• Turkhane Logo

Konut teşviki ikinci eli piyasasını da etkiledi: 'Askıya al, ilanı çek, fiyatı arttır'

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konut satışlarının artırmak için açıkladığı paketler ikinci el piyasasını da etkiledi. Emlakçıları arayan ev sahipleri, “Satışları askıya alalım” ya da “fiyatı artır” dedi.

16:27 10 Mayıs 2022 Salı
Konut teşviki ikinci eli piyasasını da etkiledi: 'Askıya al, ilanı çek, fiyatı arttır'
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konut satışlarının artırmak için açıkladığı paketler ikinci el piyasasını da etkiledi. Emlakçıları arayan ev sahipleri, “Satışları askıya alalım” ya da “fiyatı artır” dedi.


Kabine Toplantısı’nın ardından alınan kararları açıklayan AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konut satışlarını artırmak için belirlenen teşvikleri duyurdu. Erdoğan’ın açıklamasına göre ilk defa ve tek konut sahibi olacakların 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacak.

Duvardan Serkan Alanın haberine göre, muhalefet temsilcilerinin “müttehitlere dönük adım” olduğu gerekçesiyle eleştirdiği uygulamanın etkisi kararın duyurulmasının ardından ikinci el konut piyasasına da yansıdı. Çok sayıda ev sahibi emlakçılarını arayarak ilandaki konutların ya satışı durdurmasını ya da fiyat artışı talep etti. Emlakçılara göre bir süredir satış aşamasına gelen çok sayıda konut alım satımı tapu dairelerinden dönüyor ve bu sayı artacak.


‘SATIŞLARI ASKIYA ALALIM’ TELEFONLARI

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam’a göre AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kararın açıklanmasının ardından mal sahipleri tarafından tepkiler gelmeye başladı. Mülk sahipleri tarafından, “Evi satmayı bekleyelim” diyerek onlarca telefon geldiğini söyleyen Akşam, ev sahiplerinin, “Bizim ikinci el konutumuzun fiyatına da bu yansır, satışları biraz askıya alalım” ya da “rakam yükseltelim” dediklerini aktardı.

Akçam’a göre sıfır dairelerde artış yaşandığı zaman ikinci el konutlara da paralel olarak, o yükseliş oranında olmasa da, artış doğalında yaşanıyor. Sıfır dairelerde yüzde 20-25 artış olursa, ikinci elde bu oranın yüzde 10-15 civarında olduğunu kaydeden Akçam, “Bu bir beklenti. Buna ilişkin bir resmî açıklama kamu bankalarından olmadı. Açıklamaları gördükten sonra daha net konuşmak gerekiyor” dedi.

‘EN BÜYÜK MAĞDURİYET, TAPUDAN VAZGEÇİLMESİ’

İktidarın sıfır dairelere dönük adımının ikinci el piyasasını da etkileyeceğini fakat fiyat artış oranlarının çok yüksek meblağlarda olmayacağını belirten Akçam’a göre bu karardan sonra ikinci el piyasası durağanlaşmayacak. Son alınan kararı “bir rüzgâr” olarak tanımlayan, fırsatçılık döneminde kararın fiyatların yukarıya eğilimi artırabileceğini söyleyen Akçam, satıcıların “Bizim konutumuz 1 milyon, biz aynı konutu 1 milyon 250 bine alamıyoruz” diyerek kaygılandığını belirtti.

Konut piyasasındaki fiyatları emlakçıların değil artan maliyetler nedeniyle müteahhitlerin belirlediğini, emlakçıların bu süreçte yaşadığı en büyük mağduriyetin, “tapudan vazgeçilmesi” olduğunu söyleyen Akçam, “Alıcı ya da satıcı vazgeçiyor ve biz hem mahcup hem de mağdur oluyoruz. Fiyatı belirleyen de biz değiliz müteahhitler. Bizim iki üç aydır satışlarımız engelleniyor. Alıcı vaz geçiyor, satıcı fiyat yükseltiyor, birçok sorun yaşıyoruz” diye konuştu.

ATILMASI GEREKEN İKİ ADIM

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam’a göre konutların fiyatlarında yaşanan artış, bir süredir yükselişte olan kiralık daire fiyatlarına da otomatik olarak yansıyor. Kiralık daire piyasasında “ciddi sıkıntı” olduğunu söyleyen Akçam’a göre piyasada konut eksikliği mevcut. Eldeki konutların eridiğini söyleyen Akçam, iktidarın bu alana dönük atması gereken iki adım olduğunu, bunlardan ilkinin “toplu konut projelerinin sayısını artırmak”, diğerinin ise “kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak” olduğunu söyledi.

‘TAPUDA BOZULMALAR DAHA DA ÇOĞALIR’

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Esnaf Odası eski Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin’e göre iktidarın sıfır konutlara dönük aldığı yeni karar ikinci el piyasasını da doğrudan etkiliyor. İkinci el piyasasının birinci el konut piyasasını takip ettiğini söyleyen Yetkin’e göre işleri şu an durmuş durumda: “Tapuda işler bozuluyor. İnsanlar satmaktan vazgeçiyorlar. Bir hafta içerisinde kaç işimiz böyle bozuldu. Bundan sonra bu tapuda bozulmalar daha da çoğalır. Bugün sabah sabah iki üç kişi aradı, ‘İlanı kaldıralım’ ya da ‘Fiyatı yükseltelim’ dedi. Daha yarın ne olacak bilmiyoruz.

Emlak piyasasının bir şekilde döndüğünü, konut kredisine dönük herkesin yararlanabileceği makul politikaların geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yetkin, “Piyasa biraz hareketleniyor bir yerden patlak veriyor. Sonra sil baştan piyasa kendini onarmaya çalışıyor” dedi.

Son güncelleme: 16:27 10.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı