• Turkhane Logo

Maden faciası davasında büyük şüphe: Sanık avukatının eniştesi karar verecek

Ölen madenci yakınlarına

10:10 28 Nisan 2023 Cuma
Maden faciası davasında büyük şüphe: Sanık avukatının eniştesi karar verecek
Ölen madenci yakınlarına

Bartının Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait maden ocağında yaşanan grizu ve kömür tozu patlaması nedeniyle 43 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili dava 25 Nisanda başladı. Davaya damga vuran isim ise, bin 80 yıl hapis cezasıyla yargılanan işletme müdürü Selçuk Ekmekcinin avukatı Çağla Dursun oldu.

BAŞINIZA GELENLERİ HAK ETMİŞSİNİZDİRGazete Duvarda yer alan habere göre davanın ikinci gününde, müvekkili Ekmekciye tepki gösteren madenci yakınlarına Başınıza gelenleri hak etmişsinizdir diyen Dursun, henüz mesleğinin başında bir avukat olmasına rağmen, üst düzey yargı mensupları ve aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın da olduğu devlet erkanıyla çektirdiği fotoğraflarla gündeme geldi.


SON KARARI ENİŞTESİNİN DE İÇİNDE OLDUĞU DAİRE VERECEK
Avukat Dursun, 2017-2020 yılları arasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yürüten, şimdi ise Yargıtay üyesi olan Yüksel Kocamanın baldızı. Şatafatlı olduğu için eleştirilen nikahından sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesine giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanla fotoğraf çektirmesiyle, balayına helikopterle gitmesiyle gündeme gelen Kocaman, Yargıtay 12. Ceza Dairesinde üye olarak görev yapıyor.


SOMA DAVASINDA TARTIŞMALI KARARLARAmasra davasında çıkacak karar ise, halen aktif görevde olan bir Danıştay üyesi tarafından Hakkında rüşvet/borsa iddiaları var denilerek suçlanan Kocamanın görev yaptığı Yargıtay 12. Ceza Dairesinin önüne gidecek. Davanın görüldüğü Bartın Ağır Ceza Mahkemesinden çıkacak kararın istinaftan geçmesinin ardından dosyanın karara bağlanacağı Yargıtay 12. Ceza Dairesi, geçmişte Soma davasıyla ilgili birden fazla tartışmalı karara imza atmıştı.
Manisanın Soma ilçesinde Soma Holdinge ait maden ocağında çıkan yangında 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili davada çıkan karar, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. 30 Eylül 2020de çıkan bozma kararında, sanıkların bilinçli taksirle öldürme suçundan değil, olası kastla öldürme suçundan cezalandırılması istenmişti. Bu da, sanıkların yapılacak yeniden yargılama sonunda binlerce yıl ceza almasının önünü açmıştı.
OLASI KAST DİYEN ÜYELER DEĞİŞTİRİLDİYargıtayın 30 Eylül 2020deki bozma kararından sonra duruşma günü beklenirken süreç ağır işledi. Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesinin üyeleri değişti. Oybirliğiyle Olası kastla ceza verilmeli diyen 5 üyeden 3ü değiştirilerek, yerlerine eski Adalet Bakanı ve müsteşarı, HSK Birinci Daire üyesi Kenan İpek, eski Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Mustafa Yapıcı ve eski HSK Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu getirildi. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak 2021de 12. Ceza Dairesinin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti.
KARAR OY ÇOKLUĞUYLA DEĞİŞTİİtirazın ardından, 12. Ceza Dairesinin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmederek, önceki kararı bozdu. Bu karar, 3e karşı 2 oyla alındı. Dairede kalan eski üyeler, olası kastla öldürme yönünde oy kullandı, yeni gelen üyeler ise bilinçli taksirle öldürme suçunun işlendiği yönünde görüş bildirdi.
12. Ceza Dairesinin 30 Eylül 2020deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.
2021 yılının nisan ayında yeniden başlayan yargılamanın sonucunda, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, madenin patronu Can Gürkana bilinçli taksirle öldürme suçundan 20 yıl, aynı suçlamayla Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurta 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Son güncelleme: 10:10 28.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı