• Turkhane Logo

Korsan Mahkemede ikinci duruşma: İddianamelerini görmeden yargılandılar

Siyah Transporterla kaçırılan Yasin Ugan ve Erkan Irmak, MİT için özel kurulan mahkemede duruşmaya çıktı. Devletin dayattığı avukat “ek savunma istemiyoruz” dedi.

17:05 25 Ekim 2019 Cuma
Korsan Mahkemede ikinci duruşma: İddianamelerini görmeden yargılandılar
Siyah Transporterla kaçırılan Yasin Ugan ve Erkan Irmak, MİT için özel kurulan mahkemede duruşmaya çıktı. Devletin dayattığı avukat “ek savunma istemiyoruz” dedi.





Bold Medyadan Cevheri Güvenin haberine göre şubat 2019’da kaçırıldıktan 6 ay sonra ağır biçimde işkence görmüş olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde bulunan Yasin Ugan ve Erkan Irmak bugün ilk kez hakim karşısına çıktılar.

Sadece MİT’le ilgili davalara bakmak için geçtiğimiz ay özel olarak kurulan Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, Ugan için ayrı Irmak için ayrı yapıldı.

MAHKEME TADİLATTAYMIŞ

24 Ekim’de (dün) ilk yargılamasını yapan mahkeme yine Şubat ayında kaçırılan Salim Zeybek ve Özgür Kaya’yı yargılamıştı. Ancak 34. Ağır Ceza mahkemesi salonu, yargılamanın yapıldığı saatte boştu.

CHP Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, adliye içinde iki saat duruşma salonunu aramış ancak bulamıştı. Adliye görevlileri ise yargılamanın nerede yapıldığını Tanrıkulu’na da yargılananların yakınlarına da söylemediler.

Tanrıkulu olaya basın toplantısı düzenleyerek tepki verince bugünkü duruşmada ilginç bir uygulama yapıldı. Mahkeme salonunun üzerine “tadilat nedeniyle kapalı” yazısı yazıldı.
Yargılamanın 2. Katta başka bir salonda yapıldığı bilgisi verilmesi üzerine Yasin Ugan ve Erkan Irmak’ın yakınları bu salona gittiler.



/
Yasin Ugan 13 Şubat 2019’da siyah transporterla devlet yetkililerince komşularının gözü önünde kaçırıldı.
6 ay sonra işkence edilmiş biçimde Emniyete teslim edildi.

AVUKAT EK SÜRE DAHİ İSTEMEDİ

MİT’e özel mahkemede başlayan duruşmada, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi de gözlemci olarak yerini aldı. Ancak mahkeme başkanı, duruşmanın gizli yapılması gerektiğine hükmederek dernek yetkililerini salondan çıkardı.

Duruşmalarda Ugan ve Irmak’ın verdiği iddia edilen 50-100 sayfalık ifade metinleri getirildi.

Aile avukatlarıyla savunma yapmalarına izin verilmeyen Ugan ve Kaya’ya Baro tarafından avukat atanmasına da izin verilmemişti. Davaya Neslihan Koçer isimli avukat katıldı.
Devlet tarafından yargılanan kişilere “uygun” bulunan avukat Koçer, duruşmada yargılananlar lehine savunma yapmadı. Koçer, hakimin “ek savunma istiyor musunuz?” şeklindeki sorusuna da “hayır” cevabı verdi.

İDDİANAMELERİNİ GÖRMEDİLER

Ardarda yaklaşık 2 saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti bir sonraki celsenin 20 Kasım’da yapılmasına karar verdi. Yargılanan Ugan ve Irmak’ın haklarındaki iddianameyi görmeden duruşmaya çıktıkları öğrenildi.

BASKI MAHKEMEDE DE SÜRDÜ

Şubat ayında kaçırıldıktan sonra 6 ay boyunca MİT’e ait sorgu merkezinde tutulan Yasin Ugan, Erkan Irmak’a yönelik baskının mahkeme salonunda da devam ettiği görüldü.

Emniyet’te kendi avukatlarıyla ve baronun avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmeyen Ugan ve Irmak; cezaevinde de tek kişilik hücrede izolasyon altında tutuluyorlar. Avukatlarıyla ve aileleriyle baş başa görüşmelerine izin verilmiyor. Görüşmeler kamera kaydına alınıyor ve gardiyanların bulunduğu ortamda yapılıyor.

Kaçırılan diğer kişilere de aynı uygulamanın yapıldığı öğrenilirken, baskının mahkeme salonunda da sürdüğü gözleniyor. Kendi avukatlarını seçemeyen tutuklu kişeler, aynı zamanda MİT için özel kurulmuş mahkemede yargılanmaları nedeniyle çok kısa savunma yapıyorlar.

 

Öğretmen Erkan Irmak, 16 Şubat 2019’da kaçırıldı.

AVUKATLAR İŞKENCEDEN SÖZETMİYOR

Duruşmada, Ugan ve Irmak’ın 6 ay boyunca gördükleri işkencenin gündeme gelmediği öğrenildi. Avukat Neslihan Koçer’in 6 aylık kayıp dönemden bahsetmediği ve insan hakları ihlalini gündeme getirmediği belirtiliyor.

İHD AÇIKLAMA YAPTI

Bugünkü duruşmayı izlemeleri engellenen İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Dernek, davaya gözlemci olarak katılmalarının engellenmesinin işkencen ve zorla kaybedilme iddialarını güçlendirdiğini belirtti.

Dernekten yapılan açıklama şöyle:

“Bugün 25 Ekim 2019 tarihinde Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Yasin Ugan’ın davasında gözlemci olmak istedik. Duruşmanın kapalı yapılması yönünde alınan kararla birlikte duruşma salonundan çıkarıldık. Ankara’da işkence merkezleri olduğuna yönelik çok güçlü iddiaların bulunduğu, aylarca kayıp olan ve bir anda karakolda ortaya çıkan insanların bulunduğu şu günlerde, insan hakları savunucularının davalara gözlemci olamaması işkence ve zorla kaybedilme iddialarını güçlendirmektedir. Aylarca kayıp olan bu insanların yaşadıklarını ortaya çıkarmak bir hakikat arayışıdır, bir insanlık görevidir! Bu ülkenin kanayan bir yarası olan İşkence ve Kötü Muamele Yasağı ile Zorla Kaybedilme Yasağı ihlalleri ile bir an önce yüzleşilmelidir. İşkence ve Kötü Muamele Yasağı ile Zorla Kaybedilme Yasağı ihlalleri insanlığa karşı işlenmiş birer suçtur! Bu kaçırılma iddialarının takipçisi olmaya devam edeceğiz! Hakikat ve adalet arayışımızdan vazgeçmiyoruz!

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi”

Kaynak: BOLD

Son güncelleme: 17:05 25.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı