• Turkhane Logo

Madımak Katliamı davasında Ağar ve Köksal'ın dinlenmesi talebi reddedildi

Zaman aşımına uğrayan Madımak katliamı davasında mahkeme, dönemin Emniyet genel müdürü Mehmet Ağar ve dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı müsteşarı Sönmez Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi talebini ‘karara etkisi olmayacağı’ gerekçesiyle reddetti.

18:05 19 Ocak 2022 Çarşamba
Madımak Katliamı davasında Ağar ve Köksal'ın dinlenmesi talebi reddedildi
Zaman aşımına uğrayan Madımak katliamı davasında mahkeme, dönemin Emniyet genel müdürü Mehmet Ağar ve dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı müsteşarı Sönmez Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi talebini ‘karara etkisi olmayacağı’ gerekçesiyle reddetti.


Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te aydın ve sanatçıların da aralarında olduğu 33 kişinin katledildiği Madımak Katliamı’nın Almanyada yaşayan üç fail yönünden davası Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti, önceki duruşmada yazılmış müzekkerelere gelen cevapların okunmasıyla duruşmayı başlattı. Heyet, sanık Evren Ceylan ve Fırat Karataş yönünden UYAP’tan Sivas Emniyet Müdürlüğü’ne bildirimde bulunulduğu ve fiziki olarak 16 Kasım 2021 tarihinde sanıklar için müzekkere yazıldığı buna karşın gelen cevaplarda sanıkların belirtilen adreslerde bulunulmadığının anlaşıldığını kaydetti.


ALEVİLERE ZİNCİRLEME KATLİAMLA SOYKIRIM YAPILDI

Müzekkerelere gelen cevapların okunmasının ardından ilk olarak katliamda kardeşini kaybeden Hüseyin Karababa söz aldı. Koçgiri, Dersim, Ortaca, Maraş, Malatya, Çorum, Sivas ve Gazi Mahallesi’nde Alevilere karşı zincirleme katliamlarla soykırım yapıldığını söyleyen Karababa, “Bu soykırım davası önümüzdeki süreçte uluslararası ceza mahkemelerine taşınacaktır. 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) çalışırken yakalattığımız sanıklardan İhsan Çakmak Sağmacılar cezaevine konulmuştu. Ön kapıdan giren sanığı arka kapıdan bıraktınız. Daha sonra bu sanık tekrar İBB’de de iş başı yaptı. Bu da gösteriyor ki Sivas Katliam’nın sanıklarını devletin koruduğu görülmektedir” dedi.

Bu katliamın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve zaman aşımının mümkün olmadığını ifade eden Karababa, “Ayrıca sanık Cafer Erçakmak’ın öldüğüne inanmıyoruz” diye ifade etti.

ÇİLLER EN BÜYÜK SORUMLULARDAN BİRİ

Karababa’nın vekili avukat Özgür Piroğlu, Tansu Çiller’in katliamın en büyük sorumlularından biri olduğunu vurguladı. Çiller’in tanık olarak dinlenmesini talep eden Piroğlu, Sönmez Köksal’ın da dönemin MİT müsteşarı olduğunu hatırlattı. Piroğlu, “Köksal, bu katliamdan sonra da uzun süre görevini yürütmüştür. Kendisine soracağımız önemli sorular var. Mehmet Ağar, Madımak Katliamı’ndan kısa bir süre sonra emniyet genel müdürü olmuştur. Çok uzun bir süre bu görevi yürütmüştür. Mehmet Ağar’ın da tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum. Bu 3 kişinin de Madımak katliamına ilişkin çok ayrıntılı bilgileri vardır. Bu 3 kişi konuşursa katliamın arkasındaki güçler ortaya çıkar” şeklinde konuştu.

Almanya’da bulunan sanıklara ilişkin konuşan Piroğlu, “Almanya Beşar Esad’ın adamlarını Suriye’de insanlığa karşı suçlar işledikleri gerekçiyle yargılayıp cezalandırırken, Sivas’ta soykırım yapan katilleri korumayı sürdürmektedir. Almanya bu sanıkları ya kendisi yargılamalıdır ya da Türkiye’ye teslim etmelidir” ifadelerini kullandı.

DAVAYA MÜDAHİL OLMA TALEBİ

Avukat Hüsniye Şimşek ise, gelen evraklarda Kültür Bakanlığı’nın Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ni katliam öncesi etkinliği organize ettiği için sorumlu tuttuğuna dikkati çekti Şimşek, “Derneğin bu davanın yürüyüşünde söz söyleme hakkı olmalıdır. Katliamın kurumsal mağdurudur. Derneğin bu davada müdafiliğinin kabul edilmesini talep ediyoruz” diye belirtti.

SANIK MURAT SONGUR ALMANYA’DA

Bu davada adil yargılamanın olmadığını ve hakkın yerini bulmadığını belirten dava avukatlarından Şenal Sarıhan, bu katliamın bir grup “çapulcu”ya mal edilmemesi gerektiğini söyledi. Sarıhan, “Örgütlü planlı ve gerici örgütlerin organize ettiği bir katliamdı. Hangi örgütlerin gerçekleştirdiği açığa çıkmadı. Davanın ilk aşamasında idam cezası alan sanıklar ilk serbest bırakılanlar oldu ve örgütlü bir biçimde yurtdışına kaçtılar. Çok önemli bir görevle ve sorumlukla karşı karşıyız. Murat Songur Almanya’dadır. Sanıkların iadesinin sağlanmasını olmuyorsa da orada bu suç sebebiyle yargılanmaları konusunda girişimde bulunmanızı talep ediyorum” diye aktardı.

Müşteki ve müdafi savunmalarının ardından mütalaasını sunan iddia makamı Pir Sultan Abdal Derneği’nin davaya katılma talebinin reddini talep etti.

ÇİLLER İÇİN KARARA GEREK DUYULMADI

Mütalaanın ardından heyet, Sanıklar Eren Ceylan, Eren Karataş ve Murat Songur hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararının devamına, sanıklar hakkında yakalama kararı infaz edildiğinde 1 ay süre içerisinde katılan müvekkillerin ve sanık müdafilerin yeni duruşma tarihi bildirilerek duruşma yapılmasına, Tansu Çiller’in dinlenmesi hakkında daha önce karar edildiğinden yeninden karar verilmesine gerek olmadığına, Mehmet Ağar’ın dinlenmesine yer olmadığına, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin doğrudan doğruya zarara görmemesi gerekçesiyle müdahil olma talebinin reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 20 Nisan’a ertelendi.

Son güncelleme: 18:05 19.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı