• Turkhane Logo

Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eyleminde sayı 5 bini aştı

Açlık Grevleri Takip Platformu’ndan Avukat Gulan Çağın Kaleli, cezaevlerinde 5 binin üzerinde tutuklunun açlık grevinde olduğunu belirterek, yüzlerce tutuklunun hayati tehlike arz eden “kritik sürece” girdiğini söyledi.

15:33 16 Mart 2019 Cumartesi
Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eyleminde sayı 5 bini aştı
Açlık Grevleri Takip Platformu’ndan Avukat Gulan Çağın Kaleli, cezaevlerinde 5 binin üzerinde tutuklunun açlık grevinde olduğunu belirterek, yüzlerce tutuklunun hayati tehlike arz eden “kritik sürece” girdiğini söyledi.

İktidarı ölümler olmadan tedbir alamaya çağırdı.

Kaleli, mahkeme kararına rağmen İmralı’daki tecridin devam ettiğini belirterek, bu nedenle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri milletvekili Leyla Güven’in, 129 gündür sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin giderek yayıldığını ifade etti.

GÜVEN 129’UNCU, 41 KİŞİ İSE 90’INCI GÜNDE


Avukat Gulan Çağın Kaleli, “Türkiye hapishanelerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevcilerinin sayısı 1 Mart tarihi itibariyle 5 bini aşmıştır. 16 Aralık 2018 tarihinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayan 41 kişilik birinci grup ise eylemlerinin 90’ıncı günündedir. Açlık grevlerinin sonlanması için siyasal iktidar ve yetkili kurumlar, eylemcilerin taleplerini yerine getirmeye ve tecridi kaldırmaya yönelik olarak herhangi bir adım atmamışlardır” dedi.

YÜZLERCE KİŞİ KRİTİK SÜREÇTE

Avukat Kaleli, bugün itibariyle yüzlerce kişinin kalıcı hasar ya da hayati tehlike arz eden ”kritik sürece” girdiğine dikkat çekti. Açlık grevine giren mahpuslara yönelik Diyarbakır cezaevinde tespit ettikleri hak ihlallerini anlattı. Kaleli, “3 kadın mahpusa ilk önce idare tarafından disiplin soruşturması açıldı. Açlık grevinin 98. gününe gelmiş olmalarına rağmen halen karbonat verilmedi. Mahpuslardan Evin Kaya, diş etinde kanamaların meydana geldiğini ve iltihaplanmadan kaynaklı sağlık sorunları yaşadığı aktardı” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILAMIYOR

Kaleli, açlık grevindeki mahpusların revire çıkmadıkları için sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını belirtti. Mahpuslarda sese karşı duyarlılık, yürümede güçlük, ışığa, kokuya karşı hassasiyet, uyuyamama gibi birçok sağlık sorunları meydana geldiğini kaydetti. Bulanık görme; anlık hareketlerde ise göz kararması gibi durumlarla karşılaştıklarını aktardı.

GÜVEN’İN SAĞLIK DURUMU GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR

Diyarbakır Tabip Odası Hekim heyetinden Doktor Cengiz Günay, Leyla Güven ziyaretine ilişkin gözlemlerini paylaştı. Günay, şunları söyledi: “Leyla Güven’in günlük yaşamsal ihtiyaçlarını tek başına gidermekte zorlandığını söyleyebiliriz. Hareket kabiliyetinde azalma, desteksiz yürümede zorlanma, konuşma sırasında dahi olan yorgunluğun artarak devam ettiği görüldü. Besleyici olabilecek gıdaların alınmamasına bağlı belirgin kilo kaybının devam ettiği tespit edildi. Beslenmemeye bağlı mide bağırsak sisteminde yoğun şikayetler bulunmaktaydı. Bu şikayetlere ağız içi yaraların etkilendiği görüldü.”

KAN VERMEYİ VE TEDAVİYİ REDDETTİ

Doktor Günay, “Günlük kan basıncı, ateş, nabız ölçümleri yapılan eylemcinin tansiyon değerlerinin düşük izlemeye devam ettiği görüldü. Göğüs ağrısı ve ani genel durum bozukluğu nedeniyle acil hastaneye kaldırılması açısında kardiyoloji uzmanı tekrar değerlendirme yaptı. Tedaviyi reddetmesi ve tetkikleri yaptırmayı kabul etmemesi nedeniyle risk altında olduğu bilgisi kendisiyle paylaşıldı. Ara ara devam eden kardiyak semptomları açısından önerilerde bulunuldu. Kan tetkiki için bilgilendirme yapıldı. Leyla Güven kan vermeyi kabul etmedi. Aralıklı muayene ve günlü izlemlerle takip kararı alınarak tekrar ziyaret planlaması yapıldı.” dedi.



 

Son güncelleme: 15:33 16.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı