• Turkhane Logo

Köln’deki 2 cami ezan izni için başvuru yaptı

Almanya’nın Köln kentinde dört ay önce pilot proje olarak başlatılan camilerde cuma günleri dışarda ezan okunması ile ilgili olarak iki camiden talep geldiği bildirildi.

18:21 09 Şubat 2022 Çarşamba
Köln’deki 2 cami ezan izni için başvuru yaptı
Almanya’nın Köln kentinde dört ay önce pilot proje olarak başlatılan camilerde cuma günleri dışarda ezan okunması ile ilgili olarak iki camiden talep geldiği bildirildi.

Almanyada Köln  Belediyesinin Ekim ayında camilerde cuma günleri öğlen ezanının cami dışında da okunmasına yeşil ışık yakmasının ardından başvurular gelmeye başladı.

Köln Belediyesinden yapılan açıklamada Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camiinin başvuruda bulunduğu ancak başvurunun gürültüden korunma konusunda uzman raporu sunulduktan sonra değerlendirilebileceği belirtildi.
İkinci başvurunun da Mülheimdan yapıldığı ancak belge eksikliği nedeniyle bir karar alınmadığı bildirildi.
Kölner Stadt-Anzeiger gazetesi DİTİBin Köln Merkez Camiinde bu yaz ezan okunmaya başlanmasını umduğunu duyurdu. Bunun için gerekli olan gürültü koruyucu tedbirler için uzmana başvurulacağı bildirildi.
Pilot proje iki yıl sürecekİki yıl geçerli olacak pilot uygulama kapsamında müezzinler beş dakikayı geçmemek koşuluyla 12.00 ile 15.00 saatleri arasında açıkta ezan  okuyabilecek. Bunun için her caminin özel olarak başvurması gerekecek. Başvuruyu yapan camilerin bulundukları semtlere göre karar verilecek. Ezan sesinin belli bir desibeli aşmaması ve ezan izni alan camilerin yakındaki binalarda oturanları bilgilendirmeleri de şart koşuluyor. Ayrıca camilerden ezanla ilgili konularda bir de muhatap belirlemesi istenecek.
Yaklaşık 1 milyon nüfuslu Kölnde çoğu Türkler tarafından kurulan 40 civarında cami ve mescit bulunuyor. Türklerin dışında Araplar ve Boşnaklar tarafından kurulan camiler de var. Yeni inşa edilen camilerde minarelerin bulunmasına karşın buralardan hoparlörlerle dışarıya ezan okunmasına izin verilmiyor. Ancak yerleşim yerlerinin dışında olan bazı camilerde istisna olarak dışarıya ezan okunabiliyor.

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker uygulamanın karşılıklı olarak inançları kabullenme ve anayasayla güvence altına alınan din özgürlüğünün tanınmasına yönelik bir işaret olduğunu söylemişti.

Son güncelleme: 18:21 09.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı