• Turkhane Logo

Market genelgesi: Girişler sınırlandırıldı

İçişleri Bakanlığı, marketlerin çalışma saati ve marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısı ile ilgili genelge yayınladı. Artık tüm marketler 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek ve alanlarının 10’da 1’i kadar içeri müşteri alabilecekler.

12:48 24 Mart 2020 Salı
Market genelgesi: Girişler sınırlandırıldı
İçişleri Bakanlığı, marketlerin çalışma saati ve marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısı ile ilgili genelge yayınladı. Artık tüm marketler 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek ve alanlarının 10’da 1’i kadar içeri müşteri alabilecekler.



İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ek bir genelge daha gönderdi. Genelgeyle marketlerin çalışma saati ve marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısı düzenlendi. Ayrıca toplu taşıma araçları, yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si kadar yolcu kabul edecek.

TOPLU MEKANLARDA HIZLA BULAŞIYOR


İçişleri Bakanlığı valiliklere gönderdiği genelge ile birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam ettiği belirtildi. Genelgede, Kovid-19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması nedeniyle vatandaşların toplu olarak bulunduğu mekanlar olduğu tekrar hatırlatıldı. Bu nedenle birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere tedbir alındığı belirtildi.

MARKETLER 09.00-21.00 ARASI ÇALIŞACAK

Yaşanan salgının bir an önce engellenmesi için marketler ile şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıma araçları için ilave tedbirlerin alınması gerekli görüldüğü belirtilen genelgede alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:
“İl/ilçelerde tüm marketler 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verecek. Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olacak. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerekecek.

MARKET GİRİŞLERİNE MÜŞTERİ SAYISI ASILARAK İLAN EDİLECEK

Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alacak. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içeriden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacaklar, market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacak.

KAPASİTELERİNİN YARISI KADAR YOLCU TAŞIYACAKLAR

İl/ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları (şehirlerarası yolcu otobüsleri dahil); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edecek; araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.”

Son güncelleme: 12:48 24.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı