• Turkhane Logo

Kovid-19 hasta bakıcılığı karaborsaya düştü: Firmada 250, sosyal medyada 500 TL

Hasta bakıcılar “Kovid-19 hastasına bakılır” ilanlarıyla sosyal medyada ilana çıktı.

13:39 14 Aralık 2020 Pazartesi
Kovid-19 hasta bakıcılığı karaborsaya düştü: Firmada 250, sosyal medyada 500 TL
Hasta bakıcılar “Kovid-19 hastasına bakılır” ilanlarıyla sosyal medyada ilana çıktı.



Hasta bakıcılar “Kovid-19 hastasına bakılır” ilanlarıyla sosyal medyada ilana çıktı. Ölümü hiçe sayıp yeni bir refakatçi borsası oluşturan hasta bakıcılar, 24 saat için 500-800 lira ücret istiyor. Bakım hizmeti sunan profesyonel firmalar ise aynı iş için 250 lira alıyor.

 Sosyal medyada Kovid-19 hastalarına refakatçi borsası oluştu. “Kovid-19 hastasına bakılır” ilanlarıyla müşteri arayan hastabakıcılar bir gün için 800 liraya kadar ücret istiyorlar.


Birgün’ün haberine göre, Türkiye’de artışa geçen koronavirüs vakalarıyla birlikte test sonucu pozitif çıkıp servise alınan hastalara parayla bakan hasta bakıcılar da ortaya çıkmaya başladı. Koronavirüs hastalarının yakınlarına refakatçi olma izni veriliyor. Kiminin yakını risk almak istemiyor, kimi hasta yakını ise riskli grupta bulunuyor.

REFAKATÇİ DE VAR, REFAKATÇİ ARAYAN DA

Hastalık sürecinde belirli bir ücret karşılığında özel kıyafetli, maskeli, siperlikli refakatçiler, koronavirüs hastalarına iyileşene kadar bakabiliyor.  Ancak bu süreçte, sosyal medya üzerinde kurulan refakatçi gruplarında verilen ‘covid-19 hastasına bakılır’ ilanları da dikkat çekmeye başladı. Bazı kullanıcıların ise koronavirüs testi pozitif çıkan yakınına, günlüğü 250 liradan refakatçi aradığı da görüldü.

/

İLANLAR DİKKAT ÇEKİYOR

İlan veren kişilerden biri, hastanın bulunduğu servise girip 24 saatine 600 liraya refakatçi olduğunu belirtirken, “Hastamızın yanına girdiğimiz zaman, taburcu oluncaya kadar çıkmamız yasak. Hastalarımıza 24 saati 600 liradan bakıyoruz. Hastanın yanında işi bilen birisi olması gerekiyor. Hastaneler özellikle refakatçı istiyorlar. Hemşireler mi ilgilenecek sizin hastanızla. Bizim işimiz bu.” ifadelerini kullandı.

Refakatçi ilanı veren kullanıcılardan birinin ise, “Özbek kadın bakıcı. Covid-19 hasta bakımında tecrübeli. Covid-19 hastası değil. 5 yıldır İzmir’de saygın ailelerde yaşlı/hasta bakımı üzerinde referanslı. Diyalog ve ödeme aracısız, komisyonsuz doğrudan kendisiyle. Tecrübeli ve özenli bakım” şeklinde ifadeler kullandığı görüldü.



“KORONA GEÇİRDİM, ANTİKORLUYUM”

İlan sahiplerinden bir diğeri ise koronavirüs hastaya diğer bakıcıların 700-800 liraya baktığını kendisinin ise 600 liraya refakatçi olduğunu belirtirken, şunları kaydetti: “Koronavirüs hastasına hastanede, evde bakıyorum. Kendi evinde bakıyorum. Hastaneye girdiğimizde herhangi bir problem olmuyor. Ben gerekli önlemimi alıyorum, giriyorum. Tedavi saatlerinde tulumlarını giyip, maskelerini takıp, gözlüklerini takıp giriyorlar. Sonrasında tekrar serumu almak için tekrar giyinmek istemiyorlar. Bana ‘çıkartabilir misin?’ diyorlar. Ben korona geçirdim, antikorluyum. 24 saati için 600 lira alıyorum. Ben 700’e bakıyordum, 600 dedim. 700-800’e bakıyorlar, ben 600’e bakıyorum. Profesyonel hasta bakıcıyım. Hastana baktıracaksan baktır, riskini ben düşüneyim.”

HASTA İYİLEŞTİKTEN SONRA HASTA BAKICI KARANTİNAYA GİRİYOR

Sosyal medyada hasta arayanların yanı sıra özel şirketler de Kovid-19 hastalarına bakıyor. Bakıcı hizmeti veren firmalardan gelen özel refakatçiler, hastane ya da evde, gece ve gündüz bakım hizmeti veriyor. Hasta bakıcılar hizmetini tamamladıktan sonra kendilerini evlerinde 14 gün karantina altına alıyor. Özel şirketlerin günlük 250 liraya verdiği hizmeti sosyal medyada ilana çıkan hasta bakıcılar, ortalama 500-600 liraya veriyor.

Son güncelleme: 13:39 14.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı