• Turkhane Logo

Kosova’dan kaçırılan öğretmenler 5 yıldır hücrede

29 Mart 2018’de Kosova’da çalıştıkları okullardan yasalar çiğnenerek kaçırılan 5 öğretmen ile bir doktor, Silivri Cezaevi’ndeki tek kişilik hücrelerde 5 yılı doldurdu. Öğretmenlerden ikisinin asgari yatarını tamamlamasına rağmen tahliye edilmemesi hukuksuzluğu katladı.

17:25 02 Nisan 2023 Pazar
Kosova’dan kaçırılan öğretmenler 5 yıldır hücrede
29 Mart 2018’de Kosova’da çalıştıkları okullardan yasalar çiğnenerek kaçırılan 5 öğretmen ile bir doktor, Silivri Cezaevi’ndeki tek kişilik hücrelerde 5 yılı doldurdu. Öğretmenlerden ikisinin asgari yatarını tamamlamasına rağmen tahliye edilmemesi hukuksuzluğu katladı.









Boldmedya’dan Necdet Çelik’in haberine göre, Kosova’da güpe gündüz Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve yerel istihbarat işbirliğiyle kaçırılarak Türkiye’ye getirilen 6 Türk vatandaşı, 5 yıldır Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde tek kişilik hücrelerde tutuluyor.



Yıllardır yurt dışında eğitim hizmeti veren doktor ve öğretmenlere, BM ve AİHM’nin suç saymadığı fiiller nedeniyle 6 yıl 3 aydan 12 yıla değişen hapis cezaları verildi.



Nitekim Türkçe öğretmeni Cihan Özkan, infazının asgari kısmını 9 Kasım’da tamamladı. Ancak, Cihan öğretmene hak ettiği denetimli serbestlik 5 aydır verilmiyor. Cihan öğretmenin eşi Saniye Özkan, bugün 6 yaşına gelen kızının her geçen gün baba yokluğunu daha çok hissettiğini belirtti.



6 YAŞINA GELEN AZRA İPEK BABASINI İSTİYOR



Bold Medya’ya konuşan Saniye Özkan, içinde bulunduğu çaresizliği, ‘’Cihan Bey bizden kopartıldığında kızım 1 yaşındaydı. Önümüzdeki ay okulunda okuma etkinliği olacak. Kızım Azra babasını soruyor, onu yanında istiyor.’’ sözleriyle anlattı.



Keyfiliğin sona ermesi çağrısı yapan Saniye öğretmen, 13 evladın 5 yıldır baba yolu gözlediğine dikkat çekti.



5 YILDIR AYNI HÜCREDE



Eşinin kaçırıldığı günden bu yana aynı hücrede kaldığını belirten Türkçe öğretmeni Saniye Özkan, ‘’Böyle hücre hayatını yıllarca yaşamak çok yıpratıcı. Cihan Bey, içlerinde en genç olanı. Buna rağmen eskiye nazaran çabuk hastalanır oldu. Sağlığa erişimde hep sorunlar yaşanıyor.’’ dedi.



HUKUKSUZLUKLARIN HESABI SORULUYOR



Öte yandan mağdur aileler, insan kaçırma hukuksuzluğunun peşini bırakmıyor. Kosova’da görülen ceza davasında sona yaklaşıldı. Söz konusu kişilerin kaçırılmasında rol alan dönemin istihbarat başkanı ile iki polisin ceza almasına kesin gözüyle bakılıyor.



Dava sürecine dair bilgi veren Saniye Özkan, ‘’Verilen cezalar miktar olarak gönlümüzü ferahlatmasa da işledikleri suç tarihe geçecek. Açtığımız tazminat davasından da umutluyuz. Suç işleyenlerle ilgili uluslararası platformlarda yeni girişimlerimiz olacak.’’ şeklinde konuştu.



BM ‘İHLAL VAR’ DEMİŞTİ, AİHM KARARI YOLDA



Bu arada BM’nin Kasım 2020’de ihlal karar kararı verip serbest bırakılmasını istediği öğretmenlerin AİHM’deki başvurusunda karar aşamasına gelindi. Öğretmenlerin avukatından alınan bilgiye göre, yaza kadar AİHM’in kararını açıklaması bekleniyor.




Kosova’da yasaları çiğneyerek Türk öğretmenleri Erdoğan’a teslim eden bürokratlar, yargıda hesap vermeye başladı.https://t.co/MDpozYZpNP pic.twitter.com/mlQKEqbPsj— BOLD (@BOLDmedya) February 12, 2022

Son güncelleme: 17:25 02.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı