• Turkhane Logo

"Krizin İBB’ye faturası 16 milyarı aştı, iddialarını savunanlar varsa aradaki farkı ödesinler"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, döviz kurlarının hızla arttığı son ekonomik krizin İBB’ye faturasının bugün itibariyle 16 milyar lirayı aştığını dile getirdi.

16:48 20 Aralık 2021 Pazartesi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, döviz kurlarının hızla arttığı son ekonomik krizin İBB’ye faturasının bugün itibariyle 16 milyar lirayı aştığını dile getirdi.


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve yeni başlayan 97’si kadın, toplam 669 itfaiye ve zabıta memuruyla bir araya geldi. Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan etkinlikte konuştu.

İmamoğlu, şunları söyledi:


**Burada görünen manzara gibi, yüzlerce gencimizin, yüzlerce personelimizin herhangi birisine sorabilirsiniz ki biz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızı işe alıyoruz. Ve maharetlerine göre, başarılarına göre alıyoruz. O bakımdan, bu sürece dair önümüzü ve yolumuzu lütfen açın. Gerçekten İstanbulun buna çok ama çok ihtiyacı var. ‘Çamur at izi kalsın’ şeklinde bazı suçlamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Elbette bu benim canımı sıkıyor. Bazen, -beceremem çoğu zaman ama- tırnak içinde biraz da öfkeleniyorum ister istemez. Çünkü öyle kötü suçlamalarla karşı karşıya kalıyoruz ki. Efendim, ‘Şu kadar eleman alındı, şu kadar eleman atıldı’ vesaire, vesaire. Değerli kardeşlerim, bizi izleyen kıymetli vatandaşlarımız, hatta vicdanı kurumuş, bize bu çamuru atan değerli yöneticiler, bilin ve inanın ki bu şehri yönetmeye dair karar verdiğim gün itibariyle Allah şahittir ki dünyanın gerçekten en adil, en vicdanlı ve en demokrat belediye başkanı olma prensibiyle yola çıktım. Bunun dışındaki hiçbir yakıştırmaya asla ve asla kurumda müsaade etmem.

**Önceki dönemde yapılan yanlışları bir anda geri çevirmek, bir anda döndürmek ve hatta halkın kafasındaki o kötü algıyı silmek kolay olmuyor. O kadar yanlış yaptılar ki. O bakımdan bizim bütün bu işlemlerde çok adil olacağımızdan ve olduğumuzdan hiç kimsenin, ama hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ekonomik olarak zor günlerden geçiyoruz. Türkiye, turistler için ucuz, kendi vatandaşları için ise pahalı bir ülke haline geldi. Ekonomik krizin İBB’ye faturası 15 milyar lirayı aştı. Dünden bugüne, bunun üstüne ne yazık ki belki 1 milyar daha ekleyin. Ve bunu insanlar, bir akılmış gibi, bir ekonomi modeliymiş gibi ve hatta yeni bir ekonomi modeliymiş gibi anlatmaya çalışıyorlar, birilerini ikna etmeye çalışıyorlar. O ikna etmeye çalıştıkları bu kıtada mı yaşıyor, bu ülkede mi yaşıyor onu bilmiyorum. Çünkü bu insanlar, buna ikna olmaz. Hayatın gerçekleri var. Ama ikna olanları da görüyorum; sağda solda konuşanlar. Hangi niyetle, hangi çıkarla bu konuşmaları yapıyorlar onu bilemem. Gerçekten, bu zor koşulları atlatabilmemiz için tek şeye ihtiyacımız var, akla. Ama o akıl nedir biliyor musunuz? Bir kişilik akıl değil. Her işin erbabı vardır. Şimdi siz, işinizin erbabı durumuna geldiniz. Zabıtalar, zabıta mesleğinin erbabı durumuna geldiniz. Her gün deneyiminiz artacak. Tecrübeleriniz artacak. Aynı şey itfaiye teşkilatımız için geçerli. Dolayısıyla ben, İstanbul Belediye Başkanı olarak, milyonlarca insanın oyunu almış birisi olarak, itfaiye çalışanlarına itfaiyecilik konusunda ahkam kesebilir miyim? Mümkün değil. Siz o mesleğin içindesiniz, yaşıyorsunuz, öğreniyorsunuz. Aynı şey zabıta için… Ahkam kesebilir miyim? Mümkün değil.

**Binlerce bankacılık uzmanı var. Binlerce başka başka hususlarda katkısını verecek insanlar varken bu işin yanından geçmemiş birisi, örneğin ben, ahkam kesebilir miyim onlara? Gülerler adama. Gülerler. Yazık. Ben, bu ülkenin insanlarının aklına ve zihnine güvenen bir yöneticiyim. İstanbula talip olurken birkaç toplantıda ve röportajda sormuşlardı: ‘En çok neye güveniyorsunuz?’ Ben, en çok 16 milyon insana güveniyorum. Niye? Her konuda akıl danışacağımız, bize yol gösterecek insanları var bu şehrin. Onun için, bu zor günlerde, bu zor koşullarda eğer gerçekten iddialarını savunanlar var ise, aynen dün akşam ifade ettiğim gibi, oluşan aradaki farkı Büyükşehir Belediyesi’ne ödesinler. 15 milyar, 16 milyar, 17 milyar mı? Artık nereye gidecek, onu da bilemiyoruz, hesaplayamıyoruz. Yani bir revizyon, bütçe yapma zorunluluğumuz var acilen.

**Şimdi bizim, yeni bir revizyon bütçe yapmamız lazım. Mal tedariki yapamıyoruz. İhale yapamıyoruz. Madem yeni ekonomi modelimiz var, bu modelde, zarar gören kurumlara, bütçe farkı oluşan, kapatılamayacak derecede bütçe farkı oluşan bu hattı giderin. O parayı bize emanet edin. Biz, bu şehrin, o sizin yeni ekonomik modeliniz yüzünden oluşan açığı yönetelim. İfade ettiğim gibi, tekrar bu parayı size, bu modeliniz tutarsa, veriler, değerler dediğiniz gibi bir yere oturursa şehir bütçemizden tekrar size iade edelim. 

**Bizlerin yöneticisi olan insanlar, her çalışanın fikrine, onların ortaya koyduğu anlayışa saygı duyup, oradan bir ortak akıl çıkartıp, sonucu ortaya koyabilme kabiliyetine sahip olursa o zaman işte burada müthiş bir yönetişim modeli ortaya çıkar. Dayanıklı şehirler, dayanıklı kentler, dayanıklı toplumlar, dayanıklı ülkeler bu şekilde var olmuştur. Yanılgı nereden başlar? Her işi, her fikri bir kişiye yüklediği zaman başlar. Ondan sonra o yanılgının önünü hiç kimse alamaz. Bir reklam arası vermiş olabilir bu toplum. Ama bu tersine dönecek. Bu milletin aklı, bu milletin duyguları, bu milletin vicdanı, bu milletin adalet duygusu bu zor zamanları aşacak.

**Sizden mutlak bir isteğim var. Hepiniz bu bilinçle bu şehre hizmet ederken bilin ki ve inanın ki asla ve asla, hiçbir zaman bir kişinin memuru değilsiniz. Bir amirin de memuru değilsiniz. Türkiye Cumhuriyetinin memurusunuz. Türkiye Cumhuriyetine ve milletine hizmet eden insanlarsınız. Bir kişinin ya da bir siyasi aklın memuru, asla ve asla değilsiniz. Sizi yetiştiren ve bugüne getiren Türkiye Cumhuriyetinin memuru olmaya, bu devletin ve bu milletin hizmetkarı olmaya lütfen ama lütfen dikkat edin.”
 

Son güncelleme: 16:48 20.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı