• Turkhane Logo

Mahkumların elbiselerini tamir ediyordu: Cezaevi idaresinin varlığını bildiği jilet parçası nedeniyle infazı 1 yıl ert

Antalya Elmalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, 6 yıldır tutuklu olan ve gardiyanların bilgisi dahilinde mahpusların kıyafetlerini tamir eden eski öğretmen Demir'in infazını 'dikiş çantasında jilet parçası bulunduğu' gerekçesiyle 1 yıl erteledi. Hakkında yeni dava da açılan Demir'e 5 ay daha hapis cezası verildi.

12:50 23 Mart 2024 Cumartesi
Mahkumların elbiselerini tamir ediyordu: Cezaevi idaresinin varlığını bildiği jilet parçası nedeniyle infazı 1 yıl ert
Antalya Elmalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, 6 yıldır tutuklu olan ve gardiyanların bilgisi dahilinde mahpusların kıyafetlerini tamir eden eski öğretmen Demir'in infazını 'dikiş çantasında jilet parçası bulunduğu' gerekçesiyle 1 yıl erteledi. Hakkında yeni dava da açılan Demir'e 5 ay daha hapis cezası verildi.





Kronos’tan Sevinç Özarslan’ın haberi;



Aksaray’da kapatılan Sema Koleji’nde müdürlük yaptığı için 9 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan ve 28 Şubat 2018’de tutuklanan özel okul öğretmeni Malik Demir’in infazı, dikiş kutusunda jilet parçası olduğu için Mart 2025’e kadar uzatıldı.



“MAHPUSLARIN EŞYALARINI DİKİYORDU”



Tutuklandığı günden beri mahpusların eşyalarını tamir ettiği, çanta gibi ihtiyaçları diktiği cezaevi yetkilileri tarafından verilen Malik Demir, 25 Kasım 2023’te denetimli serbestlik hakkı kazandı.



Yedi yıldır ‘iyi halli’ olduğu için tahliye edilmeyi bekleyen Demir’in koğuşuna bir hafta önce gardiyanlar geldi ve “O jilet hala duruyor mu?” diye sordu.



“JİLET PARÇASI YÜZÜNDEN 11 GÜN HÜCRE CEZASI VERİLDİ”



Gardiyanların daha önceki aramalarda gördüğü ve herhangi bir şey söylemediği jilet parçası nedeniyle Elmalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Demir’e 11 gün hücre cezası verdi ve iyi hali bozulduğu için infazı bir yıl daha uzatıldı.



Hakkında yeni dava da açılan Demir’e Antalya Elmalı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından çantasında bulunan jilet parçası yüzünden 5 ay daha ceza verdi. Buna göre, 25 Kasım 2023’te tahliye olması gereken Demir’in infazı toplamda 17 ay daha uzatıldı.



“KASITLI YAPILIYOR, BUNLARIN DUYURULMASINI İSTİYORUM”



Yaşanan hukuksuzluğu cezaevinin yetkilileriyle görüştüğünü söyleyen Malik Demir’in eşi, 4 çocuk annesi T. Demir, “Kurum müdürüne çıktım. Oradaki beyler beni azarladılar. Biri ‘Senin eşini Adalet Bakanı gelse çıkaramaz’ dedi. Bir şey söylesem görüş yasağı koyacaklar. Öyle deyince sustum, geri çıktım. Bu cümle bile bana çok ağır geldi. Eşime kasıtlı yapılan bu olayların duyurulmasını istiyorum.” dedi.



“ÜST ÜSTE ŞOK YAŞADIK”



T. Demir, “Biz kendimizi Eylül 2024’te gelecek diye alıştırmaya çalışırken nasıl cezasını uzatırız diye düşünmüşler. Haberi olmadan mahkemeler kurulmuş. Sesimizi duyurmak, bir an önce babanıza kavuşmak istiyoruz. Haksızlıklar son bulsun. Eşim ve tüm masumlar evlerine, ailelerine kavuşsun. Bu bayram gerçek bayramımız olsun. Sesimiz olur musunuz?” diye konuştu.



class=wp-image-445580/



“11 GÜN HÜCRE CEZASI ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS EDENLERE VERİLİYOR, EŞİM DİKİŞ DİKTİ”



Kronos’a ulaşan T. Demir açıklamaları:



“Eşim içeride dikiş nakışla uğraşıyor. Gelen mahpuslara çanta dikiyor, tamir edilecek kıyafetleri varsa onları yapıyor. Cezaevindeki herkes de terzilik yaptığını biliyor. Dikiş kutusu varmış. Küçük bir jilet parçasını kumaş keserken kullanmak için içine koymuş. Normalde 6 yıldır tüm aramalarda gardiyanlar o jileti görüyor. Bir hafta aramada yine görmüş. Ertesi hafta ‘Dikiş kutusundaki jilet duruyor mu?’ diye koğuşa gelmiş. 25 Kasım 2023’te denetimli serbestlik hakkı başlayacaktı ama sırf bu yüzden vermediler. Bir haftada olay değişti. Eşime o jilet parçası nedeniyle ‘iyi halin’ bozuldu diye 11 gün hücre cezası verdiler. 10 gün verseler 1 yılına mal olmuyor. Kasıtlı yaptılar. 11 gün hücre cezasını verince infazı 1 yıl daha uzadı. Normalde bu ceza öldürmeye teşebbüs edenlere veriliyormuş. En ağır suçu işleyenlere yani. Neyse bunu kabullendik. Normalde eşim denetimli serbestlik hakkı verilseydi Kasım 2023’te yanımızda olacaktı. Ne yapalım eylüle kadar bekleyeceğiz dedik.



“HEM CEZAEVİ HEM MAHKEME BÜYÜK BİR HAKSIZLIK YAPTI”



Fakat iki hafta önce ikinci bir şok yaşadık. Jilet yüzünden eşime dava açılmış. SEGBİS’e bağlamışlar. ‘Ne için jileti bulunduruyordun?’ diye sormuşlar. Ne için olacak, çanta dikiyor. Kıyafet tamir ediyor. Sonra geçen hafta bir daha SEGBİS’e bağlamışlar. Biz de umut ettik, herhalde çıkaracaklar dedik. 5 ay daha ceza verdiler. Zaten kurum 1 yıl ceza verdi. Mahkeme de 5 ay verdi. Eşim 17 ay daha hapiste kalacak. Bu büyük bir haksızlık. Ekstra mahkeme kurmuşlar. Bizim haberimiz yok. Ne yazı, ne kağıt geldi. 5 ay ceza verildikten sonra, ertesi akşam gardiyan mahkemen var diye kağıdı öyle getirmiş. Bunda da bir kasıt var.



“KURULA DA ÇIKARMIYORLAR”



İnfazı bir yıl uzatılınca çok üzüldük, çocuklar ağladı sızladı ama bu daha zor geldi. Kasıtlı yapıyorlar. Eşimin morali çok bozuk. 2018’den bu yana hapiste. Bu yıl yedinci yıl. Normalde üç ayda bir kurula çıkarmaları gerekir. Ama kurula da çıkarmıyorlar. Mahkeme kararına itiraz ettik.



“ÇOCUKLARIM ARTIK FERYAT FİGAN HALİNDELER”



Biz kendimizi Eylül 2024’te gelecek diye alıştırmaya çalışırken nasıl cezasını uzatırız diye düşünmüşler. Haberi olmadan mahkemeler kurulmuş. Kendini savunma hakkı bile verilmeden 5 ay daha cezasını uzattılar. 4 oğlum var. Küçük oğullarım dayanamıyoruz artık diye ağlıyor. Küçükken oyuncak vs. ile teselli oluyorlardı. Şimdi babamızı istiyoruz diye feryat figanlar.



“BAZLAMA SATARAK GEÇİNİYORUM, BABAMIZA KAVUŞMAK İSTİYORUZ”



Ben Elmalı’da bazlama yaparak geçiniyorum. Hayatımızı düzene koyamadık. Hep babamız gelince diye yapmak istediklerimizi erteledik. Sesimizi duyurmak, bir an önce babamıza kavuşmak istiyoruz. Haksızlıklar son bulsun. Eşim ve tüm masumlar evlerine, ailelerine kavuşsun. Bu bayram gerçek bayramımız olsun.”

Son güncelleme: 12:50 23.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı