• Turkhane Logo

Lockheed Martin, Türkiye'yi F-35 parçası üretim zincirinden çıkardı

Lockheed Martin, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından Türkiye'de üretilen parçaların ABD'de üretilmeye başlayacağını açıkladı.

10:29 24 Temmuz 2019 Çarşamba
Lockheed Martin, Türkiye'yi F-35 parçası üretim zincirinden çıkardı
Lockheed Martin, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından Türkiye'de üretilen parçaların ABD'de üretilmeye başlayacağını açıkladı.

BBC Türkçenin haberine göre şirketin ikinci çeyrek gelirlerinin açıklandığı toplantıda konuşan Lockheed Martin CEOsu Marillyn Hewson, Mart 2020 itibarıyla Türkiyenin üretim zincirinden çıkarılmasının planlandığını duyurdu.

Reutersın aktardığı gelişmeye göre Türkiyede F-35lere parça üreten şirketler Mart 2020den itibaren bu üretimlerini sonlandırmış olacak. F-35 programına dahil olan ülkeler arasında yer alan Türkiye, uçakların kokpit göstergelerinden iniş takımlarına kadar yüzlerce parçayı üretiyordu.
ABD, Türkiyenin Rus yapımı S-400 füzelerini alması nedeniyle Ankaranın F-35 programına katılımını durdurmuştu. Türkiye ise ABDden Patriot sistemini almak istediklerini, bu satış gerçekleşmeyince Çinden hava savunma sistemi almanın planlandığını fakat bu şirket ABD yaptırımları listesine girince Rusyadan S-400 almak zorunda kaldığını söylüyor ve yaptırımlara karşı çıkıyor.
ABDnin bu kararı sonucu Türkiyenin almayı planladığı 100 uçak da Ankaraya satılmayacak. Bu konuyla ilgili de bir bilgi veren Hewson, aralarında Polonyanın da yer aldığı bazı ülkelerin bu uçaklarla ilgilendiğini duyurdu.

Reutersa göre F-35 uçakları Lockheed Martinin büyümesine en fazla katkı veren ürünü oldu ve cirosunun üçte birini oluşturdu. Şirket 2019da 131 F-35 uçağını alıcı ülkelere teslim etmeyi planlıyor.
Türkiyeye teslim edilen iki F-35 uçağı ABDde tutuluyor. Türk pilotlar ABDye giderek F-35leri kullanmak için eğitim alıyordu ancak bu eğitimlerin de Temmuz sonunda bitirilmesi planlanıyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün yaptığı açıklamada Türkiyeye F-35 jetlerinin verilmemesi durumunda Türkiye kendi savaş uçağını üretecek teknolojiye kavuşana kadar başka ülkelerden savaş uçağı alabileceğini duyurmuştu.

Son güncelleme: 10:29 24.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı