• Turkhane Logo

Madımak Utanç Müzesi için kanun teklifi verildi

Sivas Katliamı’nın yıldönümünde CHP yeniden kanun teklifi verdi. CHP’li Taşcıer, Madımak Bilim ve Kültür Merkezi'nin utanç müzesine dönüştürülmesini Meclis’e sundu.

11:25 29 Haziran 2023 Perşembe
Madımak Utanç Müzesi için kanun teklifi verildi
Sivas Katliamı’nın yıldönümünde CHP yeniden kanun teklifi verdi. CHP’li Taşcıer, Madımak Bilim ve Kültür Merkezi'nin utanç müzesine dönüştürülmesini Meclis’e sundu.





2 Temmuz Madımak Katliamı’nın yıl dönümü yaklaşırken CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, eski Madımak Oteli’nin utanç müzesi olmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.



Katliamın yıl dönümü öncesinde kanun teklifi hazırlayan CHP’li Taşcıer, “2 Temmuz 1993 tarihinde, Sivas’ta gerçekleşen Pir Sultan Abdal Kültür etkinlikleri kapsamında kente gelen 33 aydın, kaldıkları Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmişlerdir. Sayıları 15 bini bulan kalabalık ellerindeki taş ve sopalarla önce Kültür Merkezi’ndeki yurttaşlara saldırmış ve merkezi tahrip etmiş, ardından da Madımak Oteli’ne yürüyerek burada katliamı gerçekleştirmişlerdir. Katliamda 2 de otel çalışanı yaşamını yitirmiştir” dedi.



MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ



“İnsanlık dışı katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli her ne kadar İl Özel idaresi tarafından kamulaştırılarak ‘Bilim ve Kültür Merkezi’ yapılmış ise de toplumun beklentilerini karşılamamış, saldırıda ölen iki katilin adlarına da katledilenlerle birlikte yer verilmesi büyük tepki çekmiştir” diyen Teşcıer, teklifinde ayrıca şu ifadeleri kullandı:



“Söz konusu merkez, restore edilerek Madımak 2 Temmuz Utanç Müzesi haline dönüştürülmeli ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmalıdır. Böylece tarihimizin en büyük utançlarından biri olan katliam toplumsal hafızada nesiller boyu unutulmayacak, katledilen canların anıları yaşatılacaktır. Böylesi bir utanç müzesi, Devletimizin insanlığa karşı işlenen suçlara tüm organlarıyla karşı olduğunu da göstermiş olacaktır. Bu kanun teklifi ile katliamların bir daha yaşanmaması, inançlara ve kimliklere yönelik ayrışma ve tehditlerin son bulması amaçlanmaktadır.” 

Son güncelleme: 11:25 29.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı