• Turkhane Logo

KYK yurtları öğrencileri 'hasta' ediyor! Her gece bir ambulans gelip birini götürüyor

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurtlarında barınma koşullarında yaşanan sorunlar nedeniyle son dönemde İstanbul ve Gaziantep'te öğrenciler eylemler düzenledi.

19:28 12 Kasım 2021 Cuma
KYK yurtları öğrencileri 'hasta' ediyor! Her gece bir ambulans gelip birini götürüyor
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurtlarında barınma koşullarında yaşanan sorunlar nedeniyle son dönemde İstanbul ve Gaziantep'te öğrenciler eylemler düzenledi.


İstanbuldaki Kanuni Sultan Süleyman KYK Yurdunda öğrenciler ulaşım, internet ve yemek sağlanmasında yaşanan sorunları protesto etti.

Gaziantepteki Ümmü Gülsüm Kız KYK Yurdunda verilen yemeklerin yetersiz olduğunu söyleyen öğrenciler Açız diyerek eylem yaptı.


Erzurumun Hınıs ilçesindeki kız ve erkek KYK Yurdundaki öğrenciler ise temizlik ve ısıtma sorunları yüzünden sağlıklarının tehdit altında olduğunu söylüyor.

BBC Türkçeye konuşan kız öğrenciler, yurtlarında yaşanan temizlik sorunları yüzünden hasta olduklarını söyledi. Erkek öğrenciler de 1,5 aydır ısıtmanın sağlanamaması dolayısıyla üşüterek hastaneye yattıklarını aktardı.

Erzurumdaki Hınıs KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan Sılanur, dün gece sancılar içinde hastaneye kaldırıldığını anlattı:

Bizim katımızda 10dan fazla oda olduğu için tuvaletlerimiz ortak. Tuvaletler düzenli temizlenmediği ya da yüzeysel temizlendiği için idrar yollarından enfeksiyon kaptım. Benim gibi olan çok sayıda öğrenci var.

Bana doktor, Eğer bu yurttan bir kişi daha enfeksiyon ve iltihap sebebiyle gelirse bu yurdu şikayet edeceğim dedi. Benden önce sınıf arkadaşım çıktı hastaneden.
  #sesimiziduyun #kykyurdu Bir Çöplükte İnsan Nasıl Mı Yaşar?100 Kişi Sürekli Hastalığı Geçirmeden Yeni Bir Hastalığa Kapılıyor Peki Ya Bu Öğrencilerin Suçu Mu ? Pislik İçinde Yaşamak Soğuktan Titriye Titriye Uyumak Kimin Suçu ? @atauni1957 @GSBgenclik @suleymansoylu @tcbestepe pic.twitter.com/VaOk68my2c — Yiğit Elbir (@YigitEL1) November 11, 2021
HER GECE BİR AMBULANS GELİYOR

Hınıstaki erkek yurdunda kalan öğrenciler ise doğal gaz getirileceği gerekçesiyle 1,5 aydır yurtlarının ısınmadığını ve sıcak sularının olmadığını aktardı.

BBC Türkçeye konuşan ve ismini vermek istemeyen bir erkek öğrenci, sıcak suları olmadığı için öğrencilerin sürekli hastalandığını belirtti:

Yurtta 100 tane öğrenci var. 100ü de hasta, enfeksiyon kapanlar var. Her gece bir ambulans gelip birini götürüyor. Vize haftamız, ancak soğuk olduğu için ders çalışamıyoruz, kimse yatağından çıkamıyor. Herkes hasta.

Kimse duş alamıyor, apartlara, otellere gidiyoruz duş almaya. Buradaki spor salonunda duş alabilirsiniz dediler, ancak spor salonu şehrin 2 kilometre uzağında, orada da bazen su oluyor bazen olmuyor. Giden de dönüşte hasta oluyor.

Erkek yurdunda kimi öğrenciler ise kettle ile su ısıtarak saçlarını yıkıyor. Ancak yurtta kettle ve elektrikli soba gibi elektrikli aletlerin kullanımı yasak.
  Kyk ya geldiğimiz günden beri bu haldeyiz verdikleri yemekler ve kahvaltıda yiyebileceğimiz tek şey ekmek ve ne bir vitamin ne de bir protein alabiliyoruz. Hijyen sıfır kaç haftadır hastaneler öğrenci ile dolu buna bir çözüm bulunması şart #sesimiziduyun#KYKyurdu@atauni1957 pic.twitter.com/bmg1F1m0hk — Elif (@elffsri) November 11, 2021
ÖĞRENCİ SAYISINDAN DAHA AZ YEMEK ÇIKIYOR

Hınıstaki kız yurdunda kalan öğrencilerin diğer başlıca şikayeti yemeklere dair.

Yaklaşık 300 kişilik yurtta 150 kişilik yemek çıktığını anlatan öğrenciler, akşam yemeğinde çoğu öğrencinin yemek alamadan aç kaldığını aktarıyor.

Aynı zamanda yemeklerin soğuk ve az geldiğini de belirtiyorlar.

Öğrencilere göre KYK yurduna ödedikleri aylık ücretin içine kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün yemek dahil.

Kız yurdunda her yerin çöp dolu olduğunu anlatan öğrenci Arjin Armi, öğrencilerin tam olarak doyamadığını şu şekilde aktarıyor:

Bizim yurt neredeyse 300-350 kişilik bir yurt. 170 kişiye yetecek kadar yemek yapıyorlar. Normalde 10-11e kadar yemek kalması gerekirken biz 6da indiğimizde tek bir çeşit ve soğuk yemek oluyor. Bütün yemekler böyle sıkıntılı. Öğrenciler aldığı gibi bırakıyor yemeği.

Bir başka öğrenci ise Kahvaltıda bir lokma peynir ve zeytin ile taş gibi bir ekmek veriyorlar diyerek durumu özetliyor.

Öğrenciler bu sebepten ötürü sürekli marketten alışveriş yapmak zorunda kaldıklarını ve bütçelerinin zarar gördüğünü anlatıyor.

Öğrenciler, şikayetlerini yurt müdürlüğüne, Kaymakamlık ve Belediyeye ilettiklerini aktardı.

Yüksek ev kiraları ve yurtlarda yaşanan sorunlar ile mücadele için öğrencilerin kurduğu bir oluşum olan Barınamıyoruz Hareketinin Türkiyenin dört bir yanındaki KYK yurtlarından genel talepleri ise şu şekilde:

-Yemek porsiyonlarının artırılması
-Yemek yardım miktarının artırılması
-İnternet kotasının artırılması
-Güvenli ve kolay ulaşım
-Temiz ve hijyenik yurt



 

Son güncelleme: 19:28 12.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı