salonun Suriye alanındaki irtibatları üzerinden yüklü bir komisyon karşılığında Türkiyeye getirilmiş olabileceği kaydedildi.
IŞİD adına 2014te Irak/Anbarda silahlı olarak faaliyet gösteren Hasan Maher Abdullah Abdullahın da Türkiyede bulunduğu belirtilen raporda, bu kişinin her ay Samsunda bulunan ve yabancı uyruklu şahısların işlettiği Şirketül Asıa isimli şirketten farklı isimler ile yaklaşık 10-15 bin dolar civarında para gönderdiği iddia edildi.
Örgüt mensuplarının ailelerine para yardımıRaporda, Ahmed Elahmed El Haruna ilişkin de çarpıcı tespitler yapıldı. El Harunun örgüte katıldıktan sonra altın ticareti işini paravan olarak kullandığı belirtilirken, öldürülen veya cezaevinde tutulan örgüt mensuplarının ailelerine finansal destek amaçlı faaliyet yürüten bir dayanışma fonunun sorumlusu olduğu savunuldu. İstanbulda birçok kuyumcu dükkanı bulunan adı geçenin derneklerden topladığı paralarla örgüt mensuplarının maaş ve ailelerine maddi yardımlarda bulunduğu iddia edilen raporda, Aksarayda açtığı bir emlak ofisini örgüt mensuplarıyla buluşma yeri olarak kullandığı, Irak ve Suriyeye düzenli olarak gittiği ve IŞİDin finans faaliyetleriyle bağlantılı üst düzey mensupları arasında yer aldığı şeklinde istihbari mahiyette bilgiler iletildiği aktarıldı.
MASAKa yazı göndererek bu bilgileri teyit eden Emniyet Genel Müdürlüğü, El Harunun 16 Aralık 2019da gözaltına alındığını ve tutuklandığını kaydetti.

Son güncelleme: 18:51 14.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı