• Turkhane Logo

Kongre üyeleri Enes Kanter için Biden’a mektup yazıp Türk yetkililere yaptırım istedi

Türkiye’de hakkında yakalama kararı olan ve başına AKP Hükumeti tarafından ödül konulan Enes Kanter Freedom için ABD Kongresi'nden 35 üye, Başkan Joe Biden’a bir mektup yazdı. Mektupta Enes için ödül konulmasının ABD yasalarına uygunluğunun kontrol edilmesini isteyen Kongre üyeleri, yasalara aykırı olması durumunda da Enes için bu kararı alan kişilere yaptırım uygulanmasını talep etti.

22:00 31 Ocak 2023 Salı
Kongre üyeleri Enes Kanter için Biden’a mektup yazıp Türk yetkililere yaptırım istedi
Türkiye’de hakkında yakalama kararı olan ve başına AKP Hükumeti tarafından ödül konulan Enes Kanter Freedom için ABD Kongresi'nden 35 üye, Başkan Joe Biden’a bir mektup yazdı. Mektupta Enes için ödül konulmasının ABD yasalarına uygunluğunun kontrol edilmesini isteyen Kongre üyeleri, yasalara aykırı olması durumunda da Enes için bu kararı alan kişilere yaptırım uygulanmasını talep etti.

Amerika’da yaşayan basketbolcu Enes Kanter Freedom için ABD Başkanı Joe Biden’a mektup yazan 35 ABD Kongresi üyesi, Enes için Türkiye’de başına ödül konmasının ABD yasalarına uygun olup olmadığının kontrol edilmesini ve uygun değilse söz konusu kararı alanlar hakkında ilgili yaptırımların uygulanmasını talep etti.



TÜRK DEVLETİ BİR KANIT SUNAMADI



ABD Kongresi’nden 35 üye, ABD Başkanı Joe Biden’a bir mektup gönderdi. Mektuplarında ABD’de yaşayan Enes Kanter Freedom’ın başına Türkiye’de ödül konulmasının araştırılmasını isteyen üyeler, kararı alanlar için de yaptırım uygulanmasını talep etti. Enes’in “yasalara saygılı bir ABD vatandaşı” olduğunu vurgulayan üyeler, “Kanter, dünyanın dört bir yanında insan hakları konusunda açık sözlü olmuştur. Türk hükumeti Kanter Freedom’ın herhangi bir yasadışı eyleme karıştığına, terörizmi desteklediğine veya Türk devletine karşı şiddet kullandığına dair bir kanıt sunmamıştır. Sayın Kanter Freedom’ın ABD Anayasası tarafından korunan temel siyasi görüşlerini ifade etme hakkını kullandığı için Türkiye tarafından hedef alındığı açıktır” ifadelerini kullandı.



BIDEN, TÜRK HÜKUMETİNE BASKI YAPMAYA DAVET EDİLDİ



Mektupta şöyle devam edildi: “Türkiye’de uluslararası kabul görmüş insan hakları ve hukukun üstünlüğüne yönelik ağır ihlallerin devam etmesinden derin endişe duyuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde Türkiye giderek otoriterleşmekte, hükumet siyasi muhalifleri, gazetecileri ve Cumhurbaşkanı’nı eleştirenleri terörizm ve Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamalarıyla sistematik olarak gözaltına almakta, yargılamakta ve mahkûm etmektedir. Yönetiminizi, ifade özgürlüğü, din özgürlüğü ve diğer temel haklar konusunda, özellikle de Enes Kanter Freedom davasıyla ilgili olarak Türk hükumetine baskı yapmaya çağırıyoruz.”



YASALAR BAŞKAN’A YAPTIRIM YETKİSİ VERİYOR



Kanter hakkında açılan davaları ve verilen cezaları sıralayan üyeler, Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası’nın ABD Başkanı’na “herhangi bir yabancı ülkede din, ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlükleri ile adil yargılanma ve demokratik seçim hakları gibi uluslararası kabul görmüş insan hak ve özgürlüklerini elde etmek, kullanmak, savunmak veya geliştirmek isteyen… bireylere karşı işlenen yargısız infaz, işkence veya diğer ağır uluslararası kabul görmüş insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğunu” güvenilir kanıtlara dayanarak tespit ettiği yabancı kişilere yaptırım uygulama yetkisi verdiğine dikkat çekti.



BİDEN’A İKİ SORU YÖNELTİLDİ



Üyeler, bu açıdan da Başkan Biden’a iki soru yöneltti: “(1) Türkiye’deki herhangi bir ulusal veya yerel düzeydeki güvenlik veya polis gücünün herhangi bir üyesi de dahil olmak üzere herhangi bir Türk kişi veya kuruluşu, Enes Kanter Freedom’ın tutuklanması veya yakalanmasına ilişkin bilgi için ödül veya ödül verilmesi nedeniyle Küresel Magnitsky Yasası veya diğer ilgili yasalar kapsamında yaptırımlara tabi tutulma kriterlerini karşılıyor mu? Lütfen ödülün verilmesinden veya Enes Kanter Freedom’a yönelik uluslararası kabul görmüş insan haklarının ağır ihlallerinden doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir şekilde sorumlu olan kişi veya kuruluşların tam listesini ve bu kişi veya kuruluşların yaptırım kriterlerini karşılayıp karşılamadığına ilişkin ayrıntılı bir gerekçe sağlayın. (2) Biden yönetimi, Türk hükumetinin Enes Kanter Freedom’a yönelik tehditleriyle ilgili olarak Türk hükumetiyle görüştü mü? Bu konu 18 Ocak 2023 tarihinde Türk Dışişleri Bakanı ile görüşüldü mü? Biden yönetimi, Enes Kanter Freedom’a karşı uluslararası kabul görmüş insan haklarının ağır ihlallerinden bu Türk kişi veya kurumları sorumlu tutmak için somut adımlar atacak mı?”



Mektubu sosyal medya hesabından paylaşan Enes Kanter Freedom da Kongre üyelerine teşekkür etti ve “Birçok Türk-Amerikalının hayatı da tehdit altında ve Erdoğan’ın acımasız rejimine karşı derhal somut adımlar atmalıyız.” ifadelerini kullandı.



Türk hükumeti, Enes Kanter Freedom’ın yakalanmasını sağlayacak bilgi için 10 milyon Türk lirasına kadar, yani yaklaşık 500.000 dolar teklif ediyor. Türk hükumeti Kanter Freedom hakkında, Erdoğan aleyhinde yaptığı konuşmalar nedeniyle 2017 yılından bu yana “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla en az 10 tutuklama kararı çıkarttı. 2017 yılında Endonezya’ya yaptığı bir ziyaret sırasında Türk hükumetinin Kanter Freedom’ı kaçırmak için yerel polisi görevlendirmesi diplomatik krize yol açmıştı.

Son güncelleme: 22:00 31.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı