• Turkhane Logo

Kosova ve Sırbistan arasındaki barikat krizi devam ediyor

İki Balkan ülkesi Sırbistan ve Kosova arasında bir süredir devam eden gerilimin yükselmesine neden olan barikat sorunu 3'üncü gününde de devam etti.

11:17 14 Aralık 2022 Çarşamba
Kosova ve Sırbistan arasındaki barikat krizi devam ediyor
İki Balkan ülkesi Sırbistan ve Kosova arasında bir süredir devam eden gerilimin yükselmesine neden olan barikat sorunu 3'üncü gününde de devam etti.

Sırp kökenli eski polis memuru Dejan Panticin gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla 10 Aralıkta Kosovanın kuzeyindeki Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yollara barikat kuran Kosovalı Sırplar, bölgedeki nöbetlerini bugün de sürdürdü.

Araçlarla yolu kapatan barikatlara ilişkin açıklama yapan Kosova polisi, kuzeyde durumun aynı olduğunu, sınır kapılarının kapalı kalmaya devam ettiğini bildirdi.
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic de uluslararası kurumların Sırpların seslerini barikatlar aracılığıyla duyduğunu savunurken, Panticin hakkında herhangi bir kanıt olmadan gözaltına alındığını ve kendisinin kalp hastası olduğunu söyledi.


Bu arada, Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcakın Sırbistan ve Kosovayı ziyaret edeceği duyurulurken, iki ülke arasındaki gerginliğin düşürülmesinin ele alınacağı tahmin ediliyor.
Bölgede gergin bekleyişin devam ettiği ve okulların dün olduğu gibi bugün de eğitime ara verdiği bilgisi paylaşıldı.
Kosovalı Sırplar daha önce de birçok kez barikatlar kurarak Kosovanın aldığı kararlara tepki göstermişti.
Kosova ve Sırbistan gerginliği
Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Kosovanın kuzeyindeki 4 belediyede 18 Aralıkta yapılması planlanan erken genel seçim öncesi iki ülke, bir kez daha karşı karşıya gelmişti.
Kosovanın, seçim öncesi bölgedeki güvenliği sağlamak amacıyla ülkenin kuzeyindeki yoğun Sırp nüfuslu bölgelerde güvenlik güçlerinin mevcudiyetini artırması ise iki ülkenin karşılıklı gerilmesine neden olmuştu.
Kuzeyde yaşanan olayların ardından Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, erken yerel seçimlerin Nisan 2023e ertelendiğini duyurmuş ancak bu karar bölgedeki gerginliği düşürmemişti.


Panticin gözaltına alınmasının ardından Kosovalı Sırplar ülkenin kuzeyine barikatlar kurmuş, AB Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) gece devriyesi sırasında saldırıya uğradığını savunmuştu.
AB, NATO ve ABD Kosovanın kuzeyindeki gerginliğin düşürülmesi ve barikatların kaldırılması çağrısında bulunuyor.
Sırbistan, 2008de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosovayı kendi toprağı olarak görüyor.
Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışıyor.??????????

Son güncelleme: 11:17 14.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı