• Turkhane Logo

Malezya'nın yatırım fonunun ve milyarlarca dolar kayıp parasının hikayesi

İngiliz Guardian gazetesi, eski Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın milyarlarca dolar yolsuzluk yapmakla suçlanarak yargılandığı ve yarın başlayacak davayı değerlendirdi. Gazete davanın,

00:21 12 Şubat 2019 Salı
Malezya'nın yatırım fonunun ve milyarlarca dolar kayıp parasının hikayesi
İngiliz Guardian gazetesi, eski Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın milyarlarca dolar yolsuzluk yapmakla suçlanarak yargılandığı ve yarın başlayacak davayı değerlendirdi. Gazete davanın,




Kléptes, Yunanca hırsız anlamına geliyor.
Antik Yunanca kökenli bir kelime olan kleptokrasi de hırsızlar rejimi ve siyasal yozlaşmanın hakim olduğu devlet düzeni anlamlarına geliyor.
Eski Malezya Başbakanı Necip Rezakla birlikte yargılanan, Maleyzanın yatırım fonu 1MDBnin bir çalışanına yöneltilen suçlamalardan biri de iki Hollywood filmini yasadışı şekilde finanse etmek.
Malezyada görevdeyken yaptıkları nedeniyle yolsuzlukla suçlanan ilk eski başbakan olan Rezak ise hakkındaki iddiaları reddediyor.Guardian Güneydoğu Asya Muhabiri Hannah Ellis-Petersen, Rezakın, 1MDByi kendi kişisel banka hesabı gibi kullanmakla suçlandığını yazıyor.
John Cabot Üniversitesinden Malezya politikaları uzmanı siyaset bilimi doçenti Bridget Welsh, Bu yalnızca bir hesap verme zorunluluğuyla ilişkilendirilebilecek bir dava değil, bu aynı zamanda Malezyayı uluslararası arenada utandıran bir skandal diyor.
Amerikalı savcı Loretta Lynch, 1MDByle ilgili yolsuzluk iddialarının 12 ülkede soruşturulduğunu söylüyor. ABDde de yatırım bankası Goldman Sachsın iki çalışanı 1MDB hesaplarından çalınan paraları aklamakla suçlanıyor.
Miranda Kerre cam piyano, Di Caprioya Picasso resmiSiyaset bilimci Welshe göre bu dava yalnızca Malezya ve Rezakı değil, Küresel finansal sistemin tamamını ve bu sistemi kendi avantajları için kullanan diğer insanları da ilgilendiriyor.
İddianameye göre 1MDB hesabından çalınan milyarlarca doların yaklaşık çeyreği Rezakın kişisel hesaplarına geçti, bir kısmı da ülke dışına kaçırıldı.
Rezak ve eşi Rosmah Mansur, bu paraları lüks harcamalar için kullanmakla suçlanıyor.
Davada yer alan bir diğer kişi de 1MDBnin gayrı resmi danışmanlığını yapan Riza Aziz. Aziz kamu parasıyla Manhattandan kendine lüks bir ev almak, 8,1 milyon dolar değerinde mücevher satın almak, Avustralyalı model Miranda Kerre camdan bir piyano hediye etmek, Leonardo Di Caprioya bir Picasso resmi hediye etmek, lüks yatlarda Paris Hilton, Lindsay Lohan ve Jamie Foxx gibi isimlerin katıldığı büyük partiler vermek ve The Wolf of Wall Street filmini finanse etmekle suçlanıyor.


Yolsuzluğu soruşturan savcıyı görevden almıştı
Skandal ilk olarak 2015te İngiliz gazeteci Clare Rewcastle-Brown tarafından ortaya çıkarılmıştı.
Rezak yolsuzluğu haberleştiren gazeteci hakkında yakalama kararı çıkartmış, yolsuzluğu soruşturan savcıyı görevden almış, hazırlanan raporu devlet sırrı ilan etmiş, yolsuzluk soruşturmasına katılan tüm memurları görevden almıştı.
Sonrasında Rezak denetiminde yapılan ve kamuoyunda güvenirliği sorgulanan yeni bir yolsuzluk soruşturması, tüm 1MDB yönetimini aklamıştı.
Rezak Mayıs 2018deki genel seçimi kaybettikten sonra yolsuzluk iddialarından yargılanmaya başlamıştı.
Yarın başlaması beklenen 1MDB davası bunlardan yalnızca biri. Diğer soruşturmalar kapmsaında geçen yıl Rezak çiftinin evlerine yapılan baskınlarda aralarında 1.400 kolye, 567 özel tasarım çanta, 423 saat, 2200 yüzük, 1600 broş ve 14 tacın da olduğu 273 milyon dolar değerinde lüks ürün ele geçirilmişti.
1MDB ile ilgili Rezaka 42, eşine 16 ayrı suçlama yöneltiliyor.
İkisi de haklarındaki suçlamaları reddediyor.

Son güncelleme: 00:21 12.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı