• Turkhane Logo

Kritik Covid-19 raporu: Seyahat edenleri karantinaya almak etkisiz

Avrupa Birliği (AB) Sağlık Dairesi, havayollarıyla seyahat eden kişilerde koronavirüs (Covid-19) görülme olasılığının genel nüfus ve vakalara bakıldığından çok daha düşük olduğunu belirtti.

11:02 04 Aralık 2020 Cuma
Kritik Covid-19 raporu: Seyahat edenleri karantinaya almak etkisiz
Avrupa Birliği (AB) Sağlık Dairesi, havayollarıyla seyahat eden kişilerde koronavirüs (Covid-19) görülme olasılığının genel nüfus ve vakalara bakıldığından çok daha düşük olduğunu belirtti.



Avrupa Birliği (AB) Sağlık Dairesi, havayoluyla seyahat eden yolculara koronavirüs kapsamında karantina uygulamanın “etkili bir halk sağlığı yöntemi olmadığını” açıklayarak, uygulamanın “tavsiye edilmediğini” söyledi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı’ndan (EASA) yapılan ortak açıklamada, havayollarıyla seyahat eden kişilerde koronavirüs (Covid-19) görülme olasılığının genel nüfus ve vakalara bakıldığından çok daha düşük olduğu belirtildi.


Raporun yayımlanmasının ardından, Avrupa Uluslararası Havaalanları Konseyi üye ülkelere çağrı yaparak, seyahat kısıtlamalarını ve karantina uygulamasını bitirmesi gerektiğini belirtti.

Kılavuz bilgilerine göre, havayoluyla seyahat edenlerde Covid-19 görülme olasılığının yüzde 1’in altında. Her iki AB kurumu da gideceği güzergahta en fazla 72 saat kalacak yolculara karantina uygulamanın gereksiz ve koronavirüsle mücadelede de etkisiz olduğunu değerlerlendirdi.

TEMAS ETMEDİKÇE ÖNERİLMİYOR

Ortak raporda, “Havayolu yolcuları koronavirüse yakalanan birisiyle temas etmedikçe yüksek risk grubunda gösterilmemeli ve normal kişilerle aynı muameleye tabi tutulmalı. Şu andaki salgın şartları içerisinde uçak yolcuları için Covid-19 testi ya da karantina uygulanması önerilmiyor” denildi.

“SEYAHAT KISITLAMASINI VE KARANTİNA UYGULAMASINI BİTİRİN”

Raporun yayımlanması sonrası Avrupa Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI) üye ülkelere çağrıda bulunarak “seyahat kısıtlamalarının ve yolculara uygulanan karantina kurallarının” bitirmesi gerektiğini belirtti.

DSÖ: SEYAHAT SONRASI TEST YAPILMASINI ÖNERMİYORUZ

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa ofisi de perşembe günü yaptığı açıklamada, “salgının sınırlar ötesi bulaşmasını önlemek için test yapılmasını önermediğini” bildirdi.

WHO Acil Durumlar Programı’nın üst düzey yöneticisi Dr. Catherine Smallwood ise yaptığı açıklamada, “Önerdiğimiz şey hükümetlerin ulusal ya da uluslararası bağlamda ‘salgın bulaşma oranı verilerini incelemesi’ ve buna göre de seyahat rehberini uyarlamasıdır” dedi.

Son güncelleme: 11:02 04.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı