• Turkhane Logo

Maraş’ta 7.4 büyüklüğünde deprem: Birçok ilde binalar yıkıldı, can kayıpları var

Kandilli Rasathanesi’nin aktardığına göre Gaziantep’te sabah 4.17’de 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ysa depremin Kahramanmaraş’ta ve 7,4 büyüklüğünde meydana geldiğini duyurdu.

08:00 05 Şubat 2023 Pazar
Maraş’ta 7.4 büyüklüğünde deprem: Birçok ilde binalar yıkıldı, can kayıpları var
Kandilli Rasathanesi’nin aktardığına göre Gaziantep’te sabah 4.17’de 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ysa depremin Kahramanmaraş’ta ve 7,4 büyüklüğünde meydana geldiğini duyurdu.





Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) de depremin Gaziantep’te olduğunu, 7,8 büyüklüğünde meydana geldiğini kaydetti. EMSC ayrıca 04:28’de Osmaniye’de 6,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini de ölçtü.



Deprem bölgedeki birçok ilde hissedildi. Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yıkılan binalar olduğu bildiriliyor. Sosyal medyadan birçok yurttaş enkaz altında kaldığı görüntüleri paylaşarak yardım istiyor.



İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verildiğini bildirdi.



CANLI BLOG



07:34  İlk açıklamalara göre toplam can kaybı Malatya’da 23, Diyarbakır’da altı, Şanlıurfa’da 15, Osmaniye’de beş olmak üzere en az 49.



Depremden en çok etkilenen kent Kahramanmaraş’taysa Vali Ömer Faruk Coşkun, “Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi” dedi



07:23  İletişim Başkanlığı, GSM operatörlerinin kapasite arttırdığını duyurdu.



07:15  İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları bölgeye ekiplerin gönderildiğini açıkladı.



07:13  Deprem sonrası bölgede 42 artçı sarsıntı meydana geldi.



07:05  Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su “(Depremde) 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” dedi.



07:03  AFAD tarafından “Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur” bilgisi verildi.



07:00  Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını belirtti.



06:54  MSB: TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD’ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır.



06:49  Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan “(Depremde) Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı” bilgisini geçti. Ayhan, NTV yayınında yedi kişinin enkaz altından çıkarıldığını söyledi.



06:43  Gazeteci Sedat Yılmaz, Diyarbakır’da tıkanan trafiği paylaştı. İş makineleri yıkım bölgelerine ulaşamıyor.



06:36  Malatya Valisi Hulusi Şahin: İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100’ü aşkın yaralı var, üç kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.



06:22  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: İlk belirlemelere göre üç apartman tamamen yıkıldı. Ekipler buraya gelemiyor. Lütfen vatandaşlarımız yolları boşaltsın.



06:19  Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık: Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz.



06:19  AFAD’dan uyarı: Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.



06:09  NTV’ye konuşan Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: İlk bilgilere göre kentimizde 10 kişi hayatını kaybetti, 16 bina yıkıldı. 18 binada çalışmalar sürüyor.



06.00:  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:



”Türkiye’nin birçok noktasından arama kurtarma ekipleri ilgili bölgelere sevk ediliyor. Bazı yerlerde ciddi trafik sıkıntıları söz konusu. Ambulans ve arama kurtarma ekiplerine yol açabilmek için vatandaşlarımızın araçları hareket ettirmemesi önem taşımaktadır.



Cep telefonları deprem bölgeleri dışında kullanılmamalı. Sosyal medyada kirli bilgi, bu ülkeye en büyük ihanettir. Sosyal medyadaki dezenformasyonlar yanıltıcı, meşgul edici ve milletimizi üzen bir noktaya getirir.



Şu ana kadar en büyüğü 6,6 olmak üzere 22 artçı deprem oldu. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemeli.”



05:50  TRT Haber’e konuşan Adana Valisi Süleyman Elban, Çukurova ilçesinde bir binanın tamamen yıkıldığını, AFAD ekiplerinin bu binaya sevk edildiğini söyledi.



05:47  Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, beş kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.



05:46  Bölgede yoğun kar yağışı ve soğuklar etkili. Depreme gece uyurken yakalanan yurttaşlar, gece soğuğunda kendilerini sokağa attı. Deprem bölgesinde iletişim ağlarında sıkıntı çıkarken trafiğin oldukça yoğun olduğu bildiriliyor.



05:45  Kayseri’de valilik herhangi bir can ve mal kaybı bildirilmediğini kaydetti.



05:44 AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir



05:39  AFAD Genel Merkezi’nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:



”Yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda şu anlık bir şey söyleyemeyiz. Açıklamalara devam edeceğiz.



Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır.”



05:39  Mezopotamya Ajansı, Diyarbakır’da yıkılan binaların fotoğraflarını geçti.



05:33  Yerbilimci Naci Görür: “Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terk edin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim.”



05:31  NTV yayınında konuşan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç: “Yardım telefonları geliyor. Çok ciddi yıkım bilgileri geliyor. Pazarcık ilçe başkanımız ‘Çevremizdeki bütün binalarda yıkım var’ dedi.”



05:31  Depreme dair hükümetten ilk açıklama İletişim Başkanlığı’ndan geldi: “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilde hissedilen deprem sonrası devletimizin tüm kurumları ivedilikle çalışmalarını yürütmektedir.”



05:30  Gazeteci Bilal Güldem, Diyarbakır’ın Ofis semtinde yıkılan sekiz katlı binanın görüntülerini paylaştı. Güldem binanın içinde çok sayıda insan olduğunu söyledi.



05:28  Kandilli Rasathanesi’nin aktardığına göre saat 05.06’da Malatya Erkenek-Doğanşehir’de 4.8 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.



05:26  AFAD: Saat 04.36’da merkez üssü Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.



05:24  Depremin üzerinden bir saatten fazla süre geçmesine rağmen AFAD’dan deprem verileri hariç herhangi bir açıklama gelmedi.



05:21  Malatya’da yıkılan binalar sosyal medyada paylaşıldı.



05:16  Kandilli Rasathanesi, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 4,7 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldiğini kaydetti.



05:05  Gazeteci Ruşen Takva, Malatya ve Diyarbakır’da yıkılan binaların görüntülerini paylaştı.



04.42:  Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Twitter’dan yıkılan binalar olduğunu bildirdi: “Deprem oldu lütfen güvenli yerlere geçelim. Maalesef yıkılan binalarımız var. Rabbim korusun.”



04:40  Anadolu Ajansı’nın geçtiği görüntülerde Kahramanmaraş’ta yıkılan binalar olduğu görülüyor.

Son güncelleme: 08:00 05.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı