• Turkhane Logo

Mahkeme, AİHM sonrası kararını verdi: Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu hakkında ihlal kararı vermesinin ardından gözlerin çevrildiği Türkiye’deki dava bugün yapıldı.

14:50 24 Aralık 2019 Salı
Mahkeme, AİHM sonrası kararını verdi: Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu hakkında ihlal kararı vermesinin ardından gözlerin çevrildiği Türkiye’deki dava bugün yapıldı.



Duruşmada tanık olarak dinlenen polisler, Osman Kavala’yı ilk kez gördüklerini söyledi. Kavalanın avukatları tarafından AİHM kararı mahkemeye sunuldu. Ancak mahkeme, Osman Kavalanın tutukluluğuna devam kararı verdi.

Silivri’de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen Gezi davasında tutuklu Osman Kavala dışında, 15 kişi tutuksuz olarak yargılanıyor.


Evrensel’de yer alan habere göre Gezi protestoları sırasında İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde Ekipler Amiri olarak çalışan Ercan Orhan Aydın tanık olarak dinlendi. Aydın, mahkeme başkanının “Bunların finansmanı nereden geliyor diye bir toplantı yaptınız mı, burada isim geçti mi” şeklindeki sorusuna “Divan Otel’de kaldıklarını, onların bir şeyler verdiğini duyuyorduk. Görmedim, duydum” yanıtını verdi.

Aydın “Gaz maskesi, gıda yardımı yapan oldu mu sanıklarımız arasından” şeklindeki soruyu ise  “Divan Oteli biliyorum. Herkesin yüzünde gaz maskesi var, maske de denmez, beyaz bir şey vardı. Limon vardı. Bildiğim bir organizasyon yoktu” diye yanıtladı.

Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu da tanık polis Aydın’a “Osman Kavala’yı orada gördünüz mü?” diye sordu. Aydın, bu soruya cevap olarak şunları söyledi:

“Osman Kavala’yı fiziken ilk defa burada görüyorum, eylemlerde görmedim. Burada sanık olarak yargılananlardan hiçbirini orada görmedim, Can Atalay’ı avukat kimliği ile gördüm. Eylemlerde gördüm, taş atarken değil, molotof atarken değil, tabii gördüm.”

Daha sonra o dönem İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Hasan Gül dinlendi. Mahkeme başkanı sanıklar arasında şiddet eylemlerinde yer alan kişilerin olup olmadığını sordu. Gül, “Bizim bunları bilmemiz mümkün değil, biz sadece gözle görülür olan kısmı ile ilgileniriz” dedi.

Mahkeme Başkanı’nın Osman Kavala’yı eylemlerde görüp görmediği yönündeki soruya tanık polis Gül, “Osman Kavala ismini toplumsal olaylardan kamuoyundan bilirim. Gezi olayları ile ilgili nerede, hangi kitlesel kalabalık ortamda olduğunu görmedim, şiddet olaylarında hiç görmedim, eylemlerde gördüm mü onu da hatırlamıyorum” yanıtını verdi.

Hasan Gül, Can Atalay ile ilgili soruya ise, “Can Atalay’ı müzakere süreçlerinden biliyorum. Özellikle en kalabalık cenaze olan Berkin Elvan cenazesinde kendisi görevliydi, sorun çıkmaması için elinden geleni yaptı, bunu söylemem gerekir” dedi.

Gül, sanıkların herhangi bir yerden yardım alıp almadığı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Kimseyi yönlendirici olarak görmedim. Kimseden yardım aldıklarını görmedim ama daha bireysel olduğunu düşünüyorum, bir gün bir sürü pizza gelmişti, bunlar nereden diye sorduk, yurt dışından biri dediler. Yani böyle kurumsal gibi bir şey yoktu.”

Tanık polislerin dinlenmenin ardından konuşan Osman Kavala, önceki celselerde Gezi olaylarını planladığı ve organize ettiğim iddialarının dayanaksız olduğunu söylediğini, MASAK raporlarının da bir kaynak aktarmadığını gösterdiğini ifade etti.

Kavala, şunları söyledi:

“Manipülasyonlar yaparak adaleti yanıltma gayreti bu iddianamede görülmektedir. İddianamede anlatılan edimlerin suç unsuru taşımadığı ve benimle somut bir ilişki olmamasına rağmen benimle ilgili şüphelilerinin ağır basması özgürlüğümün değerinin verilmediğinin göstergesi. Ama özgürlüğümün değeri evrensel normlara dayanıyor. AİHM kararı da bunu gösteriyor. Bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamaya son verilmesini istiyorum.”

Osman Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar da mahkemeye AİHM kararını sundu. AİHM’in Osman Kavala hakkında verdiği kararın tutukluluk süresinin makul süreyi çoktan aştığını vurguladığını söyleyen Bayraktari “AİHM diyor ki, ‘derhal serbest bırakılmalıdır’. Bir çeşit icrai yönden yol göstermektedir. Bu diğer AİHM kararlarında görünmez. Mahkeme açıkça bu tutuklama hukuka aykırı, yanlış bir karardır” dedi.

Avukat Bayraktar, 784 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala’nın tahliyesini istedi. 

MLSAnın duruşmadan aktarımına göre mahkeme suçun vasfını ve katalog suçlardan olmasını” gerekçe göstererek tutuklamanın ölçülü” olduğunu savundu.

Mahkeme, AYM kararını göz önünde bulundurarak Osman Kavalanın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mahkeme, AIHM kararının kesinleşme durumunun Adalet Bakanlığından sorulmasına hükmetti.

Bir sonraki duruşma 28 Ocak 2020’de görülecek.
  #GeziDavası’nın dördüncü duruşmasının görülmesine Silivri Ceza İnfaz Kurumu içindeki mahkeme salonunda başlandı. MLSA Eş-Direktörü @barisalt da duruşmayı takip ediyor.

10 Aralık 2019 tarihinde açıklanan AİHM kararına rağmen #OsmanKavala hâlâ tutuklu. pic.twitter.com/k0hDg6Hz0B — MLSA (@mlsaturkey) December 24, 2019
 

Son güncelleme: 14:50 24.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı