• Turkhane Logo

Koca’dan tartışılan açıklama: Çin aşısını beğenmezsek para vermeyeceğiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı.

13:26 09 Aralık 2020 Çarşamba
Koca’dan tartışılan açıklama: Çin aşısını beğenmezsek para vermeyeceğiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı.




Yaz gelmeden 50 milyon vatandaşı aşılamak istediklerini belirten Koca, Çin’in aşısı beğenilmezse para verilmeyeceğini söyledi. Ancak Çin aşısı yeterli test yapılmadığı gerekçesi ile eleştiriliyor.


Ülkeler birer birer toplu halde koronavirüs aşılarını uygulamaya başlarken Türkiye’de aşı tartışmaları devam ediyor. Tartışmaları Habertürk’ten Fatih Altaylı’ya değerlendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Biz yaz gelmeden 100 milyon doz aşı ile 50 milyon vatandaşımızı aşılamak istiyoruz” dedi.

ÇİN AŞISINDA SON DURUM

Türkiye Çin’den aşı siparişi verdi ve ilk parti aşılar geldi. Ancak Çin aşısı yeterli test yapılmadığı ve onayları alınmadığı gerekçesi ile eleştiriliyor. Bakan Koca “Beğenmezsek ödeme yapmayacağız bu aşıya.” sözleriyle eleştirilere cevap vermeye çalıştı. Ancak bu sözler, Çin aşısı hakkındaki tereddütleri de destekledi. Bakan Koca sözlerini “Bizdeki sonuçlar yeterince etkin olmaz ise aşıları iade etme ve beş kuruş bile ödememe hakkımız var. Böyle bir anlaşmayı, herhangi bir aşı firması ile yapabilmiş başka ülke yok.” diyerek sürdürdü.

Başka firmalarla da görüşüldüğünü ancak süre kısıtlaması sebebiyle sonuç alınamadığını belirten Koca “İki firma bize süre konusunda istediğimize yakın tarihlerde aşı verebileceğini söyledi o zaman. Biri Sinovac(Çin), diğeri Astra Zeneca/Oxford (İngiltere) erken dönemde aşı temin edebilecek olanlar bunlardı. Astra Zeneca sonuçlarda sorun yaşayınca onlarla anlaşamadık. Ama hala önümüzde o olasılık var. Moderna ise sizin de bildiğiniz gibi ABD dışına satılamayacak ilk dönemde.” ifadelerini kullandı.

“BİONTECH İLE ANLAŞTIK”

Koca, Biontech aşısından da 25 milyon doz alımı için anlaşıldığını belirterek “Üretimi zor bir aşı, taşıması belirli koşullara bağlı bir aşı. Onlarla da bir yere vardık. Yıl sonuna kadar 25 milyon dozu verebilecekler. Biz bunu erkene çekmeye çalışıyoruz. Yoksa Biontceh aşı da gelecek. Mesele zamanlama. Biz yazdan önce istiyoruz. Yangınımız var. Bir an önce söndürmemiz lazım.” dedi.

Nisan’a kadar 100 milyon doz aşı gerektiğini belirten Koca, aşılamanın toplu olarak yapılmasında problem yaşanmayacağını da ileri sürdü.

Son güncelleme: 13:26 09.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı