• Turkhane Logo

Mariupol'de ateşkes! Rusya-Ukrayna savaşında 36'ncı güne girildi

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşında 36'ncı güne girildi. İstanbul'da kurulan 'barış masası'ndan olumlu kararlar çıkarken, Rusya belli bölgelerdeki askeri güçlerini geri çekme kararı aldı.

10:05 31 Mart 2022 Perşembe
Mariupol'de ateşkes! Rusya-Ukrayna savaşında 36'ncı güne girildi
Tüm dünyanın merakla takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşında 36'ncı güne girildi. İstanbul'da kurulan 'barış masası'ndan olumlu kararlar çıkarken, Rusya belli bölgelerdeki askeri güçlerini geri çekme kararı aldı.


Rusya Savunma Bakanlığı, kuşatma altındaki liman kenti Mariupolde bu sabahtan itibaren geçerli olacak ateşkes ilan etti. İşte savaşta yaşanan dakika dakika gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Ukraynaya başlattığı işgal operasyonu 36ncı gününe girdi.


İki ülke arasında İstanbulda gerçekleştirilen barış müzakerelerinde olumlu adımlar atıldı. Heyetlerin 4,5 saatlik görüşmesinin ardından Rusya, İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı. Siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. Ukraynanın önerilerini Putin’e sunacağız açıklamasını yaparak barışa dair sinyaller verdi.

Öte yandan Zelenskiy ise görüşmelerden gelen izlenimlerin pozitif değerlendirilebileceğini söyledi.

MARIUPOLDE ATEŞKES

Bugün ise Rus ordusu, yapılan anlaşma kapsamında Çernobilden askeri varlığını geri çekme kararı aldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ruslar Çernobil nükleer sahasından çekilmeye başladı. açıklamasında bulundu.

Bir umut veren adım da en şiddetli çatışmaların yaşandığı ve işgalden en çok yara alan Mariupol kentinde yaşandı. Rusya Savunma Bakanlığı, kuşatma altındaki liman kenti Mariupolde bu sabahtan itibaren geçerli olacak ateşkes ilan etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Bu insani operasyonun başarılı olması için, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesinin doğrudan katılmını öneriyoruz denildi.

Mariupolden Rus kontrolündeki liman kasabası Berdiansk üzerinden Zaporijyaya uzanan insani koridor yerel saatle 10:00da açılacak.

Ukrayna henüz duyuruyla ilgili bir yorum yapmadı.

Mariupolde daha önceki ateşkes girişimleri tarafların birbirlerini suçlaması nedeniyle çökmüştü. Rusya ayrıca, binlerce sivili zorla Rusyaya ya da Rus kontrolündeki bölgelere götürmekle suçlanıyor.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

31 Mart 2022 Perşembe

01-57-  Ukrayna ordusuna bağlı 54. Mekanize Tugayı, kırsalda yakaladığı Rus askeri konvoyunu havan toplarıyla hedef aldı. İsabet alan Rus zırhlılarının yanma görüntüleri insansız hava aracı kamerasına yansıdı. Operasyonda ölen ya da yaralanan Rus askerlerine ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

01.49-  Rusyanın Kiev ve Çernihive saldırılarını azaltma kararına rağmen hala saldırılara devam ettiğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kimsenin sözüne inanmıyoruz. Savaş alanında gerçek bir durum var dedi.

00.47-  Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Ukraynada yerinden edilmiş kişilere maddi yardım sağlanmaya başladığını açıkladı.

00.01-  ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, son 24 saatte Rusya’nın, Ukraynanın başkenti Kiev’in kuzeyindeki güçlerinin yüzde 20’sini başka bölgelere kaydırmak üzere çektiğini açıkladı.

Son güncelleme: 10:05 31.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı