• Turkhane Logo

'KPSS soruları sızdırıldı' iddiası: ÖSYM 'asılsız'; yayınevi 'değerlendiriyoruz' dedi

Yediiklim Yayınları'nın deneme kitaplarında sorulan onlarca sorunun 2022 KPSS sınavında sorulduğu iddia edildi. Sınava giren adaylar sınavın iptalini talep etti.

16:17 02 Ağustos 2022 Salı
'KPSS soruları sızdırıldı' iddiası: ÖSYM 'asılsız'; yayınevi 'değerlendiriyoruz' dedi
Yediiklim Yayınları'nın deneme kitaplarında sorulan onlarca sorunun 2022 KPSS sınavında sorulduğu iddia edildi. Sınava giren adaylar sınavın iptalini talep etti.


ÖSYM tarafından 31 Temmuz Pazar günü iki oturum olarak gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) çıkan sorular tartışma yarattı.

Sabah saatlerinde yapılan genel kültür- genel yetenek oturumunda tarih, coğrafya ve Anayasa alanlarında adaylara yöneltilen soruların birçoğunun, Yediiklim Yayınlarının deneme sınavlarında ve ders videolarında sorulan sorular olduğu iddia edildi.


Duvardan Müzeyyen Yücenin haberine göre, sınavın ardından binlerce kişi, KPSS 2022 sınavındaki 30’un üzerindeki sorunun deneme kitapçıklarındaki sorular ile birebir aynı olduğunu öne sürerek sınavın iptal edilmesini talep etti.

DENEME SINAVINDA ÇIKAN SORULAR KPSS’DE SORULDU

Deneme kitaplarından ve videolardan paylaşılan görsellere bakıldığında ise soruların hiç değiştirilmeden aynı şekilde KPSSde sorulması dikkat çekti. Sınava giren adayların da yaptığı paylaşımlarda Yediiklim imzasını taşıyan deneme sınavı ile ilgili soruların KPSSde sorulduğu, hatta şık seçeneklerinin bile birebir aynısı olduğu görülüyor.

‘BENİM TESPİT ETTİĞİM TARİH, COĞRAFYA VE VATANDAŞLIKTAN 10 SORU AYNI’

Söz konusu skandalın ardından sınava girenler CİMER’e şikâyet başvurusunda bulunurken, İngilizce öğretmeni olarak KPSS sınavına giren Serkan A. da Yediiklim yayınlarının deneme sınavlarında çıkan soruların KPSS’de aynı şık seçenekleriyle karşılarına geldiğini söyledi.

“Benim tespit ettiğim tarih, coğrafya ve vatandaşlıktan 10 soru aynı” diyen Serkan A., “Ben normalde Yediiklim yayınları ile hazırlanmıyorum ama sınavdan birkaç ay önce 5’li deneme setlerini almıştım. Oradaki bazı soruları sınavda şıkları bile değiştirilmeden karşımda görünce şoke oldum. İnsanlar bu sınavlara emek harcıyor, ter döküyor. Emeklerimize yazık. ÖSYM bir an önce açıklama yapmalı, sınav iptal edilmeli” dedi.

YEDİİKLİM YAYINCILIK: HANGİ SORULARI TUTTURDUK BAKIYORUZ

Öte yandan tartışmaların odağındaki Yediiklim Yayıncılık ise iddiaları reddetmedi. Yediiklim Yayıncılıktan ismini vermeyen bir yetkili söz konusu iddialar için şunları söyledi:

“Bugün yarın kamuoyuna bir açıklama paylaşacağız. Şu an çıkan soruların değerlendirmesini yapıyoruz. Hangi soruları tutturduk, hangi soruları tutturmadık paylaşacağız.”

ÖSYM: AYNI SORU İDDİALARI ASILSIZ

ÖSYM, KPSS sınavındaki ‘aynı soru’ krizine ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Son güncelleme: 16:17 02.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı