• Turkhane Logo

Leyla Güven'in kızı: Annem tehdit ediliyor, o gardiyan derhal görevden alınmalı

Sabiha Temizkan Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan annesi Leyla Güven’in İsmail adlı gardiyan tarafından tehdit edildiğini duyurdu, annesi ve diğer tutuklular için tedirgin olduğunu söyledi.

16:18 14 Ocak 2022 Cuma
Leyla Güven'in kızı: Annem tehdit ediliyor, o gardiyan derhal görevden alınmalı
Sabiha Temizkan Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan annesi Leyla Güven’in İsmail adlı gardiyan tarafından tehdit edildiğini duyurdu, annesi ve diğer tutuklular için tedirgin olduğunu söyledi.


Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, görüş günü dolayısıyla kızı Sabiha Temizkan tarafından ziyaret edildi. Annesinin durumunu sosyal medyada paylaşan Temizkan, Güven’in tehdit edildiğini duyurdu.
 
Temizkan, annesinin kendisine ilettiklerini sosyal medya hesabında şu ifadelerle paylaştı: “Annem Leyla Güven’le görüştüm. Aşı için götürüldüğü bölümde elleri cebinde olduğu için bir erkek gardiyan tarafından tehdit edildiğini anlattı. ‘Ellerini cebinden çıkar’ diyen ‘İsmail’ adındaki gardiyan annem itiraz edince ‘Sen bundan sonra görürsün’ diyerek açık tehditte bulunmuş. Annem Leyla Güven, gardiyanlar ve Cezaevi 2’nci müdürünün engellemesine rağmen gardiyanın tehditlerini sürdürdüğünü anlattı. Annem, ‘Onlar olmasa bana fiziksel şiddet uygulayacak gibiydi’ dedi. Annem kameraların gördüğü bir yerde gerçekleşen olay hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.”


GARDİYAN HERKESİN ÖNÜNDE TEHDİT ETTİ

Gazete Duvardan Vecdi Erbay, Sabiha Temizkan’a annesi Leyla Güven’in İsmail adlı gardiyanın kendisine yönelik saldırgan tutumunu nasıl anlattığını sordu. “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki annemin yaşadığı basit bir durum olsaydı bana yansıtmazdı. Ancak gardiyanın tavrı çok tedirgin ediciymiş” diyen Temizkan, gardiyan İsmail ile annesi arasında yaşanan tartışmayı şöyle anlattı: “Annem 3. doz aşısını olmak için götürüldüğü bölümde beklerken İsmail isimli gardiyan anneme ‘ellerini cebinden çıkar’ diye yüksek bir tonla uyarıda bulunmuş. Annem de ‘Sen kimsin? Neden ellerimi cebimden çıkarıyorum? Ben senin memurun değilim, bir tutukluyum’ diye tepki göstermiş. Bunun üzerine daha da öfkelenerek, ‘Çıkaracaksın, istersen Cumhurbaşkanı ol, benim için fark etmez’ diye bağırmaya başlamış. Bu sırada diğer gardiyanlar ve Cezaevi 2. Müdürü tartışmaya müdahale etmeye çalışmışlar ve annemin anlattığına göre İsmail isimli gardiyan bu sırada bile ‘Sen bundan sonra görürsün’ diyerek tehditlerini sürdürmüş. Annem, eğer gardiyanlar ve cezaevi müdürü müdahale etmese İsmail isimli gardiyanın kendisine fiziksel şiddet uygulayabileceğini söyledi.”

GÖRÜŞE 6-7 GARDİYANLA GELDİ

Temizkan, annesinin sonraki süreçte benzer saldırgan bir tutumla karşılaşabileceğini söyledi ve ekledi: “Kendisini herkesin gözünün önünde açıktan tehdit eden bir gardiyan var ve bu gardiyan hala görevde. Can güvenliğinden endişe ettiğini cezaevi yönetiminin de bu nedenle daha tedbirli davrandığını anlattı. Ben görüşe gittiğimde de anneme 6-7 gardiyan eşlik ediyordu, normal zamanlarda bir ya da iki gardiyan eşliğinde gelirdi. Yani onlar da annemle ilgili bir tehdit olduğunun farkındalar.”

Leyla Güven, Temizkan’la yaptığı görüşme sırasında suç duyurusunda bulunacağını vurgulamış. Güven, suç duyurusundan bir sonuç alabileceğine inanıyor mu? Temizkan, “Bu konuda bir yorum yapmadı. Ancak Cezaevi 1. Müdürüyle görüşeceğini de söyledi. Bunu ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz” dedi.

Gardiyan İsmail’in saldırgan tutumundan dolayı endişelendiğini belirten Temizkan, şöyle devam etti: “Şunu söyleyebilirim ki annem cezaevi yönetiminin genel tavrında bir sorun olmadığını, kendisine saygılı bir yaklaşımın olduğunu söylüyor. Ancak gardiyan İsmail’in bu tavrı hepimizi tedirgin etti. Çünkü aynı gardiyan gün içerisinde başka bir tutukluya da ellerini cebinden çıkarması için uyarıda bulunmuş. Yani bu gardiyanın hala görevde olması oradaki tutuklular için ciddi bir tehdit oluşturuyor.”

YENİ YAŞAM VE EVRENSEL GAZETELERİ VERİLMİYOR

Türkiye’de zaman zaman basına da yansıyan birtakım hak ihlalleri ile gündeme geliyor. Kimi hak ihlalleri Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde de yaşanıyor. Temizkan, “Mesela yeni tutuklular getirildiğinde çıplak aramaya maruz kaldıklarına dair haberler var” diyerek, annesi Leyla Güven’in anlattıklarından edindiği bilgileri şöyle anlattı: “Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde iletişim olanakları çok sınırlı. Yeni Yaşam ve Evrensel Gazetesi kendilerine verilmiyor. Ayrıca TV kanallarında da sınırlama var. Halk TV izleyemiyorlar mesela. Yemekler iyi değil.”

Cezaevlerinde çok sayıda hasta mahpus var. Diyarbakır ve Van barolarında mahpus yakınları, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek ve tahliye edilmeleri için nöbet eylemi gerçekleştiriyor. Ağır hasta mahpusların durumuyla ilgili Leyla Güven ne düşünüyor?

Temizkan, bu soruya şöyle cevap verdi: “Yakın bir zamanda hasta tutuklular için tutulan nöbet eylemine bir mesaj göndermişti annem. O mesajda, ‘Sizlerin başlattığı nöbet eylemi kuşkusuz önemlidir. Ama yetmez. Çünkü bu sadece sizin sorununuz değil. Hasta tutuklular meselesi bütün toplumun ortak vicdanıdır’ diyordu. Hasta tutukluların durumu her zaman hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu oldu.”

ONLAR MÜCADELE EDİYOR, BEN TEDİRGİNİM

Annesi Leyla Güven’le yaptıkları görüşmelerde her zaman “Bu günler geçecek çünkü biz mücadele etmeye devam ediyoruz” mesajı verdiğini söyleyen Temizkan, “Annem bu mücadelenin bazı kesimleri tedirgin ettiğini ve bugün yaşadıkları bu baskıların da bundan bağımsız olmadığını söylüyor. Onlar mücadele etmeye devam ediyor ancak ben kızı olarak tedirginim. Annem ve tüm tutukluların can güvenliği için o gardiyan derhal görevden alınmalı diyor.

Son güncelleme: 16:18 14.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı