• Turkhane Logo

Macron'dan NATO mesajı: Sözlerimin arkasındayım

NATO'nun 70'inci kuruluş yıl dönümü kapsamında yapılan Liderler Zirvesi görüş ayrılıklarının gölgesinde başladı.

19:56 03 Aralık 2019 Salı
Macron'dan NATO mesajı: Sözlerimin arkasındayım
NATO'nun 70'inci kuruluş yıl dönümü kapsamında yapılan Liderler Zirvesi görüş ayrılıklarının gölgesinde başladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron açıklamalarda bulunuyor.

Daha önce İngiltere merkezli Economist dergisine verdiği röportajda Şu anda yaşadığımız NATOnun beyin ölümüdür diyen Macron, Açıklamalarım tepki çekmiş olabilir, fakat bunların arkasındayım. dedi.
TRUMP: AMERİKANIN SIRTINDAN GEÇİNİYORLAR
Trump ise, Biz çok önemli bir oyuncuyuz ve biz olmadan NATO kesinlikle aynı şey olmayacaktır. ABDnin sırtından geçiniyorlar. ifadelerini kullandı.
Liderlerin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Macron: Açıklamalarım tepki çekmiş olabilir ama bunların arkasındayım. ABD onlarca yıldır çok fazla yatırım yapıyor. bu konuda aynı fikirdeyim. Daha güçlü bir NATOdan yanayım.
- Türkiye konusuna gelecek olursak, bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar. Bu gerçekten stratejik bir konu. Uzun vadeli barışı sağlamak için düşmanımız kimdir? Bunu net bir şekilde ortaya koymak lazım. Terörle daha etkin mücadele edilmesi gerekiyor.
- NATO üyelerinin ortak bir terör tanımı yok.
- ABDnin daha fazla ödeme yaptığını görüyotuz ve bunu yavaş yavaş değiştiriyoruz. Biz olmadan NATO aynı şey olmayacaktır.
ABD Başkanı Trump: Bu konuda görüştük ve çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Fransadan ürün alımı konusu üzerinde çalışıyoruz. 
Amerikan şirketleri var, teknoloji şirketleri var. Benim için farketmiyor, çünkü bunlar Amerikan şirketleri. Biz Amerikan şirketlerine vergi ödetmek istiyoruz.
ÖNCELİĞİMİZ IŞİDİN SONUNU GETİRMEK
- Suriyede yakalanan çok sayıda terörist var. Çoğu Avrupadan. Cumhurbaşkanıyla konuşamadım daha siz teröristleri geri istiyor musunuz?
- Burada bir numaralı önceliğimiz IŞİDin sonunu getirmek.
- Hala o bölgede savaşçılarımız var. IŞİDe karşı mücadelemizi tamamlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu teröristlerden kurtulmamız gerektiğini düşünüyorum.
- Yine IŞİDin başka bir bölümünü yok ettik. Biz petrolü kendi güvencemiz altına aldık o yüzden petrolü kullanamayacaklar. Şimdi bu katkıların nereden geldiğini liste halinde tutuyoruz. Çok varlıklı olan insanlar da var katkıda bulunanlardan.
- Türkiye ve Erdoğanla iyi ilişkilerimiz var. Suriyenin bir kısmından askerlerimiz çektik. Siz sınırınızda kimle istiyorsanız onlarla devriye gezebilirsiniz dedik. Askerlerin bazılarını petrol sahalarına konuşlandırdık, bazıları eve dönüyor.
TÜRKİYEYE S-400 MÜEYYİDESİ OLACAK MI?
Bu konuda görüşüyoruz. Türkiye Patriot almak istemişti, fakat Obama yönetimi izin vermedi. Türkiye çok uzun zamandır Patriot füzesi almak istiyordu. Ama bunu Türkiyeye satmıyorlardı. İşin başka bir boyutları da var. Bu konuları görüşeceğiz.

Son güncelleme: 19:56 03.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı