• Turkhane Logo

Kürtler ile Suriye yönetimi hangi konularda anlaştı?

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askerî harekâtı devam ediyor.

19:51 14 Ekim 2019 Pazartesi
Kürtler ile Suriye yönetimi hangi konularda anlaştı?
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askerî harekâtı devam ediyor.

Dün Suriye yönetimi ile ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) anlaşmaya vardığı ve bu anlaşma kapsamında Suriye ordusunun SDG’ye destek için Menbiç ile Kobani’ye gireceği öğrenildi. Anlaşmanın duyulmasından kısa bir süre sonra ise Suriye ordusu Menbiç’e doğru hareket etti. Suriye yönetimi ile Kürtlerin bir Rus askerî üssünde bir araya geldiği öğrenilirken, anlaşmanın kapsamına ilişkin detaylar henüz tam bilinmiyor.

BBC Türkçe’ye yazan gazeteci Fehim Taştekin, SDGnin Suriye ordusuna 5. Kolordu olarak katılacağı, yeni anayasada özerkliğin tanınacağı, ordunun sadece sınırlar değil kent merkezlerine de gireceği, Deyr el Zordaki petrol tesislerinin Şam yönetimine teslim edileceği ve hava sahasının Türk uçaklarına kapatılacağı yönünde ortaya çıkan iddiaları hatırlatıyor ve “Ancak anlaşmanın içeriğine dair Kürt kaynaklarının verdiği bilgiler, sınırların Suriye ordusuyla birlikte kontrol edilmesi dışında kesin bir çerçeve çizmiyor” diyor.

Taştekin, BBC’ye konuşan Kürt kaynakların ağır bir operasyonu durdurmaya dönük hızlı bir uzlaşma sürecinin işletildiğini aktardığını belirtiyor. Buna göre görüşmeler Rusyanın arabuluculuğunda sürerken İran ve ABD de süreçle ilgili bilgilendirildi. Bir nevi çok boyutlu bir müzakere mekanizması yürütüldü.


SDGnin tanınması ya da orduya entegre edilmesi, nasıl bir özerklik statüsünün verileceği, inşa edilen yasama ve yürütme organlarının durumu gibi konuların daha sonra yapılacak müzakerelere bırakıldığını belirtiyor Taştekin.

Gazeteci Taştekin “Eğer bu alanlarda kısmi özerklik ya da federatif çözüm konusunda uzlaşma sağlanırsa SDGnin denildiği gibi 5. Kolordu adıyla orduya eklemlenmesi öngörü dahilinde. Acil olarak üzerinde mutabakata varılan şey, sınırların Suriye ordusu ve SDG tarafından birlikte kontrol edilmesi. Şimdilik şehir merkezlerinde mevcut durum korunuyor” diyor.

Görüşmelerde hava sahasının kapatılmasının da acil ihtiyaç olarak gündeme geldiğini aktarıyor Taştekin ve şunları söylüyor:

“Suriye ordusunun intikalinden sonra Türk ordusunun ilerleyişi durmazsa, bunun kaçınılmaz olacağı konuşuldu. Ruslar da bunu istiyor ama Türkiye ile çatışma riskinin artacak olması nedeniyle peşinen taahhüt vermekten kaçınıyor.

Kritik meselelerden bir diğeri Türk ordusu ve müttefik milis güçlerinin girdiği Tel Ebyad ile yaklaşık yarısını kontrol ettiği Rasul Ayna yönelik operasyon olup olmayacağı. Şimdilik bu iki yere Suriye ordusunun girmemesi öngörülüyor. Gelişmelere bağlı olarak durum değişebilir. Rusya, Türkiye ile Suriye ordusunun doğrudan karşı karşıya geleceği durumları ötelemeye çalışıyor.”

BBC’ye konuşan kaynakların Kobani’ye ilerleyişin Rusya tarafından geciktirildiğini söyleyen Taştekin, “Suriye ordusunun Kobaniye intikalinin geciktirilmesi konusunda Kürt tarafında ‘Rusya, acaba Türkiyeye bu alanla ilgili söz mü verdi’ sorusu gündemde” diyor.

Taştekin,Menbiç’teki son duruma ilişkin de hem Suriye ordusunun hem Türk ordusunun bekleyişinin sürdüğünü aktarıyor.

Son güncelleme: 19:51 14.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı