• Turkhane Logo

Limak, yüzbinlerce dolar rüşvet dağıtmış: ABD’li yetkili tutuklandı

ABD Adalet Bakanlığı 4 Nisan günü yaptığı duyuruda, ABD Dışişlerinden çalışan ve inşaat ihaleleri dağıtmaktan görevli Zaldy N. Sabino isimli kişinin rüşvetten tutuklandığını açıkladı.

10:51 09 Nisan 2019 Salı
Limak, yüzbinlerce dolar rüşvet dağıtmış: ABD’li yetkili tutuklandı
ABD Adalet Bakanlığı 4 Nisan günü yaptığı duyuruda, ABD Dışişlerinden çalışan ve inşaat ihaleleri dağıtmaktan görevli Zaldy N. Sabino isimli kişinin rüşvetten tutuklandığını açıkladı.



Bakanlık, Sabino’nun bir Türk şirketi ve şirketin Türk sahibinden rüşvet aldığının tespit edildiği ifade etti. Bakanlık yaptığı ifşaatı bir de 25 sayfalık bir iddianame yayınlayarak delillendirdi.

Bu süreçte Sabino, rüşvetle iş dağıtmak, dolandırmak ve komplo kurmak suçlamalarından tutuklandı. İddianamesinde açıkça yazılmayan Türk şirketinin ise Limak Holding olduğu ortaya çıktı.


Limak, Türkiye’de Cengiz inşaattan sonra AKP iktidarından en çok devlet ihalesi alan ikinci şirket konumunda.

Ahval News’ten İlhan Tanır’ın haberine göre, Sabino’nun 2012 ile 2017 arasında yüzbinlerce dolar rüşveti Limak’ın ABD’nin Maryland eyaletinde bulunan Desbuild/Limak’tan aldığı ortaya çıktı.

İddianamenin 3. sayfasında Amerikan yetkilinin hangi şirketten rüşvet aldığı yazmasa da, rüşvetle iş dağıttığı kontratların numaraları yer alıyor ve govtribe.com isimli siteden de araştırma yapıldığında, bu kontrat numaradaki işlerin, Desbuild/Limak şirketine verildiği görülüyor.

İşte iddianamenin 3. sayfasında yer alan ve Sabino’nun rüşvetle dağıttığı kontratların numarası. Bu sayfadaki ilk kontrat numarası, 84 milyon doları aşan SAQQMMAM-A1-21-2C-C-0-0283.


/

Bu kontratın Limak’ın ABD ortaklığı Desbuil Limak’ın aldığını ise govtribe.com’dan görüyoruz.

/

Kontratın detaylarına girildiğinde toplam ihalenin 145 milyon doları aştığı ve 29 Eylül 2012’de verildiği görülüyor.




İddianamenin üçüncü sayfasında sıralanan diğer iki kontrat numaraları ise SAOMMA-0-80-8D-D–0O0O1I9 ve SAQMMAM-A1-41-4D-D–0063.

SAOMMA-0-80-8D-D–0O0O1I9 numaralı kontratın Trison Construction Inc.’e verildiği ve bu şirketin de azınlık gruplarına ait kişilerce sahip olunduğu ve Maryland’da yer aldığı ifade ediliyor. Ahval, bu şirketin de Limak ile bağlantılı olduğu yolunda ciddi şüphelere sahip zira Amerikan FBI ve ABD Dışişleri Bakanlığının Özel Müfettiş bürosunun konu üzerine soruşturmasını sürdürdüğü açıklandı. Ve bu üç kontratı birlikte aynı cetvel içinde iddianamede sunmaları ve aynı şirketin Türk sahibinden bahsedilmesi de Trison şirketi doğrudan Limak’a bağlayacak kamuya açık bir belge şimdiye kadar bulunamasa da, bu şirketlerin bağlantılı olduğuna dair Amerikalı yetkililerin ellerinde yeterli kanıt bulunduğu izlenimi veriyor.

Üçüncü kontrat ise SAQMMAM-A1-41-4D-D–0063. Bu kontrat da, Desbuild Incorpareted isimli şirketin. Yani Limak’ın Amerikan sirketi.

Limak, Cengiz inşaattan sonra devletten en çok ihale alan şirket

Limak, Nihat Özdemir’in inşaat şirketi olması ile biliniyor ve Türkiye’de aldığı büyük ihalelerle hatırlarda. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir çalışmada Limak’ın, Mehmet Cengiz’in inşaat şirketi Cengiz’in ardından Türkiye’de devletten en çok ihale alan şirket olduğu, dünya da devletlerden en çok kamu ihalesi alan en büyük ikinci şirket olduğu kaydedilmişti.

Son güncelleme: 10:51 09.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı