• Turkhane Logo

Macaristan Meclisi, İsveç’in NATO üyeliğini onayladı

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı'na (NATO) katılımına ilişkin anlaşmayı onayladı.

11:33 27 Şubat 2024 Salı
Macaristan Meclisi, İsveç’in NATO üyeliğini onayladı
Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı'na (NATO) katılımına ilişkin anlaşmayı onayladı.

Macaristan Ulusal Meclisinde düzenlenen oturumda, İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin oylama yapıldı.
İsveç’in NATO’ya üyeliği için 188 milletvekili evet oyu kullanırken, 6 milletvekili ise hayır oyu verdi.
Böylece Macar Meclisi, İsveçin NATO üyeliğini onaylamış oldu.
İsveç yönetimi, Macaristanın onayıyla NATOya üye bütün ülkelerin onayını almış oldu.
Stoltenberg, Macaristanın İsveçin NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladıNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Macaristan Ulusal Meclisinin, İsveçin NATOya katılımını onaylamasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Stoltenberg, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsveçin üyeliği, hepimizi daha güçlü ve daha güvenli kılacaktır. ifadesini kullandı.
Macaristan Ulusal Meclisinin, İsveçin NATOya katılımını onaylamasını memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Stoltenberg, İsveçin NATOnun 32nci müttefiki olacağını kaydetti.
İsveçin NATO süreciTürkiyenin 23 Ocakta İsveçin NATOya üyeliğini onaylamasının ardından gözler Macaristan’a çevrilmişti.
Macaristan ile İsveç arasında yaşanan bazı gerginlikler nedeniyle süreç uzamış, Macar tarafı oylamanın yapılabilmesi için İsveç Başbakanı Ulf Kristerssonun Budapeşte’yi ziyaret etmesi koşulunu öne sürmüştü.
Kristersson, 23 Şubatta, başkent Budapeştede Macar mevkidaşı Viktor Orban ile NATO üyeliğini görüşmüştü.
İsveç Başbakanı Kristersson: NATO üyeliği için tarihi bir günİsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATOya katılımına ilişkin kanun teklifinin Macaristan Ulusal Meclisinde kabul edilmesine ilişkin tarihi bir gün nitelendirmesinde bulundu.
Kristersson, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Tarihi bir gün. Artık tüm NATO ülkelerinin parlamentoları, İsveçin NATO üyeliğine onay verdi. NATOnun güvenliği konusunda üzerimize düşen sorumluluğu üstlenmeye hazırız. ifadesini kullandı.
İsveç Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson, X sosyal medya hesabından, İsveçin başvurusunu, tüm NATO üyesi ülkeler onayladı ve ülkemiz NATOya 32nci üye olma yolunda ilerliyor. İsveç, NATOnun güvenlik sağlayıcısı olacak. Bu süreçte aldığımız tüm destek için teşekkür ederiz. açıklamasında bulundu.
Eski İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Nihayet Macaristan Parlamentosunun oylamasıyla onay süreci hazır. İsveç, NATOnun 32inci üyesi olacak ve hem ülkemizi hem de NATOyu daha güçlü ve daha güvenli hale getirecek. Güvenlik ve işbirliği için güzel bir gün. ifadelerini kullandı.
İskandinavya ülkelerinden İsveçe tebrikFinlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, X sosyal medya hesabından, Artık son üye ülke olan Macaristan da İsveçin NATO başvurusunu onayladı. Komşumuzu İttifaka dahil etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. paylaşımında bulundu.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ülkesinin devlet televizyonu DRye yaptığı açıklamada, İsveçi tebrik ederken, bunun NATO için gerçekten güzel bir gün olduğunu söyledi.
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, X hesabından, İskandinavya ülkelerinin NATOda bir araya gelmesinin tarihi bir olay olduğunu belirtti.
Borrell: İsveçin NATO üyeliği AB-NATO ilişkilerini geliştirdiAvrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsveçin NATO üyesi olmasının AB-NATO işbirliğini geliştirdiğini belirtti.
Borrell, X sosyal medya platformundan, Macaristan Ulusal Meclisinin, İsveçin NATOya katılımını onaylamasıyla ilgili paylaşım yaptı.
İsveçle AB üyesi 23 ülkenin NATOnun parçası olduğunu vurgulayan Borrell, Bu durum, AB ve NATOyu daha güçlü kılmakta ve stratejik AB-NATO işbirliğini geliştirmektedir. ifadesini kullandı.

Son güncelleme: 11:33 27.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı