• Turkhane Logo

Mahkeme Gar katliamında yaralanan üniversite öğrencisinin tazminat talebini reddetti

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, 103 kişinin hayatını kaybettiği Gar katliamında yaralanan üniversite öğrencisinin manevi tazminat talebi ‘zararın hafifliği’ gerekçesiyle reddetti.

12:52 02 Aralık 2020 Çarşamba
Mahkeme Gar katliamında yaralanan üniversite öğrencisinin tazminat talebini reddetti
Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, 103 kişinin hayatını kaybettiği Gar katliamında yaralanan üniversite öğrencisinin manevi tazminat talebi ‘zararın hafifliği’ gerekçesiyle reddetti.



Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, 103 kişinin yaşamını yitirdiği Gar katliamında yaralanan üniversite öğrencisinin tazminat talebini “zararın hafifliği” gerekçesiyle reddetti.

10 Ekim 2015′ de yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi öncesi, 103 kişinin ölümü, 500’den fazla kişinin de yaralanması ile sonuçlanan bombalı saldırı ile ilgili yargıdan ilginç bir karar çıktı. Üniversite öğrencisi 20 yaşındaki M. B. de olay günü saldırıda ayağından yaralandı. Bu yaranın tedavisinin yanı sıra uzun yıllar katliamın psikolojik etkilerinden kurtulmaya çalıştı. M. B’nin avukatı Mehtap Sakinci, katliamda hizmet kusuru bulunduğu gerekçesiyle Ankara 11. İdare Mahkemesi’ne bin TL maddi, 50 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. İdare Mahkemesi, yasal faiziyle birlikte M. B’ye bin TL maddi ve 30 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi. Ancak İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği karara istinafta itiraz etti.


Birgün’ün haberine göre, İstinaf başvurusunu karara bağlayan Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, M. B’ye verilen bin liralık maddi tazminatı onarken manevi tazminat talebini reddetti.

UĞRADIĞI ZARARIN HAFİFLİĞİ…

Mahkeme, manevi tazminat talebini şu gerekçeyle reddetti: “Manevi tazminata hükmedilmesi için kişinin fizik yapısını zedeleyen, yaşama ve kazanma gücünün azalması sonucu doğuran olayların meydana gelmesi veya idarenin hukuka aykırı bir işlem veya eylemi sonucunda ağır bir elem ve üzüntünün duyulmuş olması veya şeref ve haysiyetinin rencide edilmiş bulunması gerektir. Manevi tazminata hükmedilirken ilgililerin sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınarak olay nedeniyle duyduğu elem ve ızdırabın kısmen giderilmesini ifade edecek, idarenin hukuka aykırılığını ortaya koyacak ve hukuka aykırılığı özendirmeyecek bir miktarın belirlenmesi gerekmektedir. Davacının olay nedeniyle uğradığı zararın hafifliği nazara alınarak, olayda manevi tazminat ödenmesine ilişkin koşulların oluşmadığı bu nedenle manevi tazminata hükmedilmemesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.”

Mahkeme yargılama giderinin ve reddedilen manevi tazminat miktarı nedeniyle bin TL’lik avukatlık ücretinin M.B tarafından ödenmesine hükmetti.

Son güncelleme: 12:52 02.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı